l1
l2


 

Hetedik dobogójáért megy Portugálba a Citroen

Május 28.
A dél-amerikai turné után a világbajnokság hetedik futama ismét Európát veszi célba, ahol a Citroen eltökélt szándéka, hogy folytassa idei remek sorozatát. Sebastien Ogier és Esapekka Lappi is minden erejével azon lesz, hogy a Portugál Rallyn is dobogóra vezessék a C3 WRC-t.

A Rally de Portugal elkerülhetetlenül különleges eseménynek számít Sebastien Ogier, Julien Ingrassia és a Citroen Racing számára is. Az immáron hatszoros világbajnok kilenc évvel ezelőtt, azaz 2010-ben a C4 WRC-vel igen komoly csatában múlta felül honfitársát, Sebastien Loeb-öt. Ogier győzelme Portugáliában ekkor egy nyolc másodperces előnnyel valósulhatott meg. Miután 2008-ban csatlakozott Ogier a Citroen csapathoz egy gyorsított képzési program keretében, valójában csak félúton volt a világbajnokságban, és az összetettbeli győzelem a második szezonjában valósult meg a Junior Team támogatásával.

A debütáló győzelmet követően a 2011-es évadban a Citroen-nél tovább dominált a francia duó, mielőtt további három győzelmet (2013, 2014 és 2017) adtak a lenyűgöző rekordjukhoz. Mindezen tények egyértelműen arra utalnak, hogy Portugáliában ismét számíthatunk komoly csatákra, ahol a francia csapatnak is öt győzelme van Ogier sikerei mellett. Az előző chilei megmérettetésen a második helyért járó pontokat zsebelték be, mely visszavezette a Citroen párosát a versenyzői táblán való dominanciához (ez egyben az idei ötödik dobogós helyet jelentette). Ez az első hely egy nem feltétlen kedvelt vonzatot is jelent, hiszen Portugáliában elsőként teljesíthetik pénteken a gyorsasági szakaszokat.

Ez a rali Esapekka Lappi és Janne Ferm számára is különleges. Portugália volt az a helyszín, ahol a finn duó 2017-ben a királykategóriában első ízben mutathatta meg potenciálját. A debütálás egyébként sikeres volt. Tavaly még jobban teljesítettek, az ígéretes ötödik helyen végeztek, két szakaszgyőzelemmel, melyből egyet a powerstage hozott el a finn párosnak. A hétvégi futam ideálisnak tűnik olyan tekintetben Lappi számára, hogy a C3 WRC-ben folytathassa sebességének továbbfejlesztését, különös tekintettel arra, hogy a hetedik lesz a rajtsorrendben.

Portugáliára és a következő fordulóra, Szardíniára való felkészüléshez a lehető leghatékonyabban próbálta letudni a tesztkilométereket a Citroen. A két napos elfoglaltság a teljesítmény javítására összpontosított, mely során az alacsony tapadási körülmények között próbálták megtalálni a helyes beállításokat.

Pierre Budar, a Citroen Racing Team csaparfőnöke: "A Világbajnokság visszatér Európába, melynek keretében egy hagyományosabb kavicsos eseményen versenyezhetünk. Egyetlen célunk, hogy továbbra is keményen küzdjünk a bajnokságért, és hetedik alkalommal is megpróbáljuk meghódítani a dobogót, ahogy azt az elmúlt futamokon tettük. A bajnokság kétségtelenül egyre izgalmasabb, de eltökélt szándékaink szerint mindent meg kell tennünk. A Satory technikai csapat minden tagja a rendelkezésre álló időt arra használta, hogy a C3 WRC-n a munkatársainkkal együtt közösen értékes munkát végezhessenek. Nyilvánvaló, hogy Sebastien és Julien számára nem lesz könnyű elsőként letudni a szakaszokat, de a múltban már bizonyították, hogy képesek rendkívüli dolgokat elérni itt, egy olyan futamon, amit igazán szeretnek. Esapekka-t és Janne-t illetően most egy olyan eseménysorozatba kezdenek bele, amit egészen jól ismernek és kedvelnek, így bízom benne, hogy az élmezőnyben harcolhatnak. Ha az időjárás továbbra is száraz marad, a rajtsorrendben lévő pozíciójuk lehetővé teszi számukra, hogy végre megmutathassák teljesítményüket."

Sebastien Ogier: "Jó érzésekkel fejeztük be a tesztelést, és most itt az alkalom, hogy versenykörülmények között bizonyítsunk. Mindenesetre Portugália egy olyan rali, amit mindig szerettem. Jól éreztem itt magam a múltban, így nagyon örülök, hogy visszatérünk, még akkor is, ha jól tudom, hogy a bajnokság vezetése ismét nem teszi könnyebbé az életünket ebben az évben. Ha a legtöbb pontra törekszünk, akkor pénteken az első rajtpozíció ellenére keményen kell hoznunk a sikeres időeredményeket."

Rajthoz állások száma: 10
Legjobb eredmény: 1. (2010, 2011, 2013, 2014 és 2017)

Esapekka Lappi: "Annak ellenére, hogy a pénteki nap új lesz számunkra, a többi versenynapot olyan utakon teljesíthetjük, amelyeket szeretek és tudom, hogy hol adhatunk bele mindent. Portugália pontosan egy olyan helyszín, ahol szerintem kellő tapasztalattal rendelkezem. Tavaly szombaton és vasárnap egészen gyorsak tudtunk lenni. Remélem, hogy az időjárás száraz marad, így a hetedik rajtpozíció abszolút kihasználható lesz pénteken."

Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 5. (2018)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33