l1
l2


 

Kopecky hatodszor nyert a Barumon

Augusztus 28.
Jan Kopecky magabiztos győzelmével zárult az Európa Bajnokság cseh állomása. A Skoda versenyzője hatodik zlíni elsőségének örülhetett, melyet most Alexej Lukjanuk elől hódított el. Az orosz mögött harmadikként Roman Kresta érkezett, Érdi megnyerte az ERC2-t, míg Botka és Német technikai problémák miatt idő előtt búcsúztak.

Vasárnap reggel szoros csatára volt kilátás a Barum rali utolsó versenynapján Jan Kopecky és Alexej Lukjanuk között. A cseh-orosz csata azonban napközben szépen lassan lecsendesedett, ugyanis a vasárnapra kiírt hat szakaszon Kopecky fokozatosan növelte előnyét –a célban már közel egy perccel tudhatott magának jobb időt, mint Fordos versenytársa. Zlín központjában megtartott ceremónián azonban nem ő volt az egyetlen, aki ünnepelt – Marijan Griebel az összetettbeli hatodik hely mellett a junior 28-as kategória év végi elsőségét is megszerezte, ez pedig azt jelenti, hogy a német fiú kezdhet készülni a következő szezonra, amikor is jutalmul egy WRC autóval részt vehet a Rally VB egyik európai állomásán.

A többi kategóriában is találhattunk bőven sikertől mosolygós arcokat – Aleks Zawada a 27 éven aluliak juniorjai között aratott győzelmet, míg magyar párosunk, ifjabb Érdi Tibor és Papp György az ERC2-esek között diadalmaskodtak a tizenkettedik, Kosiky szakaszon begyűjtött defekt ellenére. Emma Falcón pedig zlíni debütálásán az ERC Ladies Trophy-ban kaparintotta meg az aranyat.

"Nagyszerű futamon és izgalmas csatákon vagyunk túl. Hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak és navigátoromnak, Pavelnek a hétvégi munkáért.” – mondta el Kopecky. „Az első nap különösen trükkös volt, Alexej nagyon szorongatott. Annak ellenére, hogy fizikailag nem volt 100 százalékos, nagyon jó eredményt ért el. Gratulálok neki, és köszönöm a szurkolók támogatását, a rengeteg cseh zászlót a pálya szélén."

A világbajnokság idei izgalmai mellett azért az EB-n is akadnak érdekességek – Magalhaes, Lukjanuk, Kajto, Al-Attiyah és Bouffier után Kopecky hétvégi győzelmével a sorozat hatodik győztesét avattuk fel, és ahogy látjuk, ez volt a hatodik futam idén.

A futam harmadik helyéért hazai versenyzők vívtak parázs csatát, a dobogó harmadik fokát végül a nagy visszatérő Roman Kresta szerezte meg Tomas Kostak elől, kettejük között mindössze három másodperc döntött Kresta javára. A bajnoki címvédő, Kajetan Kajetanowicz ezúttal csak egy ötödik időt futott, a bajnoki tabella második helyezettje, Bruno Magalhaes pedig kilencedikként fejezte be a cseh küzdelmeket. Lukjanuk második helyével megelőzte azt a Marijan Griebelt, aki az összetettben most így a negyedik helyről várhatja a folytatást.

Magyar párosaink közül ifjabb Érdi Tibor és Papp György ERC2 elsőként ünnepelhetett Zlín főterén. Botka Dávidék a tizenkettedik szakasz után váltógondok miatt feladták a küzdelmeket, míg Német Lászlóék szintén a technika miatt kényszerültek pálya szélére, az utolsó előtti szakaszon.

A 2017-es Barum Czech Rally Zlín végeredménye:
1. Jan Kopecky/Pavel Dresler, Skoda Fabia R5 1:56:15.2
2. Lukyanuk Alexey/Arnautov Alexey, Ford Fiesta R5 +55.5
3. Kresta Roman/Stary Petr, Skoda Fabia R5 +1:22.8
4. Kostka Tomás/Kucera L., Skoda Fabia R5 +1:25.8
5. Kajetanowicz K./Baran Jaroslaw, Ford Fiesta R5 +2:06.4
6. Griebel Marijan/Kopczyk Stefan, Skoda Fabia R5 +2:08.3
7. Koci Martin/Schovánek F., Skoda Fabia R5 +2:31.4
8. Valousek Pavel/Havelková V., Skoda Fabia R5 +2:51.6
9. Magalhaes B./Magalhaes Hugo, Skoda Fabia R5 +3:24.5
10. Bouffier Bryan/Panseri Xavier, Ford Fiesta R5 +3:30.8
36. ifj. Érdi Tibor/Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +17:25.4

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33