l1
l2


 

Három Toyota az élen a Portugál Rallyn

Május 31.
Parádés napot produkáltak a Toyota Gazoo Racing versenyzői a Portugál Rali első versenynapján, az összetett első három helyen egy-egy Yaris WRC végzett a pénteki nap hét gyorsasági szakaszán, az élen Ott Tanak áll, mögötte Jari-Matti Latvala és Kris Meeke következnek.

Pénteken hét gyorsasági szakasszal kezdetét vette a Rally Világbajnokság idei szezonjának első európai murvás versenye, a Portugál Rali. A szervezők négy pályát jelöltek ki az első versenynapra, ezekből hárman kétszer teljesített szolgálatot a mezőny, míg a nap végére egy rövid gyorsaságival tettek pontot. A nap nehézségét fokozta, hogy a pályák újnak számítottak, valamint hogy a hét gyorsasági között nem volt köztes szervízelésre lehetőség.

A nap első felét a Hyundai spanyol pilótája, Dani Sordó kezdte a legjobban, a spanyol fiú öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis a nap harmadik gyorsasági szakaszán alatta, és Sebastien Loeb alatt is rakoncátlankodni kezdett a Hyundai. Mindkét versenyző autója hol megállt, hol elindult, mint később kiderült az üzemanyagellátó rendszer hibája miatt, és bár mindketten tudták folytani a küzdelmet, a műszaki hiba megpecsételte sorsukat, Loeb 16, Sordó 18 perces hátrányt szedett össze.

Amennyire szenvedtek a Hyundai-ok annyira szárnyaltak a Toyoták! Az első három gyorsasági szakasz után a japán csapat versenyzői kisajátították a dobogó mindhárom fokát. Az élen az az Ott Tanak állt, aki másodikként rajtolva még takarította a pályát, ennek ellenére két szakaszt is megnyert az első háromból. Tanak mögött Latvala majd Meeke következett, a három Toyota mögé pedig két Ford sorakozott fel, Teemu Suninen a negyedik, Elfyn Evans az ötödik helyről várta a folytatást

Drasztikus változást a nap második fele sem hozott, a három Toyota délután is ugyanazzal a lendülettel falta a kilométereket, mint délelőtt, bár szakaszt egyikük sem tudott nyerni a hátralévő négy gyorsasági szakaszon, de mindhárman megőrizték helyezésüket a nap végéig. Tanak 17,3 másodperccel előzi meg Latvalát az első nap végén, Kris Meeke hátránya pedig 22,8 másodperc észt csapattársával szemben.


Thierry Neuville autóját egyedüliként elkerülte a Hyundai-okat sújtó műszaki hiba, a belga fiú ennek is köszönhetően megszerezte a nap végi negyedik helyet, hátránya pedig mindössze 1,4 másodperc a dobogó harmadik fokán álló Kris Meeke-kel szemben. Neuville mögött a bajnoki ponttáblázat éllovasa, Sebastien Ogier érkezik az ötödik helyen, ami bizony nem rossz eredmény annak tükrében, hogy a Citroen francia versenyzője elsőként rajtolva egész nap a pályát takarította. Ogier hátránya Neuville-lel szemben mindössze 3 másodperc, de még az élen álló Ott Tanak sincs beláthatatlan távolságba, a két versenyzőt 26 másodperc választja el egymástól.

A hatodik-hetedik helyeken két Ford következik. A nap nagy részében kiváló tempót autózó Teemu Suninen két gyorsaságival a vége előtt még az abszolút harmadik helyen állt, az utolsó előtt szakaszon azonban eltűnt a fék a Fiestából, így komoly hőstettet kellett végre hajtani annak érdekében, hogy a nap végére megszerezze a hatodik helyet. Nem lehet panasz a WRC autóban most debütáló brit Gus Greensmithre sem, hiszen a mögötte célba érkező Esapekka Lappit is csaknem egy perccel előzi meg.

Az utolsó két pontszerző helyet két R5-ös autóval versenyző páros szerezte meg, az abszolút kilencedik helyen a kategória éllovasa, Ole-Christian Veiby áll egy Volkswagen Polo-val, mögötte a vadonatúj Skoda Fabiát a világbajnokságon is bemutató Jan Kopecky következik, míg fiatal finn csapattársa, Kalle Rovanpera a csoport harmadik és abszolút 11. helyről várja a folytatást.

A Rallye de Portugal állása az 1. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 1:03:26.7
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +17.3
3. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +22.8
4. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +24.2
5. S. Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +25.8
6. Teemu Suninen/Marko Salminen, Ford Fiesta WRC +1:15.7
7. Gus Greensmith/E. Edmondson, Ford Fiesta WRC +1:22.1
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +2:13.4
9. O. Veiby/Jonas Andersson, Volkswagen Polo Gti R5 +3:45.2
10. Jan Kopecky/Pavel Dresler, Skoda Fabia R5 Evo +3:49.3...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33