l1
l2


 

A Walesi Erdő készén áll a VB mezőny fogadására

Május 30.
Nagy durranásra készülnek a Wales rali szervezői – az őszi futamot a legendák éve keretében bonyolítják le 2017-ben. Az útvonalat nemrég közzétették, mely alapján idén október 26-29. között is különleges és egyben izgalmas menetrendre illetve csatákra számíthatunk.

Az elsőszámú izgalmat természetesen az autók fogják jelenteni, hiszen ahogy eddig is láthattuk, az új generációs WRC-k igazán tudnak komoly meglepetéseket okozni. A szezon első hat versenyét négy különböző versenyzőpáros nyerte, így hosszú évek után először reménykednek abban a szervezők, hogy év végéhez közeledve nem lesznek egyértelműek az összetettbeli helyek, és minden egyes pontért keményen megküzdenek majd a párosok októberben. Mindezek mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy brit vonatkozásai is vannak az eseménynek – gondoljunk csak Kris Meeke-re, aki britként aratott győzelmet az idei Mexikó ralin. Elfyn Evans sem éppen tehetségtelen – a fiatal brit Argentínában éppenhogy lecsúszott a győzelemről a zárószakaszt követően.

2015-ben a Wales rali még novemberi futamként volt számon tartva, ám az előző szezonhoz hasonlóan idén is októberi eseményként kerül lebonyolításra. Ez több okból is fontos lehet –az időjárás kedvezőbb, mindezek mellett pedig a briteknél éppen tanítási szünet van az adott hétvége előtt-után, így duplán kedvezőbbé teszik a feltételek a futamra való látogatást. A 15 év alatti gyerekek ezúttal is ingyenesen tekinthetik meg az október végi megmérettetést.
A gyorsasági szakaszok többségét a szervezők ezúttal is a legendásnak mondható walesi erdőkben jelölték ki, ahol a legizgalmasabb talán a szombat esti sötétben tartandó Dyfnant és Aberhirnan rész lehet. A hétvége első napja természetesen nem merül ki az esti küzdelmekben – napközben a családbarát Cholmondeley kastély környékén kijelölt gyors lehet csábító. Tavaly egyébként közel tízezer rajongó élvezte az itt felállított RallyFest-et, ahol a rali követése mellett különböző programokkal kedveskedtek a szervezők az idősebb és fiatal nézőknek egyaránt.

A menetrend összesen 20 gyorsasági szakaszt rejt majd kicsivel több, mint 300 versenykilométerrel, olyan unikum részeket tartalmazva, mint például a Hafren, a Myherin, a Dyfi vagy éppen a Gartheiniog. A WRC csapatok számára a Deeside Rally falu jelenti majd az otthont pár nap erejéig, mely a brit Toyota motorgyártó üzemének alapjain fekszik. Ide a látogatók ingyen bemehetnek majd, 15 év felett azonban a gyorsasági szakaszokra csak érvényes jeggyel szabad a belépés.

A szervezők bíznak abban, hogy egy kicsivel idén is nő majd az érdeklődés a futam iránt – tavaly közel 90 ezer néző volt kíváncsi az októberi ralira, ahol 150 nevező állt rajthoz 24 különböző országból. Gazdasági szempontból sem volt mínuszos a Wales rali – a médialefedettséget és követést is idevéve összesen 9 millió fontnyi hasznot hozott a rendezvény az országnak.

Tavaly egyébként a Dayinsure biztosítási szolgáltató mellett Conwy régió tanácsa is becsatlakozott a támogatásba, és a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően e két partner idén is teljes mellszélességgel áll majd a rendezvény mellett.

A 2017-ES DAYINSURE WALES RALLY GB MENETRENDJE

Október 26. Csütörtök:
Rajtceremónia: County Conwy
 
Október 27. Péntek:
SS1: Myherin 1
SS2: Sweet Lamb 1
SS3: Hafren 1
Regroup: Newtown
SS4: Myherin 2
SS5: Sweet Lamb 2
SS6: Hafren 2
Chester
Szervíz: Deeside Rally Village
 
Október 28. Szombat:
SS7: Dyfi 1
SS8: Gartheiniog 1
Regroup: Corris
SS9: Dyfi 2
SS10: Gartheiniog 2 (TV élő)
SS11: Dyfnant 1
SS12: Cholmondeley Castle RallyFest
Szervíz: Deeside Rally Village
SS13: Dyfnant 2
SS14: Aberhirnant
Szervíz: Deeside Rally Village
 
Október 29. Vasárnap:
SS15: Gwydyr 1
SS16: Alwen 1
SS17: Brenig 1
SS18: Gwydyr 2
SS19: Alwen 2
Regroup: Brenig
SS20: Brenig 2 (Power Stage –TV élő)
Célceremónia: Mostyn Street, Llandudno

Lara