l1
l2


 

A Citroen hosszú távon számol Mikkelsennel

Június 1.
Andreas Mikkelsen még le sem tudta első versenyét a Citroen legújabb generációs C3-as WRC-jével, a franciák már most azon törik a fejüket, hogyan folytathatnák tovább a közös projektet a norvég versenyzővel. A szardíniai hétvégén azért sok minden eldől, de nem minden.

Andreas Mikkelsen a Volkswagen Motorsport állandó pilótájaként a tavalyi évben a márka hirtelen visszavonulását követően királykategóriás csapat nélkül maradt, és ő volt az egyetlen, aki a korábbi bandából a WRC2-esek között találta meg helyét a Skodának köszönhetően. Lényegében további érdekesség a részéről, hogy új generációs WRC-vel a norvég fiú még nem versenyzett, csak a tavalyi Volkswagen és idei Hyundai tesztek során tapasztalta meg, vajon mi lehet majd az új fejlesztés. Ezt azonban már most elfeledheti, hiszen a Szardínia ralin jövő hétvégén egy Citroen C3 WRC-vel teheti próbára tudását az élmezőnyben. Mikkelsen elméletileg egy futam erejéig Stephane Lefebvre helyét kapja meg.

A norvég versenyző a héten első ízben teszteli a C3-ast, a tegnapi napon közösségi oldalán már egy képet is posztolt, ahol az autóval közösen mutatkoznak navigátorával, Anders Jaeger-rel. „Andreas-nak nem kell bizonyítania nekünk.” – mondta el Yves Matton, aki bevallotta, hogy a további együttműködésnek valójában csak az autók száma szabhat határokat. „Nem fogunk nyomást gyakorolni rá, hagyjuk majd kibontakozni, és reméljük, minél hamarabb megtalálja helyét az autóban. Meggyőződésem, hogyha a teszt során megtalálja a helyes beállításokat, akkor Szardínián már nem lehetnek gondok - kedvére versenyezhet."

"Lássuk be, amikor megkerestük Andreast, egyértelműen nem az volt a szándéka se neki se nekünk, hogy egy futamra, egy szereplésre mondjon csak igent. Nem szeretünk egyszeri alkalmat biztosítani senkinek, de most ez egy érdekes helyzet. A versenyzői gárdánk adott, esetleg az elérhető autók számában ha sikerül előre lépnünk, akkor nem kérdés, ki lesz a versenyzőnk."

Ahogy a Citroen Racing csapatfőnöke, Yves Matton is mondta, a szereplők adottak – Kris Meeke, Craig Breen és Stephane Lefebvre mellett Khalid Al-Qassimi a negyedik autó irányítója. Ez utóbbi versenyző a terepralis elfoglaltságai miatt ugyan nem minden fordulóban lesz ott, így talán ez az eshetőség még ígérhet változásokat Mikkelsen számára.

A franciák ugyan még nem, de Mikkelsen menedzsmentje megerősítette, hogy a rajongók nemcsak Szardínián szoríthatnak norvég kedvencüknek, hanem több WRC-s szereplést is beiktathatnak a menetrendbe.

"Nagyon örülök ennek az együttműködésnek." - mondta Mikkelsen. "Tavaly év vége óta várom ezt a lehetőséget, és most itt van előttem – újból a királykategóriában versenyezhetek. Nyilvánvaló, hogy a bajnoki cím elúszott, idén ismerkedem az új generációval, jövőre pedig jó lenne teljes szezont menni WRC-vel. Nagyon várom a szardíniai rajtot, és bízom benne, hogy nem egyszeri alkalommal élhetem át ezt az élményt ebben a szezonban."

Lara