l1
l2


 

Kris Meeke Finnországban visszatér

Július 25.
Újból megkeverte felállását a Citroen Total Abu Dhabi csapata, a franciák megmaradtak a három C3 WRC rajthoz állásánál, versenyzőpárosok tekintetében azonban akadt variálás – a tavalyi finn futam dobogósai ezúttal is lehetőséget kapnak a bizonyításra, így tehát Kris Meeke és Craig Breen helye garantált, akik mellé harmadikként ez alkalommal Khalid Al Qassimi csatlakozik.

A június végén kezdődő lengyel futam is már-már északi helyszínnek számított, de a világbajnokság résztvevői most még tovább utazhatnak felfelé annak érdekében, hogy sikeresen teljesíthessék a finn versenyt. A Neste Rally Finland igazán motiváló esemény a Citroen számára, hiszen a tavalyi eredményből kiindulva bizakodóan állítják rajthoz Kris Meeket, Craig Breent illetve harmadikkén Khalid Al Qassimi is szerezhet tapasztalatokat a C3-assal.

A JYVASKYLA GRAND PRIX-TŐL A FINN RALIIG
A futam kezdetleges története egészen 1951-ig nyúlik vissza, mely évben a Jyvaskyla Nagydíj került lebonyolításra, ezt követően azonban rögtön megváltoztatták az illetékesek az esemény nevét 1000 tó ralira, mellyel szinte nyomban nemzetközi hírnevet is szereztek maguknak. A világbajnokság vérkeringésébe első ízben 1973-ban csatlakozott, melyet rögtön megkedveltek a résztvevők és a nézők is egyaránt, a páratlan ugratók adta élmények miatt.

A futam központja Jyvaskyla, mely város környékén különleges murvás utakon mérhetik össze tudásukat évről évre a világbajnokság résztvevői. A viszonylag széles, erdőkön át vezető, ugratókkal tűzdelt szakaszok mondhatni egyre népszerűbbek, hiszen ahogy erősödnek a VB-s autók, annál távolabbra és látványosabban ugratnak el olyan helyeken, ahol szabad szemmel elsőre talán nem is tűnne olyan kalandos nézői résznek. A több tízméteres repüléseket az elmúlt évben több százezren követték figyelemmel a helyszínen és online egyaránt.

Az itiner készítése kifejezetten nem egyszerű feladat a párosok részéről, hiszen amilyen tempóban végiggurulnak a felírás során a pályákon, azt úgy kell átgondolniuk, hogy most éppen egy 100-assal nagyobb sebességnél éppen nagyot fog-e ugratni vagy éppen csak elemeli az autót a murvától. Lényegében ez a terep az északiaknak kedvez, ez mutatja az eddigi győztesek sora is. 1992-ben Didier Auriol után mindössze pár olyan legyőzhetetlen volt csak, aki nem számít „nordikus” európainak – Sebastien Loeb, Carlos Sainz, Sebastien Ogier, Kris Meeke és félig-meddig az észt Markko Martin sorolható még ide.

A versenykiírás nem sokban változott az előző évi menetrendhez képest – csütörtökön a városi Harju szakasszal melegítenek be a srácok, míg pénteken a legkeményebb nap vár rájuk, 15 órás programmal és 12 gyorsasági szakasszal. Szombaton már „csak” 8 résszel kalkulálhatunk – a népszerűségi listára valószínűleg az új Pihlajakoski kerül majd fel az ikonikus Ouninpohja mellett. Vasárnap 4 szakasz, melyből egy a powerstage pontokat döntheti majd el.

KIHÍVÁS ELFOGADVA: VERSENYZŐK SIKEREI
A tizenhárom futamot magába foglaló idei szezon hétvégi megmérettetése a kilencedik esemény lesz. A Citroen nem aprózza el ezúttal sem dolgot, a megszokotthoz hasonlóan Jyvaskyla környékén is három párosával harcol majd meg a bajnoki pontokért. Nyilvánvalóan a három duó közül a legjobban arra a Kris Meekere és Paul Naglera fognak figyelni, akik tavaly győztesként zárták az ugratók futamát. Lényegében a mexikói murván is bizonyítani tudtak idén, így egy kis pihenés után a franciák bíznak abban, hogy Meeke akár hozhatja a hétvégén tavaly formáját. A brit fiú számára egy kis évforduló is befigyel, hiszen tizedik alkalommal rajtolhat el Finnországban.

Meeke mellett Craig Breen számára is egészen kedves emlékeket idéz fel a finn rali. Az észak-ír fiú egyik kedvenc eseménye következik most – nem véletlen, hiszen tavaly a dobogó harmadik fokáig repítette a Citroent. Breen egészen jól menetelt az idei szezonban, most pedig reménykedik abban, hogy a 2016-os formáját át tudja ültetni az idei felvonásra.

Khalid Al Qassimi Breen-hez hasonlóan már hétszer szerencsét próbált a finn pályákon, aki most arra készül, hogy a 2009-ben megszerzett kilencedik helyen egy kicsit javítson.

A srácok az elmúlt héten öt napos tesztet tudtak le, mely után úgy érzik, megtalálták a helyes beállításokat a repülő pályákra. A pályabejárás kedden kezdődik, ahol további információkkal bővíthetik finn utakra vonatkozó tapasztalataikat.

A 2017-ES NESTE RALLY FINLAND JELLEMZŐI A CITROEN SZEMSZÖGÉBŐL

  • 24 gyorsasági szakasz 314,2 versenykilométerrel
  • A WRC csapatok számára 15%-ban megújult útvonal
  • 28 Michelin LTX Force gumi per versenyzőpáros
  • Öt finn győzelem a Citroen részéről: 1962 (Toivonen/DS 19), 2008 (Loeb/C4 WRC), 2011 és 2012 (Loeb/DS 3 WRC), és 2016 (Meeke/DS 3 WRC)

YVES MATTON, A CITROEN RACING CSAPATFŐNÖKE:
"Egy jól szervezett, kedvelt útvonalas esemény következik most a finn rali keretében több százerzes nézősereggel. Ez egy olyan állomás, ahol nagyon nehéz jól teljesíteni, de ha elkapod a ritmust, akkor nem lehetetlen. Ez pedig nemcsak a versenyzőkre terjed ki – tökéletes összhangnak kell lennie az autóval, a csapattal egyaránt. Kris Meeke tavaly megnyerte a versenyt, Craig Breen pedig a harmadik helyet csípte el, így egy olyan gárdával érkezünk idén, akik kedvelik ezt a helyszínt és tapasztaltak finn utak tekintetében. Lengyelországban új frissítést kaptak a C3-asok, ezen pedig nem változtattunk, maradnak az újítások Finnországra. Várjuk a hétvégét és az eredményeket."

KRIS MEEKE:
"A finn rali mindig is az egyik kedvenc eseményem volt, de a tavalyi eredmény után még különlegesebb helyszín a számomra. Az izgalmas kavicsos utakon ha elkapod a ritmust, akkor szórakoztató is lehet az autózás, az élmény. Egy kis szünet után örülök, hogy ismét a C3-as volánja mögé ülhetek, még ha nem is egy könnyű eseményről van szó. A tesztek most többnyire hűvös, esős időben zajlottak, ami szerintem nem jön rosszul, hiszen az előrejelzések szerint a futamon is hasonló időjárási körülmények fognak uralkodni. Bármi is történik majd, mi mindent megteszünk, hogy jó eredménnyel köszönjük meg a csapat adta lehetőséget."

Rajthoz állások száma: 9
Legjobb eredmény: 1. (2016)

CRAIG BREEN:
"Ez a verseny azon kevés futamok közé tartozik, ahol kényelmesen érzem magam. Nagyon különleges helyszín ez a számomra, hiszen életemben először itt állhattam fel dobogóra világbajnoki pályafutásom során tavaly. Egy frusztráló lengyel rali után alig várom, hogy végre egy jó eredményben bizakodhassak Finnországban. Idén négyszer sikerült az ötödik helyet megcsípni, ez pedig most tökéletes helyszín ahhoz, hogy kedvező irányba javítsak rajta. Alig várom a rajtot, és kíváncsian várom, hogy az új fejlesztéssel mit tudunk mutatni."

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 3. (2016)

KHALID AL QASSIMI:
"A finn rali egy igazán gyors verseny, néhol már-már kiszámíthatatlan ugrásokkal. Célom most az lesz, hogy jó ütemben haladjak a C3 WRC-vel. A pályabejárás során nagyon kell majd figyelnünk, hogy megfelelő, információkkal teli itinert készítsünk. A tesztelés jól sikerült, úgy érzem, készen állok a tempós kanyarokra és ugratókra a legújabb fejlesztéssel. Sok sikert kívánok Krisnek és Craignek, és bízom benne, hogy kedvező hellyel fejezhetem be a hétvégi megmérettetést."

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 9. (2009)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33