l1
l2


 

Tanak: "A bajnoki címért szeretnék harcolni"

November 23.
Ott Tanak mindent elkövetett év végi ezüstéremért az Ausztrál Rallyn – az észt versenyző az ausztrál második helyet ugyan megcsípte, de ez mégsem volt elég ahhoz, hogy az összetettbeli harmadik helyről elmozduljon. Az M-Sporttól búcsúzó Tanak sikeres évet zárt, jövőre pedig újult erővel új célokkal folytatja a menetelést.

Ott, egy drámai záró szakaszt követően végül a második helynek örülhettél. Utolsó Fiestás futamodat teljesítetted, hogyan érzed most magad?

Tanak: "Mindenképpen fontos volt számunkra, hogy szépen zárjuk az évet. Egy igazán nehéz esemény volt ez az Ausztrál Rali, főként ha a péntekre gondolunk. Nem éreztem feltétlen kényelmesnek az autót, valahogy hiányoltam belőle a tempót, de az átlagsebességünk mégis megvolt. Minden erőnkkel azon dolgoztunk, hogy elérjük a dobogót. Úgy gondolom, egy nagyon jó szezon volt az idei, és ez az eredmény egy tökéletes befejezés."

A hétvége során melyek voltak azok a körülmények, amelyek nehezítették a versenyt?

Tanak: "A körülmények bonyolultak voltak. A legnehezebb dolog a változó viszonyokhoz való alkalmazkodás volt - a csúszós helyek borzasztóan csúsztak, majd rögtön váltottunk teljesen jó tapadásra. Jó kihívás volt így visszatekintve.”

2017 különösen kedves lehet számodra, hiszen első világbajnoki győzelmedet élhetted át, illetve harcban voltál a bajnoki címért is. Karriered eddigi legjobb szezonjának gondolod az ideit?

Tanak: "Bizony, kétségtelen, hogy a legjobb évemen vagyok túl. Talán a megközelítésem nem volt helyes a bajnoki címhez. Az év elején csak a győzelem megszerzése lebegett a szemem előtt, nem pedig az, hogy a lehető legtöbb pontot hozzam ki az adott futamból. Így az évad második felében ugyan Sebre tudtam egy kis nyomást gyakorolni, de csak matematikailag voltam esélyes a bajnoki címre. Most jön egy kis szünet, és a január végi Monte Carlo ralin érzem, teljes egészében más lesz a helyzet, más célokkal. Egy kedves család az M-Sport, és nagyon jó érzés, hogy egy olyan csapat tagja lehettem idén, akik lényegében privátként képesek voltak felérni a csúcsra."

Milyen célokat tervezel jövő évre?

Tanak: "Szerintem nem árulok el sokat azzal, hogy harcolni szeretnék a bajnoki címért. Idén közel kerültem az első helyhez, és nem látok okot arra, hogy ez az eredményesség ne folytatódjon. A csapat ugyan változik, de van potenciál a Toyotában!"

Martin, debütáló WRC-s szezonodban Ott oldalán kiváló eredményt értetek el. Milyen érzésekkel vagy most tele?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "A legemlékezetesebb szezonom volt ez eddig – de kitudja, lehet az első és egyben a legjobb! Ahogy Nicolas (Gilsoul, Thierry Neuville navigátora) említette, ezek az új generációs WRC-k szinte magukkal ragadnak. Élmény volt minden egyes futamon olvasni az itinert!”

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33