l1
l2


 

Egyre népszerűbbek a TV közvetítések a VB-ről

Szeptember 4.
Nem kétség, hogy az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb VB szezonját éljük, az idei év kiegyenlített küzdelmeinek köszönhetően még szeptemberben is bőven nyitott a bajnoki cím sorsa, ami jó hatással van a televíziós közvetítésekre is

Lenyűgözően növekvő népszerűségnek örvend a rali világbajnokság 2017-es felvonása. A globális televízió és internetes közvetítéseknek köszönhetően már nemcsak a pálya szélén, hanem otthonunkból is percről percre figyelemmel követhetjük az éppen adott VB futam történéseit. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint hét állomás után 17%-os növekedés volt megfigyelhető a nézettségben. Külön érdekessége a dolognak, hogy a top 10-es listán ott van Kína és Japán.

A számok tengerében is szétnézhetünk egy kicsit - egészen pontosan hét helyszínt követően 463,45 millió volt az érdeklődő, mely szám 17%-kal meghaladja a 2016-os adatokat – a Nielsen Sports analitikája szerint.

Nemcsak a nézők, hanem a közvetítések adatai is módosultak kedvező irányba. A szezonnyitó, Monte Carlo ralitól az olasz szardíniai megmérettetésig 6650 órát számoltak össze, mely 10%-os növekedési mutatót rejt magában 2016-hoz képest. A szabálymódosítások mellett természetesen az is közrejátszott ebben a sikerben, hogy teljes szezonbeli szereplőként tért vissza a Citroen, illetve az a Toyota, mely márkát 1999 óta nem láthattuk a legjobbak között.

A világbajnokság nyitottsága pedig a mai napig egyértelmű, mely a változatos első félévben aratott győzelmeknek köszönhető. Ha csak a hetedik, Szardínia Raliig nézzük, összesen öt különböző győztest számolhatunk meg, mindegyik márka képviseletében.

A kezdőlépéseket az új WRC-kkel Monte Carloban nem kevesebb, mint 120 millió érdeklődő követte figyelemmel, mely nem egészen 16 milliós növekedés a 2016-os januári adatokhoz képest. Érdekesség még a mexikói esemény, melyet közel 87 millióan néztek otthonról. A vezető piac egyértelműen Európa, de hirtelen emelkedést mutatott Japán és Kína, mely ázsiai országok így beléptek a top 10-es listába.

"Nagyszerű érdeklődésnek lehetünk szemtanúi az új generációs WRC-k korszakában, ahol egyre több időt tudunk szentelni az élő közvetítéseknek." - mondta el Oliver Ciesla, a Rally VB promótere. "Rendszeresen közvetítünk egy szombati délutáni szakaszt, és a vasárnapi powerstage időtartamát 60-ról 90 percre növeltük fel. Az utolsó gyorsasági kapcsolásának köszönhetően olyan drámai részek szemtanúi lehettünk, mint Kris Meeke mexikói győzelmének esete, vagy éppen Thierry Neuville argentin elsősége."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33