l1
l2


 

Jövőre is megújul a Monte

Szeptember 13.
A Rali Világbajnokság idei bajnoki címéért még javában zajlik a harc, ennek ellenére már most kaphatunk egy kis ízelítőt a 2018-as szezonnyitó menetrendjéről. A 86. Rallye Monte Carlo január 25-én rajtol és három teljes versenynap után vasárnap délután dőlhet el az első bajnoki pontok sorsa.

A világbajnoki szezonnyitás 2018-ban is a már szokásosnak mondható Monte Carlo Rallye keretében történik majd meg. Az elmúlt négy évben Gap volt a központja a szervízbázisnak, ez pedig jövőre sem lesz másképpen. A szervezők nem ültek a babérjaikon, a 2017-es felvonáshoz képest 50%-ban új útvonallal várják a csapatokat, nevezőket és a nézőket.

A versenyzőpárosok számára hétfőn, azaz 2018. január 22-én megkezdődnek az előkészületek, és egy röpke két és fél napos pályabejárás után szerda délután 4 órakor már a shakedown rajtjánál toporoghatnak. A helyszín az elmúlt évekhez hasonló lesz, a Gap mellett található 3,35 kilométeres szakaszon nem változtattak a rendezők.

Franciaország után már ténylegesen a Monacoi Hercegséget szállják meg a ralisok. Csütörtökön a Casino téren este 6-kor rajtceremónia, majd két éjszakai szakasszal meg is kezdik a menetelést az Alpes-de-Haute-Provence régióban. Thoard – Sisteron lesz az első rész a maga 37,13 versenykilométerével – különlegessége, hogy a 2017-es irányt megfordították a szervezők. Bayons – Bréziers változatlan marad a 25,49-es távjával.

A péntek az első teljes versenynapot jelenti majd, mely közel 150 versenykilométert foglal magába. A Gap-tól délre kijelölt három gyorsasági két körben lesz lebonyolítva - Vitrolles – Oze (SS3/6 -  26,76 km), Roussieux – Eygalayes (SS4/7 -  33,63 km) és Vaumeilh – Claret (SS5/8 – 15,24 km).

Szombaton Gap-tól az északra eső régiók kerülnek a középpontba - Agnières-en-Dévoluy – Corps (SS9/11 – 29,33 km) után Saint-Léger-les-Mélèzes – La Bâtie-Neuve (SS10/12 – 16,71 km) következik. Ezután dél felé veszik a versenyben maradt párosok az irányt, közben letudnak még egy csütörtökön látott Bayons – Bréziers gyorsaságit, majd tovább folytatják útjukat, hogy estére Monacoba érjenek.

Vasárnap még négy szakasz várja a teljesítést összesen 63,72 km versenytávval. A szervizkitérő nélküli napon két gyors két felvonásban lesz látható - La Bollène-Vésubie – Peïra-Cava (SS14/16 – 18, 30 km) és La Cabanette – Col de Braus (SS15/17 – 13,56 km). Ez utóbbi szakasz második köre jelenti majd a powerstage plusz pontjait is.

Az esemény végeredményének megünnepelésére a hercegség udvara ad otthont – a győztes párost a tervek szerint délután 3 órakor locsolják majd le pezsgővel.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33