l1
l2


 

Evans nyerte a Wales Rallyt, Ogier és az M-Sport a VB címet

Október 29.
Nagyot tarolt az M-Sport az idei Wales Rallyn, hazai pályán szerezte meg pályafutása első világbajnoki futamgyőzelmét Elfyn Evans, Thierry Neuville­-től ezúttal a második hely és a power stage győzelem is kevés volt, a harmadikként célba érkező Sebastien Ogierrel zsinórban ötödik világbajnoki címét szerezte, az M-Sport pedig a márka világbajnoki címmel lett gazdagabb.

Az idei Wales Rally futamgyőzelmének kérdése gyakorlatilag már eldőlt a verseny első két napja alatt, Elfyn Evans ugyanis kényelmes előnnyel gazdálkodhatott a befejező nap öt gyorsasági szakaszán. Azonban bőven maradt még nyitott kérdés vasárnapra is, hiszen a második helyre öt páros pályázott reális eséllyel, valamint az egyéni és a márka-világbajnoki cím sorsa is eldőlhetett a célban.

Evans az idei szezonban komoly leckét kapott arról, miként kell beosztani az előnyt az élen, hiszen Argentínában az utolsó métereken csúszott ki a keze közül a győzelem. Hazai pályán azonban már mindez nem jelentett számára gondot, reggeli bő 50 másodperces előnyéből több mint 40-et megőrzött a verseny végéig, így a célban pályafutása első futamgyőzelmét ünnepelte.

Evans ezzel a szezonban már a harmadik olyan pilóta, aki pályafutása első világbajnoki címét ünnepelte, ilyenre csaknem negyed évszáda volt utoljára példa a VB-n, összességében pedig a szezon hetedik győztese, valamint 17 év után állt újra brit pilóta a brit rally dobogójának csúcsán.

"Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített nekem az elmúlt években." - mondta a boldog futamgyőztes a verseny végén. "Nagyon sokan voltak segítségemre abban, hogy eljussak idáig, ezt a győzelmet nekik ajánlom!"

A második-harmadik helyért vívott csata Sebastien Ogier, Ott Tanak és Thierry Neuville számára duplán fontos volt, hiszen amennyiben Ogier számára egy újabb dobogós hely pályafutása ötödik világbajnoki címét jelentette volna. Azonban sem Thierry Neuville, sem Ott Tanak nem volt hajlandó lemondani a matematikai esélyről, mindketten támadásba lendültek, valamint a futam végi dobogós helyek egyikére Andreas Mikkelsen és Jari-Matti Latvala is jelezte igényét. Leginkább azonban Neuville kapta a fonalat, aki a nap harmadik szakaszán maga mögé utasította Ogier-t, majd a belga megnyerte az extra pontokat adó Power Stage-et is, de mivel Ogier itt is gyűjtött két pontot, előnye már behozhatatlan a hátralévő Ausztrál ralin.

"Az biztos, hogy nagyon kemény szezon volt, de egészen hihetetlen, hogy ilyen szépen tudtuk zárni!” - mondta Ogier a verseny végén. "Hatalmas köszönettel tartozok Malcolmnak és az egész M-Sport csapatnak. Kemény feladat volt, de mindannyian keményen dolgoztunk és most csodálatos érzés világbajnoki címet ünnepelni ezzel a csapattal. Nehéz szavakba önteni az érzéseim, de nagyon megható pillanatokat éltem meg, amikor beértünk a célba."

Abszolút jár a kalapemelés Malcolm Wilson és csapata előtt, hiszen egészen hihetetlen dolgot vittek idén véghez. Az M-Sport három full gyári csapattal szemben szerezte meg mindkét világbajnoki címet egy futammal a bajnokság vége előtt, úgy hogy egyedüliként mindhárom versenyzőjük tudott futamgyőzelmet szerezni, és hármójuk közül valaki minden versenyen felállhatott a dobogóra.

Neuville valószínűleg már Spanyolországban tudta, hogy a világbajnoki címért vívott csatát már elbukta, így Walesben azzal vigasztalódhat, hogy a bajnokság második helyéért vívott harcban lépéselőnyre tett szert Ott Tanakkal szemben, aki ezúttal csak a hatodik helyen érkezett célba. A negyedik helyen Andreas Mikkelsen zárta a versenyt, aki Jari-Matti Latvala és a Toyota orra alá tört borsot azzal, hogy fél másodperccel megelőzte a finn versenyzőt.

A WRC2-ben Pontus Tidemand futamgyőzelemmel koronázta meg idei bajnoki címét, a második helyen Eric Camilli zárta a versenyt, harmadikként Tom Cave érkezett célba.

A Wales Rally GB végeredménye:
1. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC 2:57:00.6
2. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +41.0
3. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +45.2
4. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +49.8
5. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +50.3
6. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +1:02.3
7. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +1:20.5
8. Hayden Paddon/Seb Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +2:16.3
9. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +2:16.3
10. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 Coupe WRC +3:50.5...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33