l1
l2


+

 

Loeb üldözi Sordót Mexikóban

Március 10.
Kiválóan sikerült Sebastien Loeb visszatérése a Rally VB-re, a Mexikó Rally első napján Dani Sordo végzett az élen, Loeb azonban szorosan követi a második helyen, míg a harmadik helyről Ott Tanak várja a folytatást.

Remekül indult a Citroen szempontjából a szezon első murvás versenye, hiszen a Mexikó Rali hivatalos tesztjén Kris Meeke autózta a legjobb időt. Csütörtök este a Guanajuato-ban megrendezett utcai gyorsaságin azonban már a világbajnokság éllovasa, Thierry Neuville ragadta magához a vezetést, mögötte Tanak, Ogier, Latvala és Lappi volt az első öt sorrendje.

Péntek reggel aztán a mezőny birtokba vette a bajnokság legmagasabban fekvő gyorsasági szakaszait, amely a 30 fokos hőséggel és a nagy porral komoly kihívás elé állította a versenyzőket és a versenyautókat egyaránt. A szervezők annyit tudtak segíteni, hogy a WRC-s párosokat négypercenként rajtoltatták el.

A legnehezebb dolga ezúttal Thierry Neuville-nek volt, hiszen rá várt a feladat, hogy a bajnokság éllovasaként elsőként rajtolva letisztítsa az utak nagy részét. A Hyundai reménysége azonban a technikával is megküzdött, sőt, Thierry sokat szenvedett a gumikkal is, így az első nap kilenc gyorsasági szakaszán kétperces hátrányba került az élmezőnnyel szemben.

Remekül használta ki viszont kedvező rajtpozícióját Neuville spanyol csapattársa, Dani Sordo, aki a nap második gyorsaságiján autózott egy abszolút időt, amivel az összetettben is elfoglalta az első helyet. Sordóra a folytatásban sem lehetett panasz, hiszen első helyét sikerült megőriznie a nap végéig, igaz szombaton mindössze hét másodperccel gazdálkodhat egykori csapattársa, a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb előtt.

"Nagyon örülök a mai teljesítményünknek, jó ritmusban tudtunk autózni, különösen a délelőtti pályákon, amikor néhány igazán jó időt produkáltunk." - mondta Sordo a nap végén. "Nagyszerű érzés, hogy az első nap végén mi vezetjük a versenyt, de tudjuk, hogy a folytatásban nagyon komoly csatára kell készülnünk, mert a többiek itt vannak a közelünkben. A gumiválasztásunk nem volt tökéletes, a lágyabb keverék nem úgy működött, ahogy reméltem. Korábban is gyorsak tudtunk lenni Mexikóban így bízom benne, hogy a folytatásban is harcban tudunk maradni a többiekkel."

Dani Sordo mögött az a Sebastien Loeb fordulhat a második helyen, aki nem sok jelét mutatta annak, hogy hosszú évek óta nem állt rajthoz VB futamon, valamint az sem látszott rajta, hogy az új generációs WRC autóval sem versenyzett még korábban. Igaz ugyan, hogy kiváló rajtpozícióból kezdhette meg a visszatérést, de rajta kívül voltak még páran, akik hasonló helyzetből vághatta neki a Mexikó Rallynak. Loeb első szakaszgyőzelmére sem kellett sokat várni, a rali hetedik, majd a nyolcadik gyorsasági szakaszán is abszolút időt autózott, a nap végén pedig alig maradt el az első helytől.

"Összeségében egy tiszta és nagyon jó nyitó napot tudunk magunk mögött." - nyilatkozta Loeb a nap végén. "Fogalmam sem volt, mire számíthatok majd a versenyen ennyi kihagyás után, de itt vagyunk a második helyen, alig lemaradva az elsőtől, úgyhogy elégedett vagyok, azok után, hogy hat éve nem versenyeztem Mexikóban. Igyekezni fogok ugyanígy folytatni, de tudom, hogy nem lesz könnyű dolgom. Tanak nagyon közel van hozzánk és tudjuk, hogy milyen jó a gyors pályákon!"

Az észt pilóta kissé kilóg a sorból csapatában, hiszen Latvala és Lappi is elmaradt a várakozásoktól, Lappi baleset, Latvala műszaki hiba miatt szállt ki idejekorán a versenyből. "Mindent összevetve jó napunk volt." - mondta Tanak. "Először versenyzünk murván az autóval, sok dolgot kell még tanulnunk. Ma délelőtt a lehető legjobbunkat kellett nyújtanunk, amiben hatalmas segítségre volt csapatunk, a nap felénél nagyon komoly munkát végeztek és sikerült javulnunk délutánra. A mi rajtpozíciónk nem volt annyira jó, mint az élen állóké, de sikerült közel maradnunk hozzájuk."

A futam címvédője, Kris Meeke remek rajtot kapott el, a nyitó szakasz után vezetett is a versenyben, azonban a nap folyamán elkövetett pár apró hibát, így a negyedik helyről várja a szombati folytatást. Rossz rajtpozíciója ellenére Sebastien Ogier jól teljesített a pénteki pályákon, amivel megőrizte esélyét, hogy a folytatásban a győzelemért harcolhasson. A Ford immár csak világbajnokában bízhat, mivel sem Evans, sem Sunninen nem tudta befejezni a napot.

A WRC2-ben a címvédő Pontus Tidemand hatalmas előnnyel vezeti a versenyt, sőt az összetettben is az előkelő nyolcadik helyen zárta a napot. Tidemand gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt a WRC2-ben, a második helyen érkező Gus Greensmith hátránya már több mint három perc, a harmadik helyezett Pedro Heller hátránya pedig már a hét percet is meghaladja.

A Rally Guanajuato Mexico állása az 1. nap után:
1. Dani Sordo/Carlos del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC 1:47.55.4
2. Sebastien Loeb/Daniel Elena, Citroen C3 WRC +7.2
3. Ott Tanak/Martin Jarveoja, Toyota Yaris WRC) +11.0
4. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +25.0
5. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia, Ford Fiesta WRC +30.2
6. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +31.7
7. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +2.01.9
8. Pontus Tidemand/Jonas Andersson, Skoda Fabia R5 +5.05.6
9. Gus Greensmith/Craig Parry, Ford Fiesta R5 +8.13.0
10. Pedro Heller/Pablo Olmos, Ford Fiesta R5) +12.33.8...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33