l1
l2


 

Francia sikerrel indult az Olasz Rali

Június 13.
Sebastien Ogier teljesítette leggyorsabban a világbajnokság nyolcadik futamának bemelegítését. A szardíniai shakedown-on a franciát a bajnoki címre pályázó társai követik – a második időt Ott Tanak szerezte meg, míg Thierry Neuville harmadikként fejezte be a csütörtök délelőtti kilométereket.

Izgalmakkal tűzdelve kezdődhettek meg a világbajnokság immáron nyolcadik állomásának kezdő kilométerei. Csütörtökön délelőtt Olmedo közel négy kilométeres szakasza adta meg a lehetőséget arra, hogy az idei szardíniai körülményekről képet kapjanak első ízben a versenyzőpárosok. Az időjárás az előrejelzéseket igazolva száraz, poros atmoszférát eredményezett, mely láthatóan megnehezítette az első autók száguldozását a felhordások, kődarabok miatt.

Az első kör hozott ám érdekességeket minden tekintetben – Sebastien Ogier nyitásként a Citroen C3 WRC hátuljával azonnal megérintett egy kaput, majd a sérülés következtében már csak csordogálhatott a szakaszon. A célt elhagyva azonnal neki is látott társával, Julien Ingrassia-val a hátsó felfüggesztés helyrepofozásához. A francia páros azonban nem rendelkezett a szükséges alkatrészekkel a C3-ban, így a csapat megkapta a jóváhagyást, hogy szerelőket küldhessen a szakasz végére, gyors javítás végzése érdekében. "Tudtuk, hogy a kapu egy nagyon trükkös kanyarban van." - mondta Ogier wrc.com-nak. - Nagyon keskeny volt, és nyilvánvalóan nem volt elég széles ahhoz, hogy keresztben menjünk át az autóval. Azt hittem, nagyon lassan fordulok, de mégsem voltam annyira lassú ezek szerint, minimális tapadás volt még ekkor az úton. Az autó hátsó bal oldalával találtam el a kaput." Hasonlóan érintőre vette a kanyart többek között Thierry Neuville is, ám az autónak nem esett bántódása, így teljes mértékben koncentrálhatott a következő kör felkészülésére a Hyundai belga bajnokesélyese.

Ogier a hibából tanulva felszívta magát, és a második körben be is állította a győztes időeredményt, melynek nyomában Ott Tanak érkezett, aki kilenc tizeddel maradt el a második helyen. A harmadik idő Neuville számára jutott ki, aki nyolc tizeddel maradt el a Toyota észt versenyzőjétől. A belga a harmadik körben nyújtott teljesítményének köszönhetően kerülhetett be a legjobb három közé.

A negyedik pozíció az új navigátorral rajthoz álló Teemu Suninen-é lett, aki valójában osztozkodik a dobogóközeli helyezésen – bár a shakedown esetében ennek nincs nagyobb jelentősége. A finn versenyzővel azonos időt autózott még Kris Meeke és Andreas Mikkelsen is.

A 2019 RALLY ITALIA SARDEGNA SHAKEDOWN VÉGEREDMÉNYE:
1.Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Citroen C3 WRC 3:00.0
2.Ott Tanak/Martin Jarveoja – Toyota Yaris WRC +0.9
3.Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul – Hyundai i20 Coupe WRC +1.7
4.Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen – Ford Fiesta WRC +2.7
=4.Kris Meeke/Seb Marshall – Toyota Yaris WRC +2.7
=4.Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger – Hyundai i20 Coupe WRC +2.7
7.Jari-Matti Latvala/Miikka Antilla – Toyota Yaris WRC +2.9
8.Elfyn Evans/Scott Martin – Ford Fiesta WRC +3.0
9.Juho Hanninen/Tomi Tuominen – Toyota Yaris WRC +3.4
10.Esapekka Lappi/Janne Ferm – Citroen C3 WRC +4.8

"

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33