l1
l2


 

Neuville: A legfontosabb hogy faragtunk a hátrányból

Július 5.
Thierry Neuville idei harmadik győzelmének örülhetett a kemény körülményeket produkáló hétvégi lengyel ralin. A belga versenyző nyolc futamot követően tizenegy ponttal van elmaradva az összetettbeli ponttábla élétől, ami a szezon második felében komoly küzdelmet eredményezhet a hónap végén kezdődő finn ralira is.

Thierry, gratulálunk! A Hyundai kettős győzelemmel ünnepelte e kemény hétvégét. Ez egy igazán erős teljesítmény, hogy érzed magad, boldog vagy?

Neuville: "Azt hiszem, nagyon is! Hihetetlenül nehéz napok állnak most mögöttünk, kemény verseny volt. A nehéz körülmények ellenére újból harcolhattunk az első helyért, ami az öröm mellett lássuk be, igazán megterhelő volt. Nagyon sok energiát és koncentrációt igényeltek az utak. Most műszaki gondok nélkül teljesíthettük a versenyt, sikerült begyűjteni a pontokat, és így még közelebb kerülhetek Seb-hez (Ogier). A célom pedig pontosan ez volt, hogy faragjak a különbségből."

Vasárnap reggel milyen gondolatokkal kezdtél neki az utolsó kilométereknek?

Neuville: "Rettenetes érzések kavarogtak bennem. Mielőtt elrajtoltunk, gyorsan elolvastuk az előttünk teljesítő versenyzőpárosok véleményeit a szakaszról. Próbáltam lendületesen haladni, de voltak részek, amelyeket szélesebben sikerült bevennem, mint ahogy terveztem. Bevallom őszintén, meglepett, amikor megláttam az első szakasz idejét - Ott 4,9 másodperccel gyorsabb volt tőlem. Valójában nem tudtam eldönteni, hogy őrült, vagy ennyivel jobbak a beállításai :) Beszéltem pár emberrel ezután, és ők mondták, hogy eszméletlenül végighaladt a pályán. Itt tudtam, hogy reagálnom kell, ha harcban szeretnék maradni a győzelemért, és megpróbáltam gyorsítani. Aztán megtudtam, mi történt Ott-tal."

A powerstage esetében gondolkodtál az öt pont begyűjtésén? Mi volt a gondoltál a rajtban?

Neuville: "Persze, mindig gondolok rá. A lehető leggyorsabban kellett mennünk, de ésszel. A harc kemény volt itt is. Seb mindig esélyes a dobogóra, és az összetettben ha közel szeretnénk kerülni hozzá, akkor mindenképpen előtte kell végeznünk, a lehető legtöbb pont begyűjtésével."

Mit gondolsz a következő eseményről, a finn raliról?

Neuville: "Ebben a pillanatban jó érzésekkel gondolok a következő ralira. Természetesen nem vesszük félvállról, rá kell hangolódnunk, és a lehető legjobban fel kell készülnünk rá. Az utóbbi pár versenyen konzisztensek voltunk - a győzelmek mellett több dobogót is sikerült begyűjtenünk, gondolok itt Portugáliára vagy éppen Szardíniára. Az autó most gyors volt, remélem Finnországban is az lesz, azonban a pontosságon sok múlik majd a nagy tempó miatt. Újból egy kemény eseményről beszélhetünk.”

Nicolas, mit járt a fejedben, amikor reggel megláttad Ott idejét?

Nicolas Gilsoul (Thierry Neuville navigátora): "Láttam, de azt is láttam, hogy mi is gyorsak voltunk. A csúszós részen néhány apró hibát elkövettünk, a célunk pedig az volt, hogy teljesítsük a futamot. Biztosak voltunk benne, hogy Ott keményen fogja nyomni, viszont a szemünk előtt csak az lebegett, hogy célba érjünk."

Nagyon szoros és izgalmas szezonban vagyunk. Te is így gondolod?

Gilsoul: "A célunk az, hogy minél közelebb férkőzzünk Seb-hez és Julien-hez, így futamról futamra megpróbálunk pontokat gyűjteni."

Lara