l1
l2


 

Bouffier ötödször nyerte a Rzeszow Rally-t

Augusztus 6.
Ötödik Rzeszow Rally győzelmét ünnepelte a hétvégén Bryan Bouffier, a francia versenyző mögött Kajetan Kajetanowicz érkezett célba, míg a harmadik helyet Marijan Griebelre szerezte meg. Botka Dávid tizenharmadikként zárt, ifjabb Érdi az utolsó métereken vérzett el, Lukjanuk pedig egy Colin trófeával vigasztalódhat.

Ford Fiesta dominancia és Bryan Bouffier győzelem született az Európa Bajnokság hétvégi állomásán. Lengyelország déli részén, Rzeszow központtal bonyolították le a sorozat ötödik futamát, mely igazán izgalmasra sikeredett – a rengeteg kiesés mellett azért akadtak nagy csaták a versenyben maradt párosok között.

A pénteki drámai nap után azért néhányan gondoskodtak arról, hogy szombaton se maradjunk perec nélkül - a szombati versenynapot Nyikolaj Grijazin az összetettbeli harmadik helyről kezdte meg, ám a nyitó szakaszon, a 22 kilométeres Lubenian rögtön tetőre tette a Skodát, majd talpra, és ez körülbelül háromszor megismétlődött.

A litván fiú majdnem hasonló esetet élt ált, mint előzőleg Alexej Lukjanuk. Egy kanyar kivezető részén a kelleténél jobban kiengedte az autót, az árokban pedig egy átjárót elkapott a Fabia, ami azonnal megdobta, és pörögtek-forogtak, amíg tartott a lendület. A páros szerencsére sérülések nélkül megúszta az incidenst.
A nap az élről kezdő Bryan Bouffier és Gilbert Dini azonban magabiztos autózással falta a kilométereket, és végül a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett. A francia duónak komoly gondjai nem akadtak, néhol csúszkálásra panaszkodtak, de ezen kívül nagyobb probléma nem nehezítette a hétvégét.

A második helyet mögöttük több mint fél perccel a címvédő, Kajetan Kajetanowicz gyűjtötte be. "Dühösnek kellene lennem, hiszen itthon vagyok, de mégis örülni tudok ennek a második helynek. A célom az volt, hogy a futam után az élen álljak az összetettben, és ez megvalósult a most megszerzett pontoknak köszönhetően. A rajongóknak köszönöm a bíztatást, fantasztikusak voltak!" - mondta Kajto. Harmadikként Marijan Griebel érkezett, míg a negyedik idővel Grzegorz Grzyb büszkélkedhet.

A kategóriagyőztesek között Jari Huttunen a Junior 27 év alattiak között diadalmaskodott. A finn ezzel a győzelemmel még nagyobb esélyeket fűzhet ahhoz a 100 ezer Eurós díjhoz, melyre év végi csoportelsőséggel tehet szert. Az ERC2-esek között úgy tűnt, magyar győzelem születik, azonban az utolsó szakasz utolsó méterein, sőt, a cél után ifjabb Érdi motorhiba miatt kénytelen volt átadni vezető pozícióját Zelindo Melegari-nak.

Mads Ostberg a finn világbajnoki szereplés után szeretett volna kedvére autózni és bizonyítani egy Ford Fiesta R5-össel, azonban valahogy nem akarta az igazat számára ez a futam. Pénteken szervógondokkal küzdött, szombaton pedig a hetedik szakaszon egy defekt vetett véget mindennek.

A futam aszfaltos megmérettetésként meglepően nehéz körülményeket produkált, ezt bizonyítja a kiesők száma is – az első szakaszon még negyvennyolc páros idejét mérték a szervezők, az utolsó, tizenegyedik szakaszon azonban már csak huszonheten voltak. A kiesők sorát már a futam elején gyarapító Alexej Lukjanuk azért egy apró mosolyt varázsolhat az arcára, hiszen komoly balesetből való visszatéréséért és a versenyen mutatott akaratáért a szervezők úgy döntöttek, hogy ő kapja meg a Colin McRae trófeát. "Nagyot buktunk, de szerencsére látványos sérülések nélkül, apró zúzódásokkal megúsztuk. Csak az adott részre próbáltam koncentrálni, előre nem tekintettem, mi következhet. Ez nagyon komoly lecke volt most a számomra. Szerettünk volna a rally 2 szabályai alapján visszatérni, azonban az autó olyan sérüléseket szenvedett, hogy nem tudták volna a fiúk rendbe hozni ilyen rövid idő alatt. Most a Barumra fogunk koncentrálni. Ezúton is szeretnék elnézést kérni rajongóimtól, hogy csalódást okoztam." - mondta Lukjanuk.

A Rzeszow Rally végeredménye:
1. Bryan Bouffier/Gilbert Dini, Ford Fiesta R5 1:58:12.6
2. K. Kajetanowicz/Jaroslaw Baran, Ford Fiesta R5 +38.5
3. Marijan Griebel/Stefan Kopczyk, Skoda Fabia R5 +55.6
4. Grzegorz Grzyb/B. Browinski, Skoda Fabia R5 +1:08.0
5. Sylvain Michel/Jérome Degout, Skoda Fabia R5 +1:45.1
6. J. Suárez/C. Carrera, Peugeot 208 T16 +2:24.0
7. Lukasz Habaj/Daniel Dymurski, Ford Fiesta R5 +3:14.1
8. Josh Moffett/James Fulton, Ford Fiesta R5 +3:38.0
9. Bruno Magalhaes/Hugo Magalhaes, Skoda Fabia R5 +4:38.8
10. T. Kasperczyk/Damian Syty, Ford Fiesta R5 +4:42.9
13. Botka Dávid/Mesterházi M., Skoda Fabia R5 +5:58.2...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33