l1
l2


 

Neuville shakedown győzelemmel tért vissza

Május 30.
Thierry Neuville győzelmével ért véget a portugál rali csütörtök délelőtti bemelegítése. A Hyundai Motorsport bajnokesélyes versenyzője mögött egy tizeddel maradt el a Toyotás Kris Meeke, míg a harmadik leggyorsabb Teemu Suninen lett az M-Sport színeiben.

A chilei látványos, ám szerencsés kimenetelű bukás ellenére sem torpant meg a Hyundai Motorsport belga versenyzője. Thierry Neuville a 4,6 kilométeres Baltar shakedown-on ugyanis senki nem autózott nála jobb időt. Ahogy a hőmérséklet 30 fokhoz közeledett késő délelőtt, és a kavicsos utak tisztábbá váltak, Neuville a harmadik és egyben utolsó körében rukkolt elé a legjobb eredménnyel.

Mögötte mindösszesen egy tizeddel elmaradva érkezett a Toyota Gazoo Racing britje, Kris Meeke. A harmadik időt az a Teemu Suninen kaparintotta meg szintén harmadik nekifutásra, aki tizenkét hónappal ezelőtt élete első világbajnoki dobogós eredményét ünnepelhette meg Portugáliában.

Neuville számára igen megrázó perceket okozott az előző világbajnoki állomás, hiszen egy hatodik sebességben történő bukás nem kis ütközéssel jár - a belga a kórházból még mankóval távozott, ám amint lehetett, azonnal autóba pattant, ahogy azt korábban már megírtuk, nehogy picit is kizökkenjen a bajnoki pontok üldözéséből. "Jól érzem magam. Még néha azért érzek gyenge fájdalmat, de amikor vezetek és rajtam a sisak, akkor minden rendben van." - mondta Neuville. "A pénteki nap teljes egészében új lesz, így további izgalmakat jelenthet mindenki számára, hiszen az itinereket is a nulláról hoztuk össze. Arganil szakaszai komoly kihívásokat jelentenek, bizonyos helyeken szűkek, így nagyon kell koncentrálni majd a pályák ritmusára. Úgy érzem, kemény nap vár ránk."

A legutóbbi chilei futam győztese, Ott Tanak a bemelegítés közel feléig esélyes volt a portugál shakedown harmadik pozíciójára, ám az észt versenyzőt Teemu Suninen végül a harmadik körében kiütötte. A Ford Fiestával pontosan két tizeddel hozott össze jobb időt a finn fiú, biztosítva ezzel erős élmezőnybeli kezdését. A csapattárs, Elfyn Evans kilencedikként gurult le Baltar-ról, ám a walesi fiú szervógondokkal küzdött, melynek orvoslásán keményen dolgoznak a szervizesek, hogy pénteken gond nélkül rajtolhasson el versenyzőjük az ismeretlen terepen.

Citroen részről nem kezdődtek jól a portugál kilométerek, hiszen Esapekka Lappi egy nyolcadik eredménnyel térhetett vissza a szervizparka, míg az összetett versenyzői táblán jelenleg élen toporgó Sebastien Ogier csupán a tizenegyedik időt tudta összehozni.

A 2019 Rally de Portugal shakedown eredménye:
1. Thierry Neuville – Hyundai i20 Coupe WRC 3:02.1
2. Kris Meeke – Toyota Yaris WRC 3:02.2
3. Teemu Suninen – Ford Fiesta WRC 3:02.5
4. Ott Tanak – Toyota Yaris WRC 3:02.7
5. Sebastien Loeb – Hyundai i20 Coupe WRC 3:02.7
6. Dani Sordo – Hyundai i20 Coupe WRC 3:03.0
7. Jari-Matti Latvala – Toyota Yaris WRC 3:03.2
8. Esapekka Lappi – Citroen C3 WRC 3:03.4
9. Elfyn Evans – Ford Fiesta WRC 3:03.8
10. Gus Greensmith – Ford Fiesta WRC 3:03.8...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33