l1
l2


 

Petter Solberg visszavonul

Április 12.
Az egyszeres rali és kétszeres ralikrossz világbajnok versenyző bejelentette befejezi aktív pályafutását a technikai sportok világában, azt azonban nem ígéri, hogy soha többet nem száll versenybe sőt, búcsúturnéra indul.

A 44 éves Petter Solberg tekintélyes pályafutás tudhat maga mögött, a Rally Világbajnokságra a Ford színeiben ismertük meg, majd jöttek a legendás évek a Subaru színeiben, később pedig még saját csapattal is részese volt a sorozatnak. A norvég 2003-ban parádés és páratlanul izgalmas módon ünnepelhette meg év végi elsőségét - az utolsó méterekig küzdött az immáron kilencszeres világbajnokkal, Sebastien Loeb-bel, ám egy ponttal mégis jobb tudott lenni francia versenytársától az adott évadban.

Solberg volt az egyetlen ember, aki a kilencszeres bajnokot maga mögé tudta utasítani úgy, hogy ekkor Sebastien Loeb már teljes WRC szezont futott a Citroen színeiben, és továbbra is ő az egyetlen versenyző, aki több autósport szakágágban is zsebre tudott tenni világbajnoki címet. Rali Világbajnoki címe mellé 2014-ben és 20115-ben a ralikrossz világbajnoki címet is begyűjtötte.

A közelmúltban Solberg segített a Volkswagen-nek kifejleszteni a Polo GTI R5-ös autót, melyet első ízben tavaly októberben adott át a világnak egy spanyol debütálással. "Szerencsés voltam, hogy húsz évig a legmagasabb szinten versenyezhettem. Úgy gondolom, ez a legjobb alkalom, hogy elhagyjam a bajnokságokat." - mondta Solberg. "Ismertek, soha nem akasztom szögre a sisakomat - szeretem a motorsportot és nagyon szeretek vezetni. Néhány további nagyszabású eseményen azért majd felbukkanok."

Solberg tüdőbetegségben szenvedett az elmúlt két évben, és nem titkolta, hogy a betegség, amelyből most felépült, szerepet játszott abban, hogy visszavonulót fújjon. "Nem volt energiám. Most úgy érzem azonban, feltöltődtem és valami újat akarok csinálni. Ezzel együtt Oliver fiam is versenyez a Subaruval, és szeretném ha elég időm lenne őt támogatni."

"Annyira büszke vagyok arra, amit elértem, és szeretnék néhány eseményt beiktatni még a menetrendembe a rajongók tiszteletére, és azért, hogy köszönetet mondjak nekik a támogatásért, melyet karrierem során kaptam tőlük."

Az említett búcsúturné első ilyen állomására már fény is derült, a legendás Sebesség Fesztivál, a Goodwood Festival of Speed szervezői már be is jelentették, hogy a legendás versenyző is részt vesz idei rendezvényükön, melyre az RX VB-ről ismert Volkswagen Polo Supercarral érkezik. Ezen kívül részt vesz Norvégia legnagyobb hegyi versenyén, Gymkhana Grid lengyelországi állomásán is.

A szurkolók nagy kedvence karrierje során a "Hollywood" becenévre tett szert. A 13 győzelemre és a 2003-as Wales Rally GB eredményességére minden rajongó szívesen gondol vissza, ahol a világbajnokság elsőségére is szert tett navigátora, Phil Mills társaságában.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33