l1
l2


 

Szinte hazai pályán versenyzhet a Toyota

Június 26.
Izgalmas menetre készülődik a lengyel futam keretében a Toyota Gazoo Racing. Tommi Makinen csapata félig-meddig hazainak tekinti a Mikolajki környéki pályákat, így Latvala, Lappi és Hanninen még nagyobb lelkesedéssel várja a világbajnokság nyolcadik állomásának rajtját.

Az elmúlt napok forró időjárása után enyhébb hét végével számolhatnak a Toyota Gazoo Racing versenyzői. A Finnországban székelő csapat nemcsak időjárás miatt bizakodnak, hanem a lengyel pályákban is, melyek hasonlóak a finn körülményekhez, tempós, bevállalós versenyre van kilátás. A sebességet a finn ralihoz lehet hasonlítani, ahol egyébként is rengeteg tesztkilométert belepakoltak az autóba – így tehát a Yaris WRC gárdája kíváncsian és egyben lelkesen várja a lengyel rajtot.

A lengyel rali központja ezúttal is az északi területen fekvő Mikolajki lesz, ahol csütörtökön este egy szinkronpályás bemelegítéssel kezdődik el a világbajnokság nyolcadik menete. A híres-neves Mikolajki Arénába pénteken és szombaton este is visszatérnek záróakkordként, míg vasárnap a powerstage Paprotki jelenti majd a pontot az i-re. A Toyotás srácok elméletben és gyakorlatban is felkészültek, ez utóbbira az észt utakon gyúrtak rá.

Tommi Makinen (Toyota Gazoo Racing csapatfőnök):
"Lengyelország érdekes rali lesz, különböző kihívásokkal: bizonyos értelemben egy kicsit olyan, mint Finnország. A nagy sebesség miatt az aerodinamika fontos szerephez jut, és e témában egészen jó adataink vannak a tesztelések során kapott visszajelzések alapján. Próbáltunk már az előző murvás futamokon is készülni a lengyel állomásra, de igazából nem tudod addig, mire számíts, amíg hozzá nem kezdesz a versenykilométerekhez. Versenyzőink tudják a dolgukat, hagyom, hogy folytassák, amit elkezdtek, én segítségükre leszek ahhoz, hogy sikereket érhessünk el."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10):
"Lengyelországra egészen jó tesztünk volt, ahol egyébként esett az eső, és azt hiszem, ez nagyon hasznos tapasztalat lehet a hétvégére. Volt már példa arra, hogy két száraz és meleg versenynap után a harmadik már esős és hideg volt – az mindent megváltoztatott. Lengéscsillapítókra vonatkozóan úgy tűnik, pozitív előrelépést tettünk, mely különösen kedvezően hatott az autó stabilitására. A Yaris WRC-hez illik a lengyel verseny és ezt bizonyítani is szeretném."

Juho Hanninen (Toyota Yaris WRC #11):
"Nagyon boldog voltam a Szardínián elért fejlődésünkkel, és azzal a felkészültséggel, amit sikerült elérnünk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az autónak jobban fekszenek a tempósabb futamok, így abszolút bizakodva tekintek a lengyel hétvégére. A beállítás megvan, így már csak a vezetésre szeretnék koncentrálni. A pénteki nap fontos lehet, szeretnék akkor emlékezeteset alkotni.”

Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC #12):
"A lengyel futam előtti felkészülés jó lehetőség volt a számomra: a lassú, szardíniai utakról remélhetőleg sikeresen átváltottam a nagy sebességű részekre. Nézőpont kérdése ugyan, hogy ki mit gondol a tesztről, de mindenképpen át kellett állnunk, hiszen teljesen más murváról beszélünk a lengyeleknél, mint az előző szardíniai állomás esetében. A szigeten sikerült jót autóznom, de nem érzek nyomást magamon ettől, nincs konkrét tervem lengyel célokra vonatkozóan. Mivel gyors szakaszokról beszélünk, ezért fontos lesz a magabiztosság, a talán vagy esetleg itt nem állná meg a helyét. Egy tiszta, nagyobb probléma nélküli versenyt szeretnék, ahol hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatok."

Statisztika (Rally Poland):


Év

Jari-Matti Latvala

Juho Hanninen

Esapekka Lappi

2016

5

-

14

2015

5

-

12

2014

5

6

-

2013*

-

-

-

2012*

-

-

1

Lara