l1
l2


 

Ismét Loeb-bel támad a Citroen

Október 24.
Három versenyzőpárossal szeretné feledhetetlenné tenni a Világbajnokság utolsó előtti állomását a Citroen Racing. A francia banda a szezon során harmadszor, és talán utoljára, ülteti autóba Sebastien Loeb-öt, aki mellett Craig Breen és Khalid Al Qassimi egy-egy C3 WRC-t.

Ahogy máshol sehogy, Spanyolországban úgy kell minden felületen maximálisan helytállnia a világbajnokság résztvevőinek október 25-28. között. A szezon egyetlen vegyes felületű eseménye, a Rally de Catalunya határozottan teszteli nemcsak a párosok, hanem az autók sokoldalúságát is. Valójában nem hirtelen, egy kilométeren belüli váltásra kell gondolnunk – pénteken csak murvás szakaszok kerültek bele a menetrendbe, míg egy esti szervizbeli átépítést követően szombaton és vasárnap aszfalton mérhetik össze tudásukat a szereplők.

Ezúttal a csapathoz a kilencszeres világbajnok csatlakozik – Sebastien Loeb idei harmadik rajthoz állására készül, és nem titkolt célja egy nagyon kedvező eredmény elérése az év pozitív zárásaként. A francia optimista hozzáállása nem véletlen - korábban nyolcszor nyerte meg a spanyol futamot, köztük háromszor 2010 óta, amikortól vegyes felszínű eseménnyé vált. Ugyan idén kétszer láthattuk csak raliban, mindezek ellenére Loeb szeretne értékes pontokat hozni csapatának egy kedvező 2018-as befejezés reményében. Mindezek mellett természetesen azzal is tisztában van, hogy tizenkét hónappal ezelőtt az autó nyerni tudott, így nagy valószínűséggel idén is esélye lesz a C3-asnak a dobogós helyekre. Craig Breen idén már mutatott pár erős szereplést, és láthattuk aszfalton is kedvező eredményekkel mozgolódni. Az észak-ír srác egy pici hátránnyal érkezik ugyan a pénteki murvára, de tervei szerint szombaton és vasárnap akár előnyére is fordíthatja majd a kilométereket. A rajtpozíciók pénteken meghatározóak lehetnek – ha száraz az idő, akkor kedvezően alakulhatnak az eredmények, ám esőben csak rosszabb, ha később rajtol el egy páros. Harmadikként Khalid Al Qassimi érkezik, aki nagyon élvezi a spanyol szakaszokat és a hangulatot, elsődleges célja pedig a hétvége teljes átélése lesz.

Bár a hétvégén rengeteg nehézség merül majd fel, a legtöbb rész ismerős lesz a bajnokság szereplői számára. Csütörtökön Barcelona utcái várják a világbajnokság résztvevőit egy szuperspeciál teljesítésére, pénteken azonban jön a kavicsos terep – a korábban Terra Alta néven ismert gyors idén ellenkező irányban lesz lebonyolítva La Fatarella – Vilalba szakaszként, közel 39 kilométerrel. Ez a rész továbbra is megtartja 13 kilométeres aszfaltos izgalmait, melyen murvagumikkal gurulnak majd végig a párosok.

Pierre Budar, a Citroen Racing Csapatfőnöke: "A cél ugyanaz lesz, mint Walesben - az élmezőnyben küzdeni! A murvás nap első körének időjárása nagy hatással lesz a teljesítményünkre, de ha sikerül a tervek szerint teljesíteni a pénteket, akkor egy kedvező állásból fordulhatunk rá a szombati aszfaltos küzdelmekre. A tavalyi győzelem nagy reményeket ad nekünk. Versenyzőgárdánk szintén nem ismeretlen Spanyolországban – Sebastien nyolcszor nem talált legyőzőre, míg Craig a walesi sikeres formáját szeretné átvinni erre a hétvégére."

Sebastien Loeb: "Miután a mexikói és a korzikai versenyen, két különböző felületen sikerült jó időket elérnem, remélem, ezúttal hiba nélkül az utolsó méterekig tudom hozni kedvező formámat. Most a rajt előtt két napot tesztelhettem, és abszolút pozitívan várom a hétvégét, jónak érzem az autót. Nagyon komoly a mezőny, így erős lenne kijelenti, hogy az első háromban a helyem – mindenesetre szeretném a legjobb formámat hozni a rajttól egészen a célig. Az időjárás döntő lesz, így a péntek valójában attól is fog függni, esik-e vagy sem."

Rajthoz állások száma: 13
Legjobb eredmény: 1. (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 és 2012)

Craig Breen: "Nagyon izgatott vagyok, hogy újra Spanyolországba érkezünk, különösen azért is, mivel mindig sok ír rajongó érkezik a versenyre. Örömmel veszem a pénteki murvás szakaszokat, mindazok ellenére, hogy két éve nem volt szerencsém itt rajthoz állni. A szombati illetve vasárnapi aszfaltos utakhoz nagyon jó tapasztalatokat adnak a korábbi gokartozásaim, így mindent el fogok követni azért, hogy dobogón ünnepelhessek vasárnap délután."

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 6. (2012)

Khalid Al Qassimi: "Örülök annak, hogy egy olyan versenyen állhatok rajthoz, amelyet mindig is szerettem. Különösen a pénteki nap kedves számomra a nehézségek miatt. A hétvégén az egyik felületről a másikra való áttérés jó alkalmazkodási képességre szólít fel, amit szeretnék gond nélkül letudni, és remélem, egy lendületes, jó hangulatú hétvégét tudhatok le."

Rajthoz állások száma: 10
Legjobb eredmény: 7. (2010)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33