l1
l2


 

Egy évtizede hagyott itt minket Colin McRae

Szeptember 15.
Már tíz éve, hogy elveszítettük az egyik legnépszerűbb rali világbajnokunkat, Colin McRae-t. Halálának évfordulójának alkalmából most szemezgessünk egy kicsit sikereiből, élményeiből. A rali világa egy olyan meghatározó egyéniséget veszített el, aki egyértelműen pótolhatatlan

A legendás skót versenyző az 1990-es években vált meghatározó ralis szereplővé a Prodive-os Subaru jóvoltából. Mcrae pályafutása alatt a boxermotoros autó mellett még a Skoda, a Citroen és a Ford támogatottságát is élvezhette aktív évei során.

Sikerei mellett látványos bukásainak köszönhetően egyértelműen a világbajnokság meghatározó alakja volt - összességében 146 rajthoz állással büszkélkedhetett, melyből 25-ször győztesként ünnepelhetett. 27 évesen, 1995-ben történelmet írt, hiszen a legfiatalabb világbajnokként tartották számon az adott évben. Ezt a rekordot még a mai napig nem döntötte meg senki sem.

McRae mindig is a legizgalmasabb pilóta volt a sorozatban - bátorsága néha hatalmas bukásokat eredményezett, a mellé társuló sikerek azonban ezt feledve bizonyították versenyképességét. A rajongók bolondulásig szerették őt kettőssége miatt. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a kiváló sikereket elérő számítógépes játéksorozat, melyet a skót versenyzőről neveztek el.

Az utolsó WRC-s megjelenése a 2006-os török ralin volt, majd tizenegy hónappal később egy helikopter baleset megbélyegezte a sorsát. 2007. szeptember 15-én fiával, Johnny-val és két család-baráttal lezuhantak, életüket pedig már nem tudták megmenteni.

Egy évtizede már, de a McRae hatás még mindig érződik a világbajnokság világában. Miatta láthatunk több bukósisakon is skót zászlót – de ha konkrét személyt szeretnénk megnevezni, akkor Kris Meeke az, akit McRae inspriált. A Citroen versenyzője 2015-ben argentin győzelmét például McRae-nek ajánlotta fel.

"Az embereknél, amikor sport legendákról beszélnek, mindig szóba kerül Colin McRae. Tíz éve egy kiváló embert veszítettünk el, aki előtte két évvel a világbajnoki címet ünnepelhette még. Egyértelműen a mai napig a legismertebb és leggyakrabban emlegetett versenyző volt ő." - mondta David Richards, aki a Subaru csapatfőnöke volt 1995-ben.

A jelenleg is a világbajnokság vérkeringésében résztvevők közül Malcolm Wilson az, aki egészen közelről figyelte McRae pályafutását. Az M-Sport feje 1999 és 2002 között terelgette a skótot. "Colin egy nagyon dinamikus és izgalmas versenyző volt. A világ minden tájáról rajongók ezrei voltak rá kíváncsiak a pálya szélén." - mondta Wilson.

A világbajnokság hivatalos honlapja a skót versenyzőről első körben öt érdekességet gyűjtött össze.

MCRAE MÁGIKUS PILLANATAI

  1. Soha ne add fel Finnországban

A Subaru-s korszakának első szakaszában volt szerencséje az 1000 tó ralihoz, azaz a finn világbajnoki futamhoz 1992-ben. A Legacy-val csak pörgött-forgott, aztán mégis megérdemelte a hős címet a rali-fanoknak köszönhetően.

  1. Első VB diadal

1993-ban már teljes támogatottsággal élvezte a Subarut, és Új-Zélandon egy A csoportos Legacy-val győztesként ünnepelhetett a célban. Világbajnoki szinten ez volt az első győzelme - ezt az érzést pedig ebben a szigetországban újból átélhette 1994-ben és 1995-ben is.

  1. Első hazai győzelem

A Legacy után a mai napig közkedvelt 555-ös Subaru következett. A típussal McRae az 1994-es szezonzárót, a számára hazainak számító Network Q RAC Rally-t elsőként fejezte be. Gondolhatjuk, nagy volt az ünneplés a szép számban megjelent rajongók előtt

  1. Világbajnok

Tizenkét hónap alatt meghatározó sebességet diktálva Nagy-Britanniában ismét ünneplés következett. Társával, Derek Ringer segítségével nemcsak futamgyőzelmet, hanem világbajnoki elsőséget is ünnepelhettek az 555-ös csapattárs, Carlos Sainz előtt. Ekkor McRae olyan rekordot állított fel, amit a mai napig nem sikerült megdönteni - 27 évesen és 109 naposan VB cím birtokos lehetett. Tizenkét éve egyébként Juha Kankkunen rekordját döntötte meg, aki 1986-ban 27 évesen és 249 naposan uralta a szezont.

  1. A Safari mester

1999-ben a Ford lett McRae csapata, ahol négy évet eltöltve további kilenc VB futamgyőzelemmel gazdagodott. A kék ovállal a kenya ralin nem talált legyőzőre elsőre, mely összességében Fordos pályafutásának csupán a harmadik állomása volt. Az afrikai megmérettetést 1997-ben egyébként már Subaruval is a leggyorsabbként teljesítette, és 1999 után a Forddal még 2002-ben is sikerült a legjobb pozíciót begyűjteni.

Ha m,ég több részletre vagy kíváncsi ajánljuk figyelmedbe Colin teljes életútját felidéző sorozatunkat:

"Teljes gázzal sehogy máshogy!" Colin McRae (1968-2007) élete 1. rész

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33