l1
l2


 

Tarol az M-Sport a Wales Rallyn

Október 28.
Hazai sikerrel zárult a világbajnokság brit állomásának első napja, pénteken M-Sport Wales-i versenyzője, Elfyn végzett az élen, akit két csapattára, Ott Tanak és Sebastien Ogier üldöz a második harmadik helyeken.

A csütörtöki shakedown, majd a szuperspeciál után pénteken hat vérbeli gyorsasági szakasszal kezdetét vette az idei Wales Rally GB, a várakozásoknak megfelelően rendkívül csúszós pályák fogadták a világbajnokság mezőnyét. A napi programba több klasszikus is bekerült, köztük a legismertebb Sweet Lamb-bel. A rövid de annál híresebb pálya mellett a 20 kilométeres Myherin és 35 kilométeres Hafren szerepelt az útvonal lapon, mindhárom pályán két-két alkalommal vonultak át a versenyzők.

A nap első körében az M-Sport versenyzői szinte esélyt sem adtak ellenfeleiknek, előbb Evans, majd Tanak, majd újra Evans autózott abszolút időt. A második kör ismét Evans sikerével indult, ezt követően azonban az ötödik világbajnoki címére hajtó Sebastien Ogier is feliratkozott a szakaszgyőztesek közé. A nap zárásaként Thierry Neuville megtörte az M-Sport hegemóniáját,  de Neuville ezzel együtt is csak a negyedik helyre tudott felkapaszkodni a nap végén.

Az élen természetesen a hatból három szakaszt megnyerő Elfyn Evans áll, aki a pénteki nap végére egész magabiztos előnyre tett szert az élen. A DMACK abroncsokon száguldó walesi legény csaknem félpercet mért csapattársaira, az egymással ádáz harcot vívó Ott Tanakra és Sebastien Ogierre. A világbajnoki címért is harcban lévő francia és észt versenyzőt mindössze 2,2 másodperc választja el egymástól hat gyorsasági szakaszt követően, így az izgalom szombatra is garantált.

Neuville tőlük épp annyival van lemaradva, mint a rá kisújtott büntetés, a belga fiú Ogier mögött 10 másodperces hátrányból vághat neki a szombati gyorsasági szakaszoknak. Mögötte is szoros a mezőny, hiszen a legjobb Hyundai versenyzőt a legjobb Toyotás és a legjobb Citroenes üldözi kitartóan, Jari-Matti Latvala és Kris Meeke is 5 másodpercen belül tudott maradni Neuvillehez képest, a finn és az észak-ír között pedig egyetlen tized döntött Latvala javára.

A WRC2-ben a már bajnok Pontus Tidemand áll az élen a Skodával, mögötte Eric Camilli és Tom Cave következnek egy-egy Fiestával. Kalle Rovanpera debütálása nem a várakozások szerint sikerült, a rali negyedik gyorsaságiján begyűjtött egy defektet, majd a hűtő sérülése miatt a versenynap feladására kényszerült.

A Wales Rally állása az 1. nap végén:
1. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC 1:09:20.9
2. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +24.6
3. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +:26.8
4. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +37.1
5. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +41.9
6. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +42.0
7. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +52.0
8. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 Coupe WRC +1:13.9
9. Hayden Paddon/Seb Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +1:22.9
10. Juho Hanninen/Kaj Lindström, Toyota Yaris WRC +1:43.5...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33