l1
l2


 

Győzelemre éhes Hyundai érkezik Svédországba

Február 9.
Az ígéretes szezonkezdést követően győzelmi reményekkel érkezik Svédországba a Hyundai Motorsport. A tavalyi győztes, Thierry Neuville, a félig-meddig hazai pálya előnyeit élvező Andreas Mikkelsen, és a kilencszeres világbajnok, Sebastien Loeb egyaránt dobogós reményekkel érkezik a rajthoz.

A Hyundai Motorsport arra törekszik, hogy a legerősebb, és egyben a legversenyképesebb formájában folytassa a Rali Világbajnokságot a sorozat második állomásán, miután Monte-Carlo-ban Thierry Neuville jóvoltából, egy dobogós hellyel indították a 2019-es szezont. Két héttel ezelőtt nemcsak a belga sikeréről szóltak a hírek, hanem az alzenauiak legnagyobb örömére Andreas Mikkelsen (amíg versenyben volt) és Sebastien Loeb tartani tudta a lépést az élmezőnnyel. Természetesen a pontok jól jönnek a belgának, de a konstruktőri tábláról sem szabad megfeledkezni, ahol harminc ponttal rögtön az élre is ugrott a márka (öt ponttal érkezik mögötte a futamgyőztes Citroen). A Hyundai Shell Mobis World Rally Team felállása Svédországban változatlan marad, a 11-es és a 89-es autóval Neuville és Mikkelsen csatlakozik a mezőnyhöz, míg Loeb a 19-es rajtszámmal borzolhatja majd a kedélyeket. A trió elsődleges célja, hogy megvédje a csapat 2018-as sikerét, ahol Neuville az első, míg Mikkelsen a harmadik helyet csípte el. Loeb először viszi táncba havas versenykörülmények között az i20-ast, ám nem rajtol el rossz tapasztalatokkal a francia Svédországban, hiszen pályafutása során ötször állhatott fel a dobogóra.

A naptár egyik leggyorsabb fordulója, a Rally Sweden idén is garantálja, hogy a párosok a hó és a jég körülményeit teljes mértékben magukénak érezve a Michelin gumiabroncsokkal teljesíthessék a havas, fagyos szakaszokat. A 19 gyorsasági szakasz alkotta futam nagyrészt változatlan marad a 2018-as kiadáshoz képest; azonban Rammen 2016 után fordított menetiránnyal tér vissza a programba. Pénteken idén is Norvégia kerül a középpontba, így a csapat egyik párosa, Andreas Mikkelsen és társa, Anders Jaeger teljes mértékben hazai pályán terelgethetik az i20-ast. Mindhárom duó az elmúlt héten tesztelhetett Svédországra. A nulla alatti hőmérséklet és a friss hó maradandó élményt nyújtott a versenyzőknek, és a hírek szerint a verseny alatt is hasonló körülmények várhatóak.

Andrea Adamo, a Hyundai Motorsport csapatvezetője: "Jól kezdtünk Monte-Carlo-ban, így bizakodva és győzelemre kiéhezve várjuk a folytatást Svédországban! A Montén mindhárom párosunk jó tempót diktált, és Thierry illetve Sebastien egyaránt szoros küzdelmeket élt át. Svédországról sok szép emléket őrzünk, beleértve a győzelmünket és a dupla dobogót is tavaly. Úgy érzem a siker minden összetevője rendelkezésünkre áll, de tisztában vagyunk azzal is, hogy riválisaink is nagyon erősek és eltökéltek, így komoly harcra készülünk."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#11 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A belga páros 2018-ban svéd győzelemnek örülhetett, 2015-ben pedig a második helyen zártak
  • Neuville és Gilsoul másodikként vág neki a szakaszoknak a bajnokság éllovasa, Sebastien Ogier mögött

Neuville: "Monte-Carlo megmutatta erőnket és potenciálunkat, és alig várom, hogy Svédországban elrajtoljunk. Kedves esemény számunkra, ha visszagondolok a múltbéli eredményekre. A dobogós helyek mellett tavaly lehetőségünk volt a dobogó legfelső fokára felállni. Ez egy olyan rali, amit egyformán mindannyian élvezünk a csapaton belül. Az autó mindig is jól működött a hóban, lehetővé téve számunkra, hogy gyorsan versenyezhessünk a gyorsaságikon, és a hófalakat használjuk a határ eléréséhez. Tudjuk, hogy versenytársaink erősek lesznek, ahogy mindig, így magunkra kell összpontosítanunk, és meg kell tennünk mindent."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (#89 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Mikkelsen tavaly a harmadik helyen végzett, mellyel egyben a harmadik svéd dobogót ünnepelhette meg pályafutása során
  • 2014-ben a második, míg 2015-ben a harmadik hely jutott ki a norvégoknak

Mikkelsen: "A svédországi futam kiemelkedik a naptárunkból, hiszen Norvégiában töltünk el egy napot, mellyel egyfajta haza versenyként tekinthetünk a futamra. Ez az egyetlen esemény, ahol hó és jég között versenyezhetünk. Az igazi szöges gumiabroncsokkal való vezetés hihetetlen érzést ad, leírni sem tudom. Monte részben csalódás volt számunkra a kiesés miatt, de most szeretnék ezen revansot venni, és persze a hazai rajongóknak is bizonyítani."

Sebastien Loeb/Daniel Elena (#19 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A francia páros első ízben szerepelt Monte-Carlo-ban a Hyundai színeiben, ahol egy negyedik hellyel mutatkoztak be
  • A 2013-as futam második helyezettjei először viszik táncba az i20-ast havon

Loeb: "A Rallye Monte-Carlo-val hivatalosan is kezdetét vette együttműködésünk a Hyundai Motorsporttal, mely különösen érdekes volt a korlátozott előzetes tesztelések miatt. Minden egyes versenyhétvégén a dobogóért szeretnénk küzdeni, és ez most sem lesz másképpen. A svéd futam egy teljesen más kihívást jelent. Lehet, hogy a szezon legizgalmasabb futama lesz, ha jeges, havas körülmények uralkodnak, ám napsütésben nagyon nehéz lehet, főleg ha olvadni kezd - mi bízunk abban, hogy igazi havas verseny részesei lehetünk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33