Utolsó simítások

Június 24.
A belgiumi IRC futam shakedownja csütörtök este vette kezdetét, mely az utolsó lehetősége a csapatoknak, hogy a végső simításokat befejezzék a versenyautókon.

A teszt-szakasz rövidnek bizonyul, ám a verseny előtti izgalmak közepette egy pilótának annál jobban jön ráhangolódásként - magyarázta az Abarth Puntoval rajthoz álló Giandomenico Basso, aki 2006-ban az élen zárta az Ypres rally-t.

"A belgiumi teszt előtt volt szerencsénk még Olaszországban is próbálgatni az autót, de a versenyre jellemző utakkal csak most ismerkedhetünk meg. Nagyon különleges rally lesz, így az autóban eltöltött minden egyes perc fontos lehet. Mindig is a kedvenceim közé tartozott ez a futam. Tavaly október óta nem mentem aszfalton, így gyorsan át kell majd kapcsolnom az ilyen fajta útra” - tette hozzá Basso.

A pályák abszolút egyedülállónak számítanak, hiszen gyors, szűk részekkel tűzdelt szakaszon 90 fokos kanyarokban gazdag részeken kocsikázhatnak a versenyzőpárosok. A pálya csatornákkal van szegélyezve, így ha hibázik valaki, akkor szinte a kieséssel száll harcba. Az utakon közlekedő mezőgazdasági gépek jóvoltából, a pályán felhordásos részek is szép számmal akadnak.

A helyi versenyzők közül olyan kiemelkedő neveket láthatunk a listán, mint például Patrick Snijers és Freddy Loix, akik Peugeottal bizonyíthatnak majd a hétvégén.

Az IRC menedzsere, Jean-Pierre Nicolas mind a 18 gyorsaságit végigjárta autóval: ”Az idén tipikus ypres-i utakon versenyezhetnek: gyors, technikás, és nagyon nagy precizitást igényel. A siker kulcsa talán az lehet, hogy ki tudja minél tökéletesebben tövön venni a kanyarokat. A helyieknek ilyen szinten előnyük lehet, hiszen a levágásokhoz már hozzászokhattak a belga bajnokságban. Ha már az elején sikeresen lerövidíti az ilyen részeket, akkor egy ritmust vehet fel, mely akár az egész versenyen végigkísérheti, és ez csak az előnyére válhat a szerencsésnek.”

A shakedownra száraz és meleg időt jósoltak, mely az időjósok szerint az egész versenyre is jellemző lesz. A futam legelső gyorsaságija pontosan 17:59-kor fog elrajtolni péntek este, míg a célt szombat este 22:30-ra tűzték ki a szervezők.

Az IRC új triója
Új Honda az IRC-ben
A Volkswagen is beszáll

Lara