l1
l2


 

Lengyelországban zárkózna a Hyundai

Június 24.
Kedvező előjelekkel érkezik a Hyundai Motorsport a Lengyel Ralira, az alzenauiak az elmúlt négy murvás versenyen dobogóra állhattak az i20 WRC-vel, ezt a tendenciát pedig a lengyel utakon is szeretnék folytatni. A volánnál ezúttal is Neuville, Sordo és Paddon, akik csak jókat mondhatnak a most következő eseményről.

A Hyundai versenyzőpárosai az elmúlt négy futamon legalább egy dobogós helyet biztosítottak a márkának a murvás szakaszokon, ezt a sorozatot pedig ez alkalommal sem szeretnék megtörni. Nemcsak ezen indíttatásból, hanem a múltbéli eredményekre alapozva is bizakodva tekintenek június végére illetve július elejére. 2014-ben például, amikor a Hyundai a debütáló évében volt, a lengyeleknél harmadikként ünnepelhetett Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul jóvoltából. 2015-ben negyedik volt a legjobb pozíciójuk Hayden Paddon-nak köszönhetően, aki tavaly egy hellyel előrébb lépve már a dobogó legalsó fokán fejezte be az északi kilométereket.

Összességében nézve igazán sikeres év van már most a Hyundai mögött, hiszen az aszfaltos korzikai és murvás argentin győzelem mellett a kavicsos futamok mindegyikén dobogón végeztek - ebbe ugyebár beletartozik az előbb említett győzelem is. Mindenképpen szeretnének a világbajnokság nyolcadik futamán tündökölni, már csak azért is, hogy a konstruktőri táblán közelebb férkőzhessenek a nagy vetélytárshoz, az M-Sporthoz, mely egyesület 40 ponttal áll az alzenauiak előtt hét versenyt követően.

Lengyel "performansz"
Nemcsak a versenyzők számára izgalmas a soron következő futam, hanem a nézőknek is tartogat bőven érdekességet a hétvége. A legújabb generációs WRC-k csatározásai mellett maga a táj is magával ragadhatja a Mikolajkiba ellátogató rajongókat, hiszen a festői Mazuri-tóvidék teheti feledhetetlenné e kirándulást.  

A szakaszok kicsit hajaznak a finn kavicsos murvára, ám apró különbségek azért mégis felfedezhetők benne. A gyors és füves részek illetve a porból adódó nehezebb látási viszonyok lehetnek az esemény főbb jellemzői – természetesen csak ha az időjárás nem szól közbe.

A Rally Poland, azaz a Rajd Polski lassan egy évszázadra nyúlik vissza - az első megmérettetést 1923-ról jegyzik, míg a világbajnokság vérkeringésébe az 1973-as futam volt mérvadó, hiszen akkor csupán három versenyzőpáros tudott átgurulni a célvonalon. Természetesen most a közel 50 főnyi gárda arra fog törekedni, hogy sikeresen befejezzék a világbajnokság nyolcadik állomását.

Az idei felvonás útvonalának több, mint egy harmada újdonságnak számít - így az itiner pontosság mérvadó lehet a jövő hétvégére. A  három páros természetesen a szokásos: Hayden Paddon/Seb Marshall, Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul és Dani Sordo/Marc Martí áll majd rajthoz egy-egy i20 Coupe WRC-vel. A trió nem bízta a véletlenre a felkészülést – a hét első felében Litvániában teszteltek, bízva abban, hogy a legjobb beállításokat megtalálták a lengyelre hasonló körülmények között.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "A szardíniai partmenti forróság után most egy kicsit északabbra költözünk, remélhetőleg a hűvösebb nyárba. Mindezek mellett a technikás, murvás részek után most a tempós, gyors szakaszokon lesz a hangsúly. Szardínia és Lengyelország esetében is kavicsos utakról beszélünk, de a sebességből adódó különbségek miatt mégis más beállításokat kell eszközölnünk. E futamhoz háromszor már volt szerencsénk, és bizonyítottuk versenyképességüket, ám valami új most mégis van, hiszen a legújabb generációs WRC-nk először érkezik olyan állomáshoz, ahol egyszerre van por és sebesség is. Célunk a pontgyűjtés - szeretnénk közelebb férkőzni az M-Sporthoz a konstruktőri táblán, így minden párosunkban reménykedünk most."

Hayden Paddon/Seb Marshall (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
A kiwi srác a murvás utakon határozott ütemben mutatkozott be - Portugáliában több szakaszgyőzelmet is bezsebelt, illetve Szardínián is volt olyan pillanat, amikor az összetett legjobbja volt. Újdonsült navigátorával és dobogóra éhezve utazik Lengyelországba Paddon.

Paddon: "A szardíniai eredmény megmutatta, hogy versenyképesek vagyunk. Elvesztettük ugyan a vezető pozíciót, de most már tényleg bízunk a legjobbakban. A negatívumokat szeretném elfelejteni és most inkább azokra a jó dolgokra koncentrálok, amik az elmúlt pár murvás eseményen volt. Most volt egy pár napos feltöltődésem is, hazautazhattam Új-Zélandra, kicsit kikapcsolódtam, és remélem, újult erővel térek vissza. Az egyik kedvenc versenyem következik most, ahol szeretnék jó eredményt elérni.”

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
Neuville és Gilsoul az elmúlt öt állomás mindegyikén dobogón végzett, és a belgák remélik, hogy ez a kedvező sorozat ezúttal sem szakad meg. A versenyzői táblán Neuville mindössze 18 ponttal van elmaradva a négyszeres világbajnok mögött, mely különbséget szeretné csökkenteni egy lengyel sikerrel.

Neuville: "A lengyel rali az egyik kedvenc eseményem - kedvelem a vonalvezetését, a nyitott részeket, ahol bátrabban lehet autózni és sok helyen nem kell számolni útszéli fákkal, sziklákkal. Több kockázatot enged vállalni, ami persze néha rosszul is elsülhet. Látom benne azért a szórakozást is, főként a sebesség miatt, de tudjuk jól, hogy kőkemény munka közepén vagyunk, és apró hibát sem engedhetünk meg magunknak, ha versenyben szeretnénk maradni a bajnokság legjobb helyéért. Minden pillanat, minden döntés számít így a szezon második felében - ennek fényében törekedünk a legjobbra a hétvégén."

Dani Sordo/Marc Martí (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
Sordo és navigátora, Martí ott szeretnék folytatni ahol abbahagyták - a szardíniai powerstage-n négy pontot értek el, ami a második időt jelenti. Lengyelország most felajánlja nekik a lehetőséget, hogy megszerezzék szezonbeli harmadik dobogós helyüket.

Sordo: "A lengyel pályák sebességét figyelembe véve nagyon fontos, hogy pontos és precíz itinert hozzunk össze, különösen a határozottabb kanyaroknál, hiszen egy apróbb hiba is másodperceket jelenthet. Lényegében nem kellene hibázni, hiszen gyors raliról van szó, amely inkább a kiesést hozhatja, minthogy hátrébb kerüljünk az összetettben. A légkör szép, kellemes hely - Szardíniából táplálkozva bizakodva érkezünk."

Lara