l1
l2


 

Tovább zárkózna Spanyolországban a Ford

Október 24.
A brit futamgyőzelemmel felvértezve érkezik Spanyolországba az M-Sport Ford csapata, ráadásul Sebastien Ogier korábban már háromszor is megnyerte a Katalán Ralit, így van mire építkeznie Malcolm Wilson csapatának.

Az egyetlen vegyes felületű esemény a naptárban, a RallyRACC Catalunya - Rally de Espana egyedülálló kihívást jelent, amely határozottan próbára teszi a világ legjobb kavicsos és aszfaltos versenyzőpárosait. Az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC-k murva specifikációban rajtolhatnak el- csütörtök este a barcelonai utcákon megrendezésre kerülő nyitó szakaszon, majd pénteken hat szűk, kanyargós, gyorsaságin mérhetik össze tudásukat, a saloui rali bázis melletti hegyekben. A Fiesták ezután aszfaltra alakulhatnak át egy hosszabb szervizpark során. Számos alkatrész, köztük a felfüggesztés, a fékek, a sebességváltó, a hátsó differenciálmű, a kormány és a kereszttagok kevesebb, mint 75 perc alatt átváltoznak – ami lényegében egy olyan feladat, amely akár 12 órát is igénybe vehet egy szabványos közúti autó esetében. A tökéletes felkészülés érdekében a csapat az elmúlt héten egyaránt tesztelte a Fiestát aszfalton és kavicson.

Malcolm Wilson, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "A bajnoki küzdelem a most következő spanyol futamon tovább erősödik. Hosszú idők óta nem volt ennyire kiélezett küzdelem az év végéhez közeledve, és kőkeményen dolgozunk még most is annak érdekében, hogy Sebastien és Julien a hatodik bajnoki elsőségét ünnepelhesse meg. Három spanyol győzelmet már át tudtak élni, így pontosan jól tudják, mi a kulcsa a vegyes felületű eseménynek. Izgalmas menet előtt állunk, kíváncsian várom a versenynapokat.

Elfyn és Teemu szintén jó formában van, és biztos vagyok benne, hogy mindent el fognak követni a siker érdekében. Elfyn számára több futam sem a tervek szerint alakult, de amikor gond nélkül versenyzett, akkor a sebessége ott volt a toppon. Teemu szintén az élmezőnybe várja magát az előző évi tapasztalatokra alapozva."

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA
A francia páros egyértelműen a legjobb teljesítményt szeretné felmutatni egy előkelő spanyol pozíció reményében. A walesi győzelem nagyon komoly motivációt ad ahhoz, hogy újból megpróbálják elérni a dobogó legfelső fokát a vegyes felületű spanyol eseményen.

Rajthoz állások száma: 10
Legjobb eredmény: 1. (2013, 2014 és 2016)

Ogier: "A walesi győzelem után pozitív gondolatokkal utazunk Spanyolországba, hiszen alig pár pont választ el minket az összetettbeli első helytől. Már csak két futam van hátra, hogy eldöntsük a bajnoki cím sorsát, és egyértelműen mindent el szeretnénk követni a hatodik elsőségünkért.

A versenyfutás a bajnoki címért idén nagy izgalmakat hozott, és alig várom, hogy egy olyan futamon bizonyíthassak, ami az egyik kedvencemnek számít. A vegyes felület gyors váltást igényel fizikailag és szellemileg is, mely kihíváshoz egészen jól tudtam alkalmazkodni az elmúlt években.

Az a támogatás, amelyet Salou-ban minden évben kapunk, extra motivációt jelent, és mindenki számíthat arra, hogy Julien és én mindent megadjunk, hogy a bajnokságban egy újabb erős eredményt hozzunk."

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT
Elfyn és Daniel számára az idei év inkább a túlélésről szól, mintsem a jó eredmények megszerzéséről – ez az, amin a hétvégén szeretnének javítani. Szezonjukat szerencsétlen események sorozata sújtotta, de eltökélt szándéka a párosnak, hogy egy erős eredménnyel szerepeljenek Spanyolországban.

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 7. (2017)

Evans: "Egy jó eredmény elérésének reményében érkezünk Spanyolországba. A szerencse idén nem igen állt mellénk, de tudjuk, a sebességünk ott van, és szeretnénk versenyképességünket egy kedvező eredménnyel bizonyítani a hétvégén.

Az egyetlen vegyes felületű állomás következik a naptárban, és nincs más olyan esemény, mint ez. Egy teljes napot murván tudhatunk le, majd egy éles váltás következik aszfaltra. Jó lenne pénteken egy erős pozíciót megszerezni, majd az aszfalton azt megtartani, vagy akár előrébb lépni, ha minden rendben lesz."

TEEMU SUNINEN ÉS MIKKO MARKKULA
Suninen azon versenyzők közé tartozik, aki határozottan bizonyított már a spanyol utakon – a finn versenyző és társa, Markkula tizenkét hónappal ezelőtt a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett egy Fiesta R5-össel a WRC2-esek kategóriájában. A tapasztalatokra építve és egy erős királykategóriás eredmény reményében szeretné teljesíteni a hétvégét a kettős.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 8. (2017)

Suninen: "2015-ben debütáltam első ízben Spanyolországban, azóta pedig minden évben visszatérek a vegyes felületű eseményre. Alig várom, hogy WRC-vel először gurulhassak végig a murvás illetve aszfaltos szakaszokon.

A rajt előtt volt lehetőségünk tesztelésre, és abszolút tetszett az autó – különösen aszfalton. A futam murvás részei szerintem hasonlóak a portugál utakhoz.

Ez egy olyan verseny, amely elkötelezettséget követel, ha jó eredményt akarsz elérni, és mi mindent meg szeretnénk tenni egy élmezőnybeli pozícióért."

KEN BLOCK FORD FIESTA WRC-VEL SPANYOLORSZÁGBAN
A csapat más részében Ken Block debütál majd egy új generációs versenyautó volánja mögött. Block úr egyébként Fiestával okozott feledhetetlen pillanatokat a világbajnokság nézői számára, és ezúttal sem lesz hűtlen a márkához – 2014 után ismét a Fordot választotta társául. A népszerű amerikai két napos tesztet tudott le az esemény előkészítésének érdekében - mind murván, mind aszfalton. Segítségére a jobbjána Alex Gelsomino lesz.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33