l1
l2


 

Az élmezőnybe várja magát Suninen

Június 24.
Határozott elképzeléssel készül királykategóriás debütálására Teemu Suninen. A finn mindössze három éve csöppent bele a VB vérkeringésébe, de már most komoly terveket szövöget - a következő két futamon a legjobb hatba várja magát. Ha lengyelben még nem is, de a finneknél mindenképpen szeretne ott lenni az élmezőnyben a Fiesta WRC-vel.

Teemu Suninen a WRC2-esek között egészen sikeresen mozgolódik az idei szezonban, hiszen jelen pillanatban kategóriájában a második helyet foglalja el Pontus Tidemand mögött. A finn fiú most azonban egy lépcsőt feljebb lépve a 74. Orlen Rally Poland-on a nagyok között bizonyíthat egy M-Sportos Ford Fiesta WRC-vel. Királykategóriás szereplése a lengyeleknél nem fejeződik be – hasonló kavicsos körülmények között, hazájában is folytatja a versenykilométerek begyűjtését július 27-30. között a Neste Rally Finlandon.

"Elsődleges célom az lesz, hogy javítsak vezetési tudásomon, mindezek mellett pedig tisztában vagyok azzal, hogy e kategóriaváltás külön fejezet lesz az életemben - trükkös lesz." - kezdte gondolatait a 23 éves Teemu Suninen. „Szeretnék célba érni, és a lehető legjobb eredményt elérni. Nem tagadom, örülnék annak, ha a legjobb hatban tudhatnám magam, problémák nélkül."

Versenykörülmények között ugyan még nem, de tesztelések során már volt szerencséje Suninen-nek egy WRC-hez – egészen pontosan a tavalyi évben a Toyota Yaris WRC-vel száguldozhatott egy keveset. Most pedig a lengyel futam előtt ismét átélhette a királykategóriás élményt, hiszen a briteknél két napot töltött el a Fiesta társaságában.

"Úgy gondolom, hogy a közepes és magas sebességeket igénylő kanyaroknál kell még alakítanom a stílusomon. Karrierem jelenlegi szintén azon szerencsések közé tartozhatok, akik elmondhatják, hogy tudják, hogyan kell jól vezetni egy R5-öst. A WRC azonban teljesen más megközelítést igényel, főként féktávokra vonatkozóan. Szerintem itinerben nem lesz sok változás, de a vezetési stílusra mindenképpen oda kell figyelnem." - folytatta Suninen.

Suninen fiatal korának köszönhetően felzárkózik Esapekka Lappi mellé, akit a Toyota Gazoo Racing fiatal finn tehetségként tart számon. Lappi a legutóbbi szardíniai állomáson egészen közel férkőzött a dobogósokhoz, hiszen negyedik lett. Suninen azonban őt is célba vette: "Szeretném követni Esapekka mintáját, de meg is szeretném őt előzni a pályákon. Jó látni, hogy az a srác, akivel tavaly a WRC2-esek között harcoltunk, most ott helyezkedik az élmezőnyben. A finnek számára egészen kedvező jövőkép mutatkozik most a világbajnokságon, de ezért kemény munkát is kell végezni."

Lara