l1
l2


 

Megérkeztek a nevezések a Szardínia Ralira

Június 2.
Egy tucat WRC utazik Szardínia szigetére a világbajnokság nyolcadik állomásának keretében. A nagyoknál a Citroen és a Ford kettő, a Hyundai három, míg a Toyota négy autóval támadja meg a murvás szakaszokat, akik mellé érkezik egy rég nem látott versenyző, Martin Prokop is egy Fiestával.

A világbajnokság küzdelmei jelenleg is keményen zajlanak Portugália útjain, ám az összefűzött események jóvoltából a sorozat hetedik állomását követően csupán pár nap szünethez juthatnak a versenyzők. A közel másfél hónapot jelentő nyári szünet előtt nyolcadik állomás gyanánt még Szardíniára el kell utazniuk a résztvevőknek, hogy megküzdjenek egymással az egyre értékesebb bajnoki pontokért.

Tizenkét hónappal ezelőtt igazán parázs küzdelmek szemtanúi lehettünk a szardíniai gyorsasági szakaszok keretében, ahol az utolsó métereken dőltek el a dobogós helyezések. A várakozások jegyében valószínűleg ez idén sem lesz másképpen, hiszen a sorozat nagyszerű versenyzői minden tizedért egymásnak feszülnek akár több száz kilométeren keresztül is. A 2018-as szardíniai felvonás győztesének kiléte a powerstage eredményétől függött - akkor Thierry Neuville másfél másodpercet vert rá nagy vetélytársára, Sebastien Ogier-re, és összetettben mindösszesen hét tized döntött a belga javára. A címvédő világbajnok az idei szezon elején ugyan csapatot váltott, ennek ellenére erős potenciállal és sikeres eredmény reményében szeretne a szigeten szerepelni. Hasonló tervekkel kacérkodik a másik Citroen-es, Esapekka Lappi, ami nem is véletlen, hiszen a finn tavaly Szardínián a dobogó harmadik fokán ünnepelhetett.

A Hyundai részéről természetesen Thierry Neuville tovább folytathatja a küzdelmeket, aki mellett Dani Sordo, és a portugál futamon pihenésre küldött Andreas Mikkelsen juthat szóhoz.

Nem lesz kétség, hogy a Toyota triója hatalmas elszántsággal fogja bevenni a szigetet. Ott Tanak kilométerei tavaly nem éppen a tervek szerint sikerültek, hiszen az összetettbeli kilencedik hellyel elégedhetett meg, így biztosak lehetünk benne, hogy az észt revansot szeretne venni a korábban elszenvedett kellemetlenségekért. Jari-Matti Latvala és Kris Meeke is határozottan azon fog dolgozni, hogy mind konstruktőri mind pedig versenyzői tekintetben a lehető legtöbb pontra tegyen szert június harmadik hétvégéjén. Negyedik Yaris WRC-vel érkezik Juho Hanninen, akinek visszatérését korábban már megírtuk.
Az M-Sport Ford eggyel csökkenti portugál felállását – Elfyn Evans és Teemu Suninen pattanhat be egy-egy Fiesta WRC-be. Ugyan nem gyári támogatottsággal, hanem az MP Sports hátterével érkezik a mezőnyhöz az a Martin Prokop, akit utoljára a szigeten láthattunk mozgolódni a nagyok között tizenkét hónappal ezelőtt. A cseh versenyző az utóbbi években elmozdult inkább a tereprali irányába, ám a rali mindig is a szíve csücske marad, így néha előszedi a garázsból autóját, hogy kicsit átmozgassa azt, és persze magát is.

Izgalmas versenyre van kilátás az R5-ösök kategóriájában is. Skoda támogatottsággal gyűjtheti a murvás kilométereket Kalle Rovanpera és Jan Kopecky, ám érkezik Gus Greensmith is, aki Portugáliában WRC autóval is bemutatkozhatott. A srácok biztosan bele fognak mindent adni, ám nem lesz egyszerű dolguk, hiszen olyan nevek szerepelnek még a kategóriában, mint Takamoto Katsuta, Mads Östberg vagy éppen Ole Christian Veiby. E kategóriában nem kevesebb, mint tizenhat páros bizonyíthat majd Szardínia útjain 2019. június 13-16. között a világbajnokság nyolcadik futamának keretében.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33