l1
l2


 

A Toyota leigazolta Kris Meeke-t

Október 17.
Kris Meeke a Toyota színeiben térhet vissza a világbajnokság vérkeringésébe, a sokat látott brit pilóta Ott Tanak és Jari-Matti Latvala csapattársaként folytathatja pályafutását.

Már most igen komoly eredménnyel büszkélkedhet az a Tommi Makinen, aki 2017 elejétől terelgeti a Toyota Gazoo Racing szekerét. A csapat legeredményesebb tagja most az az Ott Tanak, aki a jövő évben továbbra megkapja az egyik gyári Toyota Yaris WRC-t. Az elmúlt hónapokban szárnyalt az észt páros - négy egymást követő alkalommal győztesként ünnepelhettek, és két futammal a szezon vége előtt harcban vannak a pilóták világbajnoki címéért.

Jari-Matti Latvala szintén marad a csapatnál. A tapasztalt Latvala és a társa, Miikka Anttila a csapat kulcsfontosságú részévé vált a Monte Carlo-i 2017-es debütálás óta. A Toyota Yaris WRC első dobogóját az adott versenyen szerezte meg, és néhány héttel később Svédországban az első győzelmet is begyűjtötte csapatának. Latvala ebben az évben eddig négy dobogós helyet csípett el, közülük hármat az utolsó négy fordulóban sikerült megvalósítani.

Tanakhoz és Latvalához 2019-ben Kris Meeke csatlakozik. A hír már napok előtt olvasható volt több külföldi oldalon, ám a hivatalos megerősítés a csapat részéről még csak e hét közepén ékezett. A brit versenyző kiléte biztos, ám navigátori részről a megerősítés a következő hetekben érkezhet.

Esapekka Lappi és társa, Janne Ferm már csak az idei spanyol és ausztrál futamot teljesíti a Toyota színeiben. A finn páros a rali legmagasabb kategóriájában a tavalyi portugál futamon debütált, és hamarosan győzelmet aratott finn megmérettetésen. Ebben a szezonban eddig három dobogót értek el, hozzájárulva a csapat jelenlegi pozíciójához a gyártók bajnokságában. A Toyota Gazoo Racing csapata természetesen hivatalos keretek között is megköszöni Esapekkának és Janne-nek a kemény munkát, aki a jövőben a Citroennél folytatja pályafutását.

Tommi Makinen (A Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke): "Mindannyian nagyon izgatottak vagyunk, hogy Kris csatlakozik hozzánk. Tudjuk, hogy egy tapasztalt és igen gyors versenyzőről van szó. Technikai hozzáértése valóban magas szinten van, és hiszem, hogy új ismereteket és ötleteket tud adni nekünk, amivel segíthet a Yaris WRC tökéletesítésében. Nagyon örülök annak is, hogy Jari-Matti továbbra is tagja lesz csapatnak. Ragyogó munkát végzett és a közelmúltban rendszeresen megszerezte a dobogót, ami nagyon fontos volt számunkra. Ott különösen kedves számunkra, hiszen esélyes még a bajnoki címre is, így ez a trió véleményem szerint egy páratlanul erős csapatot fog alkotni 2019-ben. Sajnálom azonban, hogy Esapekka úgy döntött, új kihívás miatt elhagy bennünket, de mindannyian sok szerencsét kívánunk neki."

Kris Meeke: "Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Toyota versenyzője leszek. Szeretnék köszönetet mondani Akio Toyodának, Tommi Makinennek és az egész Toyota csapatnak, hogy bíznak bennem. Három évvel ezelőtt először beszéltünk arról a lehetőségről, hogy csatlakozom a csapathoz, és annyira boldog vagyok, hogy most végre megtörtént. A Yaris WRC teljesítménye önmagáért beszél, és a csapatszellem is nagyon jól megmutatkozik, csak úgy, mint a japán becsület és kultúra. Alig várom, hogy csatlakozzak. Nincs más célom, mint hogy újra élvezhessem a versenyzést, és segítsek a Toyota-nak bajnoki címet nyerni."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33