l1
l2


 

Magasra teszi a lécet az M-Sport Portugáliában

Május 29.
Három Fiestát állít rajtvonalhoz az M-Sport Ford csapata a portugál futamon. A cumbriai gyár számára Elfyn Evans és Teemu Suninen mindent el fog követni az értékes pontok begyűjtéséért, míg Gus Greensmith pályafutása során először versenyezhet WRC-vel.

Első európai murva versenyéhez érkezik az előttünk álló hétvégén az FIA Rali Világbajnoksága, ahol az M-Sport Ford három EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC-t fog harcba küldeni - Gus Greensmith első ízben lesz részese a királykategóriának, aki mellett a csapat két állandó résztvevője, Elfyn Evans és a Teemu Suninen bizonyíthat Portugáliában.

Tavaly igen erős szereplést mutatott be Evans és Suninen Portugáliában, ugyanis egy második illetve egy harmadik helyet csíptek el. Az egyesület nem titkolt idei célja egy hasonló eredmény elérése, melynek érdekében egy átfogó, négy napos tesztet végeztek felkészülés gyanánt - az optimális felépítés és stratégia kidolgozása a siker érdekében történt meg az elmúlt héten.

Richard Millener, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "Visszatérve Európába, célunk a dobogón való ünneplés. A két dél-amerikai esemény nem úgy alakult számunkra, ahogy azt szerettük volna. Nem volt rossz, de nem az volt, amit akartunk - különösen, ha figyelembe vesszük az év elején elért erős teljesítményeket.

A bázisra visszaérkezve a csapat keményen dolgozott annak érdekében, hogy újból a régi, erős formánkat mutathassuk meg európai terepen. Ugyan kicsit hosszú időt töltöttünk az óceántúlon, de ez nem tántorította el a csapatot attól, hogy hazaérve ne a pihenésé, hanem a kemény munkáé legyen a főszerep.

Magasra kell tennünk a lécet. Elfyn és Teemu tavaly mind a ketten dobogón végeztek, amiből látszódik, hogy kellő tapasztalattal rendelkeznek a körülményekre vonatkozóan, amit a hétvégén is szeretnének bizonyítani. Nyilvánvalóan Gus számára ez egy kicsit más helyzet lesz, de egy igazán meghatározó hétvége lehet karrierjében. Büszkék vagyunk arra, hogy egy másik fiatal és tehetséges versenyzőnek adunk lehetőséget. Fontos, hogy ne érezzen magán túl nagy nyomást Gus, hiszen mindannyian tudjuk, milyen nehéz az átmenet R5-ből a WRC kategóriájába.

RALLY DE PORTUGAL: SZENVEDÉLY ÉS TELJESÍTMÉNY
Portugália igazi szenvedélyt mutat a motorsportok iránt, és a Rally de Portugal régóta az egyik legnépszerűbb esemény a világbajnokság naptárában - vonzza a nézőket és a versenyzőpárosokat! A gyors és technikás murvás talaj a rali védjegye, és a homokos felület főként az első körben a mezőny elején teljesítők számára lehet kulcsfontosságú. A második körre már sziklássá válhat a felszín, ahol a párosoknak egy erős eredmény reményében a gyorsaságot és a bátorságot egyaránt össze kell gyűjtenie.
A csütörtöki rajtceremónia Coimbra történelmi, folyóparti városába költözött, és a pénteki szakaszokat 2001 óta nem jelölték ki a szervezők versenyzésre. A rali fennmaradó része ismerősebb lesz a mezőny számára - a szombati szakaszok a Cabreira-hegység köré összpontosulnak, majd a vasárnapi kilométerekhez érkezve a világhírű Fafe körüli utakat veszik be a résztvevők.

ELFYN EVANS ÉS SCOTT MARTIN
Elfyn Evans a tavalyi Rally de Portugal második helyezettje egyértelműen idén is hasonlóan erős teljesítményre fog törekedni. A walesi fiú már hét alkalommal részese lehetett a portugál rendezvénynek.
Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 2. (2018)

Evans: "A portugál futam a naptár egyik klasszikusa. A legtöbb versenyzőnek nagy tapasztalata van itt, és mindenki a legmagasabb eredményeket fogja ostromolni - többek között mi is. A portugál rajongóknak valódi szenvedélyük van a rali iránt, és mindenki jól akar mutatkozni az érdeklődők előtt.

Mindig is nagyon jó sebességet sikerült diktálnunk Portugáliában, és az egész csapat keményen dolgozott annak érdekében, hogy ez tovább folytatódjon. Az elmúlt héten másfél nap alatt tudtuk le a tesztet, ahol az érzések nagyon jók voltak az autóra vonatkozóan. Úgy gondolom, minden adott számunkra ahhoz, hogy bizonyítsuk tapasztalatunkat és rátermettségünket egy erős eredménnyel a portugál utakon."

TEEMU SUNINEN ÉS MARKO SALMINEN
Csapattársához hasonlóan, Teemu Suninen tizenkét hónappal ezelőtt szintén dobogós eredménnyel fejezte be a portugál küzdelmeket, melyet a soron következő hétvégén meg szeretne ismételni. Az év elején a finnek volt szerencséje megtapasztalni milyen érzés vezetni egy futamot, ám akkor kudarcba fulladt a teljesítménye - Európába visszatérve azonban már úgy érzi, már megszerezte a sikeres összetettbeli szerepléshez a kellő tapasztalatot.

Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 3. (2018)

Suninen: "Ezt a futamot már négyszer teljesíthettem, ami azt jelenti, hogy csak finn rali ismertebb számomra! Miután tavaly megünnepelhettem az első dobogót, remélem, hogy egy újabb erős eredményért küzdhetünk. Optimistának érzem magam, és bízom benne, hogy a dolgok jól jönnek össze majd a portugál hétvégén.

A péntek lesz a legnehezebb nap, ahol sok új szakasz van, és amelyek kemény talajjal rendelkeznek, így a gumiabroncsokat nagyon át kell gondolni. Úgy érzem, a bizalom megvan az autó felé, így az ismeretlen terepen talán sikerül hasznos előnyre szert tennem."

GUS GREENSMITH ÉS ELLIOTT EDMONDSON
A Rally de Portugal különleges esemény lesz Gus Greensmith számára, hiszen élmezőnybeli debütálását tudhatja le egy új generációs WRC-ben. A brit Elliott Edmondson-nal együttműködve a fiataloknak még csak most kezdődik a tanulás, de a hétvégét élvezni szeretnék, hiszen karrierjük egyik mérföldkövéhez érkeznek.

Greensmith: "Tíz éve várom már ezt a pillanatot, és elmondhatom, hogy készen állok arra, hogy bizonyítsak. De ez nem csak rólam szól - nagyon sokan dolgoztak keményen velem azért, hogy elérjem ezt a pontot - ez egy igazi közös erőfeszítés volt. Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget, de most már csak egy dolgom van: összpontosítani a versenyzésre.

Nincs más elvárásom, mint hogy élvezzem a versenyzést. Egyike vagyok azon kevés versenyzőnek, akiknek lehetősége van egy ilyen autót vezetni -úgyhogy bármi is történik, mosoly lesz az arcomon.

Nagyon különleges számomra, hogy Portugáliában debütálok. Nagyon szeretem ezt az országot és Porto környékét – tényleg olyan, mintha otthon érezném magam, amikor kilépek a repülőtérről."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33