l1
l2


 

Gryazin nyerte a Liepaja Rali első napját

Október 8.
Eldőlni látszik az európai bajnoki cím sorsa - Bruno Magalhaes csúnya bukásával és Nikolay Gryazin elsőségével zárult a Rally Liepaja első versenynapja. Kalle Rovanpera ismerkedése a Fiestával egyelőre a második helyre elegendő, a dobogó legalsó fokán pedig a bajnokesélyes, Kajetan Kajetanowicz érkezik. Ifjabb Érdi Tibor negyedik az ERC2-ben.

Az Európa Bajnokság utolsó állomásán Nikolay Gryazin ragadta magához a stafétabotot a szombati versenynap kilométerei után. A hazai pálya előnyeit élvező versenyző négy szakaszgyőzelmet követően tizennyolc másodperccel vezet összetettben Kalle Rovanpera előtt. A héten jogsit szerző fiatal finn a napot egészen kedvezően kezdte, azonban a kézifékkel folyamatosan adódtak problémái. Emiatt inkább az óvatosságra törekszik és a biztos debütálásra a Fiesta R5-össel.

A harmadik idő Kajetan Kajetanowicz-é, aki már most magának érezheti az idei EB címet is, hiszen nagy vetélytársa, Bruno Magalhaes csúnyán búcsút intett a lett kilométereknek. Kajto nem kifejezetten elégedett a szombati nappal - a hatodik szakaszra például elgumizta magát, hiszen nem számított az esőre. Mindezek ellenére nincs oka aggodalomra, hiszen huszonnégy pontos összetettbeli ponttáblás előnyét Bruno Magalhaes a második helyről már nem tudja veszélyeztetni. A portugál Skodás versenyző egy kellemetlen momentummal vetett véget a hétvégének. Egy vizes részt követően egyenesen fának ütközött – a futamnak vége, de a páros sértetlenül pattant ki az autóból.

Alexej Lukjanuk mondhatni hozta a kötelezőt - az orosz versenyző a negyedik szakasz eredménye után még az összetett élén állt. Az ötödik részen elektronikai probléma miatt három percet bukott, a dráma pedig tovább folytatódott a hatodik szakaszon. Lukjanuk csúnyán összetörte a Fordot, a bal elejét kicsit átrendezte.

Magyar versenyzőink közül mind a két páros sikeresen versenyben. Ifjabb Érdi Tibor a kategória negyedik helyén toporog, míg Kalusz Kristófék nyolcadik idővel elégedhetnek meg csoportjukban.

A 2017-es Rally Liepaja szombati versenynapjának eredménye:
1. Nikolay Gryazin/Y. Fedorov, Skoda Fabia R5 34:19.6
2. K. Rovanpera/Jonne Halttunen, Ford Fiesta R5 +18.3
3. K. Kajetanowicz/Jaroslaw Baran, Ford Fiesta R5 +59.3
4. Lukasz Habaj/Daniel Dymurski, Ford Fiesta R5 +1:18.6
5. J. López/Borja Rozada, Peugeot 208 T16 +1:25.6
6. J. Suárez/C. Carrera, Peugeot 208 T16 +1:28.5
7. J. Vorobjovs/Ivo Pukis, Mitsubishi Lancer Evo X +1:32.1
8. A. von Thurn und Taxis/Bjorn Degandt, Skoda Fabia R5 +2:45.7
9. Reinis Nitiss/Maris Neiksans, Mitsubishi Lancer Evo IX +3:12.3
10. Sergei Remennik/Mark Rozin, Mitsubishi Lancer Evo X +3:57.3
13. ifj. Érdi Tiboe/Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +4:08.7...
22. Klausz Kristóf/Csányi Botond, Peugeot 208 R2 +5:44.9...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33