l1
l2


 

Nasser az első duplázó az idei Dakaron

Január 11.
Második szakaszelsőségét is behúzta az idei Dakar egyik legkeményebb napján Nasser Al-Attiyah. A Toyota katari versenyezőjének legnagyobb ellenfele az a Stephane Peterhansel, aki nemcsak a csütörtöki szelektíven vette üldözőbe versenytársát, hanem összetettben is nagy harc van kialakulóban közöttük. A harmadik helyről Nani Roma várja a pénteki menetet.

Az idei év eddigi leghosszabb napját tudhatták le a Dakar résztvevői illetve az előző három nap túlélői. Minden egyes kategória résztvevője 405 versenykilométer megtétele után pihenhetett le a segítségnyújtás nélküli táborban, ám nem mindenki ugyanott - a motorosok csütörtökön Arequipa-ból elrajtolva Moquegua-ba érve tudhatták le a több száz kilométeres szelektívet, míg az autósok és a kamionosok Arequipa-ból indulva meg sem álltak Tacna-ig. A csapatszemélyzet azonban maradt Arequipa-ban, akik izgatottan várják, hogy versenyzőik a maratoni körből visszatérjenek hozzájuk.

Az X-RAID Mini Mr. Dakarja, azaz Stephane Peterhansel, aki szerdán begyűjtötte idei első szakaszgyőzelmét, alig volt gyorsabb, mint vetélytársa, Al-Attiyah az első mért ponton – csupán hét másodperc volt közöttük akkor még csak a különbség. A katari azonban szépen apránként tett szert az előnyre – minden mérési pontnál pár másodperccel érkezett be Peterhansel előtt, 400 kilométer után pedig végül két perccel gyorsabban érkezett a célba, mint a tizenháromszoros Dakar bajnok. A Mini számára lényegében ez pozitív élmény, ám a Dream Team spanyol tagjáról ezt nem mondhatja el a banda. Carlos Sainz a szerdai felfüggesztés kitöréses eset után nem úszta meg fizikai fájdalmak nélkül az ütést – a matador nem volt biztos a folytatásban, hiszen fájlalta nagyon a nyakát, de végül reggel úgy döntött, mégsem lenne ő Sainz, ha feladná a küzdelmeket. A rémálom mondhatni tovább folytatódik számára, hiszen bőven gyűjti be a hátrányt az egyébként is komoly, több órás lemaradásához.

A Mini 4x4-es versenyzői Nani Roma és Jakub Przygonski a harmadik, illetve negyedik pozícióban várhatják a pénteki folytatást, Yazeed Al-Rajhi pedig egy ötödik hellyel vigasztalódhat, mely egyben egy 25 perces hátrányt is jelent az élen álló Nasser Al-Attiyah-hoz képest.

Sebastien Loeb számára eddig egészen vegyes érzelmekkel telik az idei Dakar – a PH Sport privát versenyzője csütörtökön igen sokáig tudta tartani a tempót Al-Attiyah és Peterhansel mögött a harmadik helyen, ám az utolsó kilométerek végül annyira nem feküdtek a franciának, hogy csak az ötödik időt sikerült elcsípnie a 3008-as Peugeot-tal. Loeb számára összetettben ez 50 perces lemaradást jelent.

A negyedik nap után is őrzi összetettbeli helyét Szalay Balázs, aki pótkerék nélkül várja a folytatást. „Kőkemény nap volt ez, már megint." - jelentette ki Szalay. "Azzal kezdődött, hogy elakadtunk a mély, púder-szerű homokban, vagyis a fesh-feshben. De annyira, hogy az autó nem volt hajlandó megindulni, mindig csak annyit ment, amennyit a trepni engedett. Méterről méterre küzdöttük előre magunkat. Ezt követően a pálya szűkebb részén az egyik versenyzőtársunk elakadt éppen az út közepén, és képtelenség volt kikerülni. Választottunk egy új útvonalat, és megint kezdődhetett az ásás." - meslte Szalay majd így folytatta: "A szakasz második részén vadul bekezdtünk, azt gondoltam, hogy itt a lehető leggyorsabban végig kell menni, nehogy ránk sötétedjen. De mégsem volt olyan gyors, mint szerettem volna, mert annyira fújta a saját poromat a szél, hogy többször meg kellett állnunk, mert nem láttam, merre kell menni. Mintha éjszaka lett volna az autóban. És ez még mindig nem lett volna baj, de amikor kiértünk a második szakasz végére, észrevettük, hogy defektünk van. Kicseréltük, de kétszáz méter múlva kiderült, hogy a bal első abroncs is lyukas, szóval azt is le kellett cserélni. Ezzel viszont az a helyzet állt elő, hogy vár ránk egy hosszú szakasz pénteken, de nincs pótkerekünk... Nagyon észnél kell lennünk..."

A 2019-es Dakar állása 4. nap:
1.Nasser Al-Attiyah – Toyota Gazoo Racing 12:12:57
2.Stephane Peterhansel - X-Raid Mini JCW +0:08:55
3. Nani Roma – X-Raid Mini +0:20:51
4. Jakub Przygonski – Orlen X-Raid +0:22:17
5. Yazeed Al-Rajhi – Mini +0:24:59
6. Sebastien Loeb –PH Sport Peugeot +0:50:22
7. Cyril Despres – X-Raid Mini +0:50:31...
32. Szalay Balázs - Opel Grandland X +2:08:08...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33