l1
l2


 

Négy Hyundai ostromozza a dobogót Walesben

Október 24.
Négy autóval érkezik Wales-be a Hyundai Motorsport, a csapat számára Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen és Hayden Paddon, míg Dani Sordo csak saját magának szerezhet pontokat a világbajnokság utolsó előtti murvás megmérettetésén.

A Hyundai Motorsport előzetesben már ígéretet tett arra, hogy négy autóval toporog majd a Wales rali rajtjánál – ezt betartva pedig mindegyik versenyzőpárosának lehetőséget ad a murvás, általában esős futam teljesítésére.

Az elmúlt futamok okozta csalódások után az alzenauiak bíznak abban, hogy az utolsó európai állomás pozitív lesz a csapat számára, és egy erős szezonbefejezéshez segítheti hozzá őket. Minden versenyzőnek konkrét célja lesz a hétvégére – Hayden Paddon egy verseny kihagyása után bizonyítani szeretne, Thierry Neuville a lehető legtöbb pontra pályázik, hogy esélye legyen az év végi második pozícióra. Andreas Mikkelsen másodszor ülhet be az i20 WRC-be, így a norvég bízik abban, hogy fejlődő tendenciát indíthat el újdonsült csapatánál. Dani Sordo egyrészt kakukktojás, hiszen ő kapta meg a negyedik autót, így emiatt a konstruktőri pontokra nem lehet jogosult.

Amikor vizes, nagyon csúszik
A csapatok nagy része nem találkozik jelentős módosításokkal a tavalyi felvonáshoz képest. A szervezők apró változtatásokat csempésztek ugyan a rendezvénybe, de javarészt a 2016-os szakaszok jutnak főszerephez.

A legendás gyorsok, mint a Myherin, a Sweet Lamb vagy éppen a Hafren izgalmas menetrendet tükröznek, melyeket mindegyik résszel összevetve 304,36 versenykilométert tesznek ki. A Gwydir legutoljára 2013-ban szerepelt a versenykiírásban, így ez lehet az a pontja a hétvégének, mely a versenyzők számára borzolhatja a kedélyeket. A résztvevők már készülnek az őszies "öltözetre" - a nedves, csúszós utak nagy valószínűséggel nem maradnak el idén sem, így a gumiválasztás ismét meghatározó tényezője lesz a világbajnokság utolsó előtti állomásának.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Most a walesi állomás van soron, ahol a legjobb formánkat szeretnénk hozni egy erős befejezésnek az alapjaként. A négy autóval való rajthoz állás egy magasabb szintű teljesítményt követel tőlünk, mindezek mellett pedig lehetőségünk nyílik a kihívások felismerésére. Az időjárásban sohasem lehetünk biztosak, ha esik az eső, akkor hihetetlenül csúszós és bonyolult kilométerek elé nézünk. Ez egy olyan helyszín a csapat életében, ahol évről évre sikerült fejlődő tendenciát mutatnunk, tavaly Thierry jóvoltából pedig a dobogón ünnepelhettünk. Hayden, Andreas és Dani is büszkélkedhet pozitív walesi eredményekkel, így bízunk benne, hogy az eddigi csalódásokat sikerül felülmúlnunk a hétvégén."

Hayden Paddon/Seb Marshall (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
Paddon egy kis pihenés után kedvenc felszínéhez, a walesi murvához tér vissza. A kiwi srác úgy érzi, versenyképes formában várja a 2017-es befejező momentumait, és az elmúlt két évben, a Walesben megszerzett top5-ös pozíciók után most szeretné a dobogón zárni a várhatóan izgalmas küzdelmeket.

"A Wales rali egy ikonikus futam, mely igazi kihívásokat rejt magában. Az esemény a szezon vége felé jut mindig főszerephez, így a ködös, őszies körülmények szinte garantáltak. Sok szempontból olyan, mintha Új-Zélandra hazatérnék. Van néhány nagyon szép, gyors szakasz, amelyeken igazán élvezek versenyezni. Bízom benne, hogy pozitív eredménnyel fejezhetem be a hétvégét."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
Matematikailag Neuville még mindig harcban van a bajnokságért, így a belga navigátorával együtt a lehető legtöbb pontra törekszik a walesi utakon. Miután tavaly dobogón végeztek, ezért idén sem szeretnék alább adni.

"Spanyolország kemény csapás volt a számunkra, de készen állunk arra, hogy ezen javítsunk Walesben. Ez egy egyedülálló esemény a naptárban, egy olyan futam, ahol az időjárás egyaránt hatással van a teljesítményre és az autó iránti bizalomra. Ha esik az eső, sár lesz, és nagyon csúszós utakra lehet akkor számítani. Kétségtelenül kemény, de szeretem ezt a futamot. Dobogón már ünnepelhettem, ez abszolút kedves emlék számomra, de a körülményekről sem szabad megfeledkezni - kőkemény adrenalint jelent nagy sebességgel erdei szakaszokon autózni, néha már sötétben. Igyekszem a lehető legtöbb pontot megszerezni, és a bajnokságban az élmezőnyben maradni."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
Az első Hyundai-os szerepléséről abszolút pozitívan vélekedett a csapat friss párosa, Andreas Mikkelsen és navigátora, Anders Jaeger. A norvég duó jól kezdett spanyolban, de végül a pálya szélére kényszerültek – meredek tanulási görbét mutattak. Az alkalmazkodás és az autóval való ismerkedés Walesben tovább folytatódhat, bízva abban, hogy e kilométerekkel megfelelően fel tudnak készülni Mikkelsen-ék a következő évadra.

"Nagyon jó érzés, hogy egy ilyen csapattal és a Hyundai i20 WRC-vel dolgozhatok együtt. Abszolút értékes tapasztalatokkal gazdagodtam a debütálás során Spanyolországban. A most következő verseny mindig is különleges volt számomra, hiszen 17 évesen itt versenyezhettem először, mint világbajnoki résztvevő. Nagyon jól ismerem a helyszínt, így tudom jól, hogy bőven akadnak benne nehézségek. Az időjárást figyelni kell, hiszen ha esik, minden csúszik. Alig várom a futamot, ahol remélem, az élmezőnyben szerepelhetek."

Dani Sordo/Marc Martí (#16 Hyundai i20 Coupe WRC)
Dani Sordo és Marc Martí Spanyolországban bizonyítani szeretett volna, ám éppen az ellenkezője történt. A kiesés után másnap még visszaállhattak, így a powerstage első helyét azonban csak azért is bezsebelték. Walesben egy korrekt eredménnyel lennének elégedettek.

"A Wales rali egy olyan esemény, melyet minden csapat megpróbál a maga módján élvezni. A murvás szakaszok, az éghajlati viszonyok és a nagy sebességek kombinációja izgalmas ralit eredményez. Amikor sár van és csúszkálunk, akkor az a versenyző kerülhet domináns szerepbe, aki maximális bizalmat táplál autója iránt. Az erdő és a keskeny részek megnehezítik a helyzetet, de ettől élvezetes. Spanyolországban dobogón szerettem volna végezni, ez sajnos nem jött össze, de talán Walesben egy kicsit sikerül javítani ezen a csalódáson."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33