l1
l2


 

Ogier: "Lépésről lépésre sikerült elérni a célt"

Június 6.
Páratlanul küzdelmes hétvége keretében Sebastien Ogier diadalmaskodott a világbajnokság olasz fordulóján. A szardíniai szigetesemény leggyorsabb versenyzője a Toyota számára értékes konstruktőri pontokat hozott, mely mellett a bajnoki cím iránti elkötelezettségét is határozottan megerősítette

A Toyota kettős győzelemmel zárta a világbajnokság ötödik állomását. Milyen élményekkel gazdagodtál Szardínián?

Ogier: "Elképesztő hétvége volt. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy ideutazom és a dobogó legfelső fokáért küzdhetek. Huszonhét pontra szert tenni egy ilyen küzdelmes csatában nagyon jó érzés. Portugália után a tesztet letudva megbizonyosodtunk, hogy egyre jobb az autó murván. Az előző futamon nem volt olyan gyors a Yaris, mint szerettem volna, ezért örülök, hogy egy olyan autóval térhettem vissza, amely sokkal jobban tetszik és több potenciállal rendelkezik. Nem mindennap történik meg az, hogy pénteken szakaszelsőként takarítom a pályát, a célban pedig győztesként ünnepelhetek."

Ez egy kiemelkedő teljesítmény volt részedről, tekintettel arra, hogy elsőnek vágtál neki a szakaszoknak.

Ogier: "Lépésről lépésre sikerült elérni a célt - a száraz körülmények miatt azért nagyobb eséllyel pályáztam egy erősebb pénteki teljesítményre. Ilyen körülmények között csak annyit tehettem, hogy a mögöttem érkező párosra összpontosítottam, és ha már tőlük gyorsabb tudok lenni, akkor meglehet a tervezett eredmény és egy kicsit több - ez egy bónusz. Az első napon nagyon komoly versenytársakra leltem Elfyn és Thierry személyében. Ott más dimenzióban haladt, de ő más rajtpozícióban is volt."

A péntek tehát jó volt, szombaton azonban megváltoztak a dolgok.

Ogier: "A második nap erős volt számunkra, de nem ugyanolyan jellegű kockázatot jelentett, mint a péntek. Az első napon kockáztatni kellett egy bizonyos határon belül a kiindulási helyzet miatt. A második nap kemény volt, és amikor Ott-nak gondjai támadtak, az élen találhattuk magunkat, innentől kezdve pedig egy másik verseny volt. Próbáltam okosan autózni, hogy megtartsam azt, ami hozzám került. A powerstage volt a legdurvább - egy vízátfolyáson áthaladtunk, majd víz került a motortérbe, és a gyújtás kihagyott, szerintem 5-6 másodpercet hagyhattunk ott. Végül huszonhét pontot gyűjtöttünk be, aminek nagyon tudunk ám örülni egy ilyen erős bajnokságban.”

Mi volt a hétvége legnagyobb kihívása?

Ogier: "Szardínia becsapós esemény, hiszen a gyönyörű tájak magukkal ragadnak, és azt gondoljuk, nem lesz nehéz dolgunk. A második körök azonban mindig durva körülményeket eredményeznek váratlan kihívásokkal. Okosnak kellett lenni. Ennek ellenére olyan gumiabroncsokat használunk, amelyek nem túl erősek ilyen durva körülmények között, és ezt szem előtt kell tartani."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33