l1
l2


 

Törökország válthatja Lengyelországot a VB naptárban

Augusztus 31.
Megtörtént, amire számítani lehetett - a lengyel rali jövőre kikerül a világbajnokságról, a biztonsági szabályok megsértése miatt a szervezőbizottság a 2018-as szezonra piros lapot adott a Rally Poland-nak. A magyarok által is közkedvelt futam helyére úgy tűnik, Törökország érkezik.

A rali világbajnokság történetében összesen hat Rajd Polskit jegyeztek fel, melyből zsinórban négy 2014. és 2017. között került megrendezésre. Az FIA a 2015-ös és 2016-os futamon egyre növekvő biztonsági problémát vélt felfedezni, azonban idén kaptak még egy lehetőséget a lengyelek Mikolajki központtal, ám a hibákat nem sikerült kiküszöbölni, sőt, annyira rosszul sült az idei dolog, hogy jövőre már biztosan nem kell a Mazuri-tavak vidékére utaznunk.

Természetesen még a törlés és az új futam behelyezése nem hivatalos – a biztos megerősítésig egészen a Motorsport Tanács üléséig várnunk kell. "Nagyon sajnáljuk, hogy Lengyelországot elveszítjük. Fontos piacunk volt, ahol a futamok fejlődése szépen megfigyelhető volt. Biztonsági okokból azonban jövőre nem kerül bele a menetrendbe. "' - mondta Oliver Ciesla, a Rally VB . "Nem feltétlen a szervezőket tartjuk felelősnek a helyzetért - a rossz magatartást mutató nézők is tehetnek róla."

Az FIA semmiképpen nem akar kevesebb futammal számolni, így 2010 után jövőre Törökország kaphat helyet a világbajnokság naptárában. A logikázás azonban még javában folyik, hogy miként legyenek a versenyek, hiszen a kikerülő lengyel állomás júniusban volt, a törököket pedig szeptemberre időzítenék. Ugyan minden a tanács ülésén dől majd el, de az FIA elmondása szerint az első hat futam sorrendje változatlan marad.

A tizennegyedik futam javaslatával kapcsolatosan sincs még minden tisztázva. Horvátoszág lényegében egy megvalósítható helyszín lenne, azonban a megfelelő időpontot sehogy nem találják meg a szervezők déli szomszédainknak. Új-Zéland kapcsolódhat még ide, mint régi visszatérő, azonban finanszírozási költségek miatt a szigetország visszatérésére még kevesebb az esély.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33