l1
l2


 

Beindult a felkészülés a Montéra

December 13.
A karácsonyi előkészületek sem tántorítják el a világbajnokság résztvevőit a munkától - december közepén mind a négy márka elkezdi a felkészülést a 2019-es szezonnyitóra, a Monte Carlo ralira. Elsőként a Toyota majd az M-Sport indította be versenyautóját.

Először kezdjük a kevésbé sikeres menettel – a Toyota Gazoo Racing gyártói címvédőként vág neki a 2019-es évadnak, így abszolút reményekkel telve szeretné a finn egyesület a következő szezont teljesíteni. Nos, a Monte Carlo-ra való felkészülés Jari-Matti Latvala számára nem éppen a tervek szerint zajlott.

A finn versenyző picit átrendezte a Yaris WRC külsejét, mellette ekkor a korábbi versenytárs, Juho Hanninen foglalt helyet, akit a biztonság kedvéért a helyi orvosi erők átvizsgáltak, ám szerencsére komolyabb sérülések nélkül megúszta az esetet. A csapat természetesen megpróbált a helyzet magaslatán állni, és a csütörtöki incidens után a Yarist rendbehozva Latvala pénteken újból beülhetett a bal egybe egy eredményesebb felkészülés reményében.

A finn banda többi versenyzője szintén felkészülési lehetőséghez jutott az elmúlt héten – elsőként Ott Tanak vitte táncba a WRC-t a hét elején, majd Latvala csütörtöki-pénteki kilométerei után Kris Meeke szombaton vehette kezelésbe leendő versenyautóját. Makinen újdonsült versenyzője nemcsak az autóval próbálta megtalálni a közös hangot, hanem jobbján ott ült az a Seb Marshall is, aki az idei évet még Hayden Paddon társaként teljesítette a világbajnokság keretein belül.

"Az autóban töltött percek előtt nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a jegyzeteim tökéletesen Kris-re legyenek szabva. Elmondta ő is, miket szeret alkalmazni, én pedig természetesen próbálok hozzá alkalmazkodni. Szerencsére sok dolgunk nem akadt, hiszen az alap megvan, és tényleg csak apró módosításokat kellett alkalmazni az itinerkészítésben." - osztotta meg gondolatait az autosport.com-mal Marshall.

Természetesen az M-Sport és a Hyundai csapata is bemelegített a januári szezonnyitóra december első felében. Wilson részéről Teemu Suninen tesztelte a Ford Fiesta WRC-t, míg az alzenaui egyesülettől Thierry Neuville és Dani Sordo autóztatta meg az i20 WRC-t. A spanyol annak ellenére tudhatta le a tesztkilométereket, hogy Monte Carlo-ban a csapat új igazolása, Sebastien Loeb kapja meg a harmadik Hyundai-t.

A kilencszeres világbajnok, Sebastien Loeb egyelőre hanyagolja rali világbajnoki teendőit, hiszen a francia a januári Dakarra készül. Amint visszaérkezik a dél-amerikai terepről, akkor pattan be a Hyundai-ba, mely várhatóan a Monte előtti héten fog megtörténni.

A Citroen jelen pillanatban elméletben készülődik a szezonnyitó futamra. Sebastien Ogier ugyan már megismerkedett a C3-assal, a Montéra való felkészülése a héten valósulhat meg, csak úgy, mint Esapekka Lappinak.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33