l1
l2


 

Öt murva és három aszfalt futam az EB-n

December 5.
Az idei évben komoly izgalmakat hozó nyolc eseményes Európa Bajnokság menetrendje futamszámok tekintetében jövőre sem változik. Kontinensviadalunk küzdelmei március végén, az Azori-Szigeteken indul és októberben Lettországban ér véget.

Az elmúlt években az Európa Bajnokság népszerűsége szépen lassan növekszik. A nézők számára az  idei év egészen komoly izgalmakat hozott, hiszen többen is eséllyel pályáztak a bajnoki címre. A futamok száma nyolc eseményre terjedt ki, és ez a felállás a csapatok visszajelzései alapján is kedvező volt, így a szervezők 2018-ra is átültetik a nyolc rajthoz állást. Előszele már ugyan volt pár nappal ezelőtt a lehetséges menetrendnek, de az FIA Világtanácsa december 6-án tartott ülésén tette hivatalossá kontinensviadalunk 2018-as versenynaptárát.

A 66. EB szezon március 22-én rajtol el első ízben az Azori-Szigeteken, míg az utolsó állomás Lettországban lesz a Rally Liepaja keretében október 12-14. között. Két hagyományos résztvevő megtartotta a már megszokott időpontját – a Kanári-Szigetek májusban, míg a nagy népszerűségnek örvendő Barum Rally Zlín maradt augusztus végére. A Ciprus rali június közepén lesz, mely előtt két héttel a legendás görög utakon harcolhatnak meg a pontokért a résztvevők.

A Rally Poland, azaz a lengyelek ralija a tripla bajnok, Kajetan Kajetanowicz számára lehet kedves, aki a hazai rajongók legnagyobb örömére szeptember 21-én veszi birtokba a lengyel utakat. A Rally di Roma Capitale idén szeptemberi állomás volt, jövőre azonban júliusra került át.

Az elképzelések szerint az egyébként nagy érdeklődésre szert tevő Rzeszow rali jövőre ismét murvás alapokra költözik vissza a Rally Poland szárnyai alatt, melyre egy kis ünneplést is szerveznek a rendezők, hiszen 75. alkalommal jegyzik majd a Rally Poland-ot.

A menetrend tehát három aszfaltos és öt murvás eseményt tartalmaz, mely mellett érdemes megemlíteni, hogy a világbajnokság futamaival nem ütköznek az időpontok.

Az FIA Európa Rally Bajnokság 2018-as menetrendje:
Március 22-24.: Azores Airlines Rallye (Portugália, murva) ERC Junior
Május 3-5.: Rally Islas Canarias (Spanyolország, aszfalt) ERC Junior
Június 1-3.: Acropolis Rally (Görögország, murva)*
Június 15-17.: Cyprus Rally (Ciprus, murva)
Július 20-22.: Rally di Roma Capitale (Olaszország, aszfalt) ERC Junior
Augusztus 24-26.: Barum Czech Rally Zlín (Csehország, aszfalt) ERC Junior
Szeptember 21-23.: Rally Poland (Lengyelország, murva) ERC Junior
Október 12-14.: Rally Liepaja (Lettország, murva) ERC Junior

Az EB koordinátora, Jean-Baptiste Ley elmondta: "Örömmel jelentjük be az FIA európai ralibajnokságának menetrendjét a 2018-as szezonra, amikor a versenyzők és a csapatok visszajelzései alapján nyolc eseményt fogunk lebonyolítani. Nagyon sokat mond az EB népszerűségéről és sikereiről, beleértve az újjáéledt ERC Junior Bajnokságot is, hogy továbbra is együttműködünk ugyanazokkal a nemzeti szövetségekkel, akikkel közösen együtt dolgoztunk 2017-ben.”

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33