l1
l2


 

Tanak őrzi az első helyet Portugáliában

Június 1.
A Portugál Rali utolsó napját is Ott Tanak várhatja az élről, azonban a második versenynap végére csapattársa Kris Meeke és Thierry Neuville is felzárkózott az élen álló észt versenyzőre.

Újabb hat gyorsasági szakasszal folytatódott szombaton az idei Portugál Rally. A szervezők ezúttal három pályát iktatta a versenynap programjába, két körre osztva. Két húszkilométeres etap mellett a verseny leghosszabb gyorsaságijával, a csaknem 40 kilométeres, Amarante névre keresztelt murvás pályával kellett megküzdenie a talpon maradt mezőnynek. A nap extra kihívását a megrekedő por jelentette, a versenyzők sorra arról számoltak be, hogy a háromperces rajtoltatás nem elég, annyira megül a por a pályákon.

A nap első fele nagyjából ott folytatódott ahol pénteken abba maradt, a három Toyota uralta a mezőnyt. Az első három helyezett között mindössze annyi változott, hogy Jari-Matti Latvala két szakaszgyőzelmével közelebb férkőzött az élen álló Tanakhoz. Komolyabb izgalmat a világbajnoki cím két esélyesének harca szolgáltatta, Sebastien Ogier a nap második gyorsasági szakaszán megelőzte Neuville-t, a belga azonban még az ebédszünet előtt visszavette a negyedik helyet.

A délelőtt fékproblémákkal küzdő Ott Tanak délután egy szakaszgyőzelemmel ismét növelni kezdte az előnyét az élen. A délutáni nyitószakasz tartogatta csapattársa, Jari-Matti Latvala vesztét, a Toyota finn versenyzője túl keményen ért földet egy ugrató után, ennek következtében megsérült a Yaris WRC felfüggesztése és bár a finn a következő szakaszon még átverekedte magát, a közel 40 kilométeres zárószakaszon már nem tudott elrajtolni.

A második helyet csapattársára, Kris Meeke-re hagyta, akik egész nap kiváló ritmusban autózott és a második nap végére öt másodpercen belülre zárkózott Tanakhoz képest. Arról, hogy az élen álló két toyotás versenyző ne nagyon dőlhessen hátra a befejező napon, Thierry Neuville gondoskodott. A Hyundai reménysége a nap második felében két gyorsasági szakaszt is megnyert, amivel nem csak Ogiert rázta le magáról valamelyest, hanem kevesebb mint 10 másodpercre csökkentette hátrányát az élen álló Tanakkal szemben.

Ogier számára inkább a nap első fele sikerült jól, a francia azonban a gyengébb délután ellenére sem érzi úgy, hogy rossz napot zárt volna szombaton. Ogier hátránya csaknem 12 másodperc Neuville-lel szemben, vasárnap azonban még öt gyorsasági áll rendelkezésére ahhoz, hogy ledolgozza hátrányát és sorozatban hetedszer se maradjon Citroen nélkül a pódium.

Neuville mellet a nap másik nyertese Esapekka Lappi volt, aki az abszolút nyolcadik helyről vágott neki a napnak és az ötödiken zárta. A Citroen fiatal finn versenyzője áthámozta magát többek között Teemu Suninen-en is, aki a szombati nap végén az abszolút hatodik helyen állapodott meg. Suninen mögött csapattársa, Elfyn Evans következik, az utolsó három pontszerző helyre pedig három Skodával versenyző páros csapott le.

A RC2-es kategóriában a napot még a norvég Ole-Christian Veiby kezdte az élről, azonban Kalle Rovanpera már a nyitószakaszon letaszította az élről. Veiby számára azonban még csak ezután jött a fekete leves, a rali tizedik gyorsaságiján kigyulladt majd leégett az R5-ös Volkswagen Polo. Rovanpera mindazonáltal egy kivételével az összes szakaszt megnyerte a kategóriában, amivel több mint egyperces előnyre tett szert csapattársával, Jan Kopeckyvel szemben. A két vadonatúj Fabia R5 EVO mögött a cseh márka régebbi modellével a francia Pierre-Louis Loubet szerezte meg a kategória harmadik helyét, aki fél perccel lemaradva követi Jan Kopeckyt.

A Rallye de Portugal állása a 2. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 2:47:23.1
2. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +4.3
3. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +9.2
4. S. Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +21.0
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +1:37.5
6. Teemu Suninen/Marko Salminen, Ford Fiesta WRC +2:02.7
7. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +6:10.4
8. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen, Skoda Fabia R5 Evo +8:33.8
9. Jan Kopecky/Pavel Dresler, Skoda Fabia R5 Evo +9:35.3
10. P. Loubet/Vincent Landais, Skoda Fabia R5 +10:04.8...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33