l1
l2


 

Tanak tovább üldözi Neuville-t a Lengyel Ralin

Július 1.
Kétszereplősre szűkült a Lengyel Rali győzelméért folytatott harc, a verseny hajrájának Thierry Neuville vághat neki az élről, de előnye alig 3 másodperc Ott Tanak előtt, a harmadik helyre Hayden Paddon zárkózott fel.

Szinte egy másik verseny kezdődött szombaton Lengyelországban, azok után, hogy pénteken szakadó esőben és sárban mérkőztek meg a felek, a rali másnapján sokkalta szárazabb körülmények között folytathatták a harcot a versenyzők. A program szerkezete azonban megegyezett az első nappal, négy pályán két körben autózhattak a párosok, a nap pedig ezúttal is a Mikolajki arénában zárult.  

A verseny első napja után négy páros maradt talpon a győzelemért vívott harcban, ami a nap végére megfeleződött, az első körben Sebastien Ogier intett búcsút győzelmi reményeinek. A négyszeres világbajnokot utolérte a balszerencse. Bár a nap még tűrhetően indult, a második pálya legelején, egy trükkös kanyarban Ogier eltalált egy sziklát, miután eltört a kereke és leszakadt az autó első lökhárítója. A nagyobbik gondot ez utóbbi jelentette, hiszen ezeken az őrült gyors lengyel pályákon drasztikusan lecsökkent a Fiesta WRC irányíthatósága, így az egyre inkább formába lendülő Hayden Paddon nem csak leelőzte, a kör végére megnyugtató előnyre is szert tett a franciával szemben a negyedik helyen, akit Dani Sordo is beelőzött a kör záró szakaszán.

Eközben Neuville, Tanak és Latvala tovább folytatta tizedekre menő csatáját az élen, a nap első felében mindhárman begyűjtöttek egy-egy szakaszgyőzelmet, a negyedik Hayden Paddon húzta be, és az ebédszünetre sok minden nem változott közöttük, Neuville és Tanak között hajszálpontosan maradt minden a régiben, kettejük között megmaradt a reggeli 1,3 másodperces differencia, Latvala pedig 9,5-tel következett harmadikként.

 A nap második fele ezúttal is a Red Bull TV élő közvetítésével vette kezdetét, mely szakasz Thierry Neuville sikerét hozta. A következő pályán aztán beindultak az események. Neuville egy bal hátsó defekt következtében elvesztett az éllovas pozíciót, Tanak pedig lecsúszott az útról, neki viszont ezúttal szerencséje volt és minimális veszteséggel megúszva a kalandot élre állt a versenyben. Nem járt ilyen jól Jari-Matti Latvala, aki műszaki hiba miatt volt kénytelen leparkolni a Yaris WRC-t a pályán, ami a nap végét is jelentette a pilóta számára.

A defekt nemhogy kedvét szegte volna Thierry Neuville-nek, csak felpaprikázta a belga fiút, Neuville a hátralévő két gyorsaságin, az időközben megérkezett esőben, visszaelőzte Tanakot így az utolsó napon kettejük közt dőlhet el a futamgyőzelem sorsa. Azonban nagyot már egyikük sem hibázhat, ugyanis Hayden Paddon szép csendben fél percen belülre zárkózott a két éllovassal szemben a második nap végére.

A negyedik helyet Sebastien Ogier őrzi, akit vasárnap a Power Stage extra pontjai motiválhatnak, mivel előtte Paddon már több mint egy percre van, mögötte Sordo 12-re. Teemu Suninen szombaton nem tudta gyarapítani világbajnoki szakaszgyőzelmeinek számát, de első WRC-s versenyén továbbra is biztató teljesítménnyel jelentkezik, a finn fiú az összetette hatodik helyről vághat neki a befejező napnak, de előtte is mögötte is szoros a mezőny.

Ki gondolta volna, hogy a lengyel rali két napja alatt Stephane Lefebvre rukkol elő a legjobb teljesítménnyel a Citroen hármas fogatából, a francia fiú az összetett hetedik helyet szerezte meg szombat estére. Lefebvre-nek azonban lesz még dolga vasárnap is ha a célig megszeretné tartani helyezését, mind Mads Östberg, mind Elfyn Evans lőtávolon belül követik. Andreas Mikkelsen a szárazabb pályákon egyre javuló eredményeket produkált és pontszerző helyről vághat neki a verseny hajrájának.

A WRC2-ben szombaton is Veiby és Tidemand harcolt az első helyért, kettejük csatájának befejező felvonását Veiby várhatja kedvezőbb helyzetből, Tidemandnak 10 másodpercet kellene ledolgoznia vasárnap a WRC2-es futamgyőzelemhez. A kategória harmadik helyén a TRT Skodájával száguldó Quentin Gilbert következik, akinek már csak a biztonságot kell szem előtt tartania vasárnap harmadik helye megtartásához.

A 74. Orlen Rally Poland állása a 2. nap végén:
1. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 2:10:26.3
2. Ott Tanak/Jarveoja M., Ford Fiesta WRC +3.1
3. Hayden Paddon/Seb Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +25.5
4. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia, Ford Fiesta WRC +1:32.0
5. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 Coupe WRC +1:43.8
6. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +2:06.2
7. S. Lefebvre/Gabin Moreau, Citroen C3 WRC +2:20.3
8. Mads Östberg/Ola Floene, Ford Fiesta WRC +2:45.8
9. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +3:23.1
10. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Citroen C3 WRC +3:34.6...

Lara