l1
l2


 

Loeb is duplázott, Al Attiyah növelte előnyét az élen

Január 12.
Sebastien Loeb második szakaszgyőzelmével zárult a Dakar pénteki felvonása - a francia versenyző tíz perces előnnyel nyerte az ötödik napi maratont. Másodikként Nasser Al-Attiyah ért célba, aki tovább erősítette pozícióját az összetett élén. A harmadik helyet Nani Roma szerezte meg.

A PH Sport Peugeot versenyzője, Sebastien Loeb a 2019-es Dakar rali egyik legkeményebb, ötödik szakaszán feltartóztathatatlanul falta a kilométereket, a több mint ötszáz kilométeres napi távot, melyből 450 km-t tett ki a szelektív szakasz hossza, egyedüliként teljesítette 5 óra alatt, és szerzete meg 10 perces előnnyel a szakaszgyőzelmet Nasser Al-Attiyah előtt.

A futam jelenlegi összetett értékelésének éllovasa ezzel együtt is magabiztos előnyre tehetett szert üldözőjével, Stephane Peterhansel-lel szemben a pihenőnap előtt, hiszen Mr Dakar MINI-je több mint 15 percet kapott a katari pilóta Toyotájától.

A kilencszeres rali világbajnok, Sebastien Loeb számára ezúttal nagyon jól jött a 2019-es Dakar leghosszabb, a Csendes Óceán partjáról rajtoló szakaszon mutatott teljesítmény. Azok után hogy csütörtökön három defekttel kellett megbirkóznia, harmadszorra már egy defektes kereket kellett visszaraknia a Peugeot-ra, kissé elkedvetlenedve várta a folytatást. Pénteken viszont szárnyakat kapott, bár az élen álló Al-Attiyah mögötti hátrányából még mindig maradt kerek 40 perc, az összetettben felkapaszkodott az ötödik helyre, a dobogó harmadik fokától pedig alig 15 perc választja el.

Nasser Al-Attiyah a Toyota Gazoo Racing legnagyobb örömére egy harmadik Dakar elsőségének reményén újabb lendületet kapott – amihez persze az is kellett, hogy a legközelebbi riválisa, a Mini buggy-ját terelgető tizenháromszoros győztes, Stephane Peterhansel egy több perces megállást volt kénytelen beiktatni a pénteki menetrendjébe. Tacna és Arequipa között a 478-as kilométernél több mint öt percet rostokolt, ahol egyébként Loeb, Al-Attiyah és Roma is egy kis időzésre kényszerült, ám közülük Peterhansel járt a legrosszabbul, aki behuppant egy mély árokba ahol értékes perceket vesztett riválisaihoz képest.

A rajtot követően elsőre még úgy tűnt, hogy a két rivális hatalmas csatát fog bemutatni, már csak azért is mert ezen a napon a szervezők párosával rajtoltattak, így Al-Attiyah és Peterehansel fej-fej mellett rajtoltak az óceán partján, azonban Peterhansel hibája után 26 perces hátrányt szenvedett el. Ezzel együtt összetettben megőrizte második helyét, de hátránya a csütörtöki 8 perces lemaradásról 24 percre emelkedett.

Az összkerekes MINI-k közül a fél ezres távon Nani Roma autózott a legjobb formában - a spanyol versenyző pénteken a szakasz harmadik leggyorsabbja lett, míg csapattársa, a lengyel Jakub Przygonski egy ötödik helynek örülhetett. Összetettben egymás után következnek – Roma a dobogó legalsó fokát foglalja el, míg Przygonski közel 4 perces lemaradással csapattársa mögött birtokolja a negyedik pozíciót.

Ha némi nehézségek árán is, de Szalay Balázs beért a hőn áhított táborba, így a pihenőnap alatt a magyar páros is rendezheti sorait. "Nagyon nehéz pálya volt, főleg azért, mert sem fékünk nem volt, sem pedig pótkerekünk - értékelt az Opel Grandland X pilótája, Szalay Balázs. - Volt egy pillanat, amikor Laci a Sentinelen fel akarta hívni a rendezőket, mert már percek óta egy helyben álltunk, és nem láttunk semmit, mert annyira fújta a port a szél. Egyébként minden rendben volt: a fékhiány miatt óvatosak voltunk, mert számítani kellett rá, hogy bármi jöhet és nem tudunk megállni. Így az egész sokkal lassúbb volt, és felőrölte az ember idegeit."

A 2019-es Dakar állása az 5. nap után:
1. Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 17:19:53
2. Stephane Peterhansel - X-Raid Mini JCW +0:24:42
3. Nani Roma – X-Raid Mini +0:34:33
4. Jakub Przygonski – Orlen X-Raid +0:38:12
5. Sebastien Loeb –PH Sport Peugeot +0:40:00
6. Cyril Despres – X-Raid Mini +1:12:47
7.Harry Hunt – PH Sport Peugeot +1:59:55
8.Martin Prokop – Ford MP Sports +2:13:57
9.Boris Garafulic – X-Raid Mini +2:18:20
10.Benediktas Vangas – General Toyota +2:44:41...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33