l1
l2


 

Gryjazin futamot, Kajto és Érdi bajnoki címet nyert Lettországban

Október 8.
Nikolay Gryazin nyerte az Európa Bajnokság idei szezonzáróját, Kalle Rovanpera pedig a második hellyel debütált a sorozatban. Kiesése ellenére az idei év bajnoka Kajetan Kajetanowicz lett, aki mellé ifjabb Érdi Tibor csatlakozhat, mint a 2017-es év legjobb ERC2-es versenyzője.

Egy sajnálatos baleset árnyékolta be a Rally Liepaja utolsó versenynapját – a tizenegyedik szakaszt törölni kényszerültek a szervezők, ugyanis a céltól nem messze helikopter baleset történt. Az FIA szakemberei az esetre reagálva megerősítették, hogy civil helikopterrel történt az incidens, ahova rögtön a versenyről érkeztek meg az orvosok, ápolók. Az esettel kapcsolatos bővebb tájékoztatást későbbre ígérik.

A verseny hátralévő szakaszait tehát nem törölték, hanem egy alternatív útvonalon elvezették a versenyzőket a következő gyorsasági rajtjáig. A szokatlan tragédia nem zökkentette ki Nikolay Gryazint a ritmusból – a lett versenyző kitartó és határozott autózásának köszönhetően tizennyolc másodperccel előzte meg a szemtelenül fiatal és egyben második helyen érkező Kalle Rovanperát. "Nagyon-nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel. A helikopter baleset egy nagyon szomorú pontja a hétvégének. " - mondta Gryazin. "Mindenért hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak és a családomnak. Az évad alatt azért voltak problémák és kieséseim, ez a győzelem pedig ezeket a negatív pontokat picit kárpótolja."

A dobogó középső fokát az a Kalle Rovanpera foglalta be, aki első ízben vitte táncba a Ford Fiesta R5-öst. A finn fiú most ismerkedhetett az autóval, a következő nagy bevetése pedig a Wales ralin lesz, ahol egy álma válhat valóra, hiszen a nagyok között debütálhat.

A dobogó harmadik fokára az a Kajetan Kajetanowicz volt az esélyes, aki egészen a tizenegyedik szakaszig bírta a kiképzést, utána visszavonulót fújt. Helyét honfitársa, Lukasz Habaj vette át, aki szintén egy Fiesta R5-össel érte el ezt az eredményt.

Magyar versenyzőinknek is volt okuk ünnepelni a célban, hiszen ifjabb Érdi Tibor és Papp György és a Mitsubishi Lancer Evo X-es a letteknél a kategória harmadik helyét szerezte meg, minek köszönhetően az ERC2-es csoport legjobbjai lettek az idei szezonban. A másik magyar duó, Klausz Kristóf és Csányi Botond az RC4-esek között a hetedik időt csípték el.

A bajnokok tehát felavatva – Kajetan Kajetanowicz Európa Bajnok, ifjabb Érdi Tibor ERC2-es bajnok, a juniorok 27 év alatti kategóriájában pedig Chris Ingram pezsgőzhet felhőtlenül. Az Opel Adam R2-essel versenyző brit karrierje további egyengetése céljából a trófea mellé egy százezer eurós támogatást is kap, melyet a 2018-as szezonban már az U28-as kategóriában használhat fel.

A 2017-es Rally Liepaja végeredménye:
1. Nikolay Gryazin/Y. Fedorov, Skoda Fabia R5 1:19:22.1
2. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen, Ford Fiesta R5 +18.5
3. Lukasz Habaj/Daniel Dymurski, Ford Fiesta R5 +2:52.8
4. J. Suárez/C. Carrera, Peugeot 208 T16 +3:00.9
5. A. von Thurn und Taxis/Bjorn Degandt, Skoda Fabia R5 +5:32.3
6. Reinis Nitiss/Maris Neiksans, Mitsubishi Lancer Evo IX +6:15.1
7. Linas Vaskys/L. Paskevicius, Mitsubishi Lancer Evo IX +8:17.9
8. Tom Kristensson/H. Appelskog, Opel Adam R2 +8:22.7
9. ifj. Érdi Tibor/ Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +8:30.5
10. Chris Ingram/Ross Whittock, Opel Adam R2 +8:55.3...
18. Klausz Kristóf/Csányi Botond, Peugeot 208 R2 +12:04.3...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33