l1
l2


 

Ogier nyerte a Portugál Rallyt

Május 21.
Neuville után Sebatien Ogier is feliratkozott a 2017-es szezon duplázói közé, a Portugál Rallyn aratott győzelmével pedig tovább növelte előnyét a bajnoki ponttábla élén. A Hyundai dupla dobogóval zárt, Neuville a második, Sordo a harmadik helyen érkezett célba. Mikkelsen az utolsó pályán borult.

Közel sem volt még lefutott a Portugál Rally bejező napja, hiszen az élen álló Sebastien Ogier két nap alatt csekély negyedperces előnyre tett szert az előző két VB futam győztesével, Thierry Neuville-lel szemben. Ennél nyugodtabban várhatta a befejező napot a harmadik helyen Dani Sordo, de Ott Tanak helyzete sem volt teljesen reménytelen, a kettejük közti 38 másodperces különbség ledolgozása nem tűnt teljesen lehetetlen küldetésnek az utolsó nap négy gyorsasági szakaszán.

A napi nyitó szakaszt, a legendás Fafét az a Hayden Paddon nyerte, akinek normál esetben a győzelemért kellett volna harcolnia ezen a hétvégén, azonban előbb pénteken majd szombaton is egy rejtélyes műszaki hiba megfosztotta attól, hogy az élmezőnyben harcolhasson. Másodikként Tanak következett, aki ezzel jelezte Sordo felé, hogy jobb lesz ha figyel, mert egy apró hibát is azonnal képes lesz kihasználni.

Ogier és Neuville között viszont nem történt semmi, a belga mindössze 8 tizedet tudott hozni az első pályán. Ugyanezt nem mondhatja el a Tagai Racing Skodájával versenyző Quentin Gilbert, aki a legendás ugratón elég szerencsétlenül ért földet, orral fúródott a fölbe, majd hosszában bukfencezett egyet:

A következőn aztán Ogier és Sordo is reagált a támadásokra, így a hajrára igazából már csak az a kérdés maradt nyitva, hogy miként osztoznak a Power Stage extra pontjain. Ogier ezúttal nem kockáztatta a győzelmet és elengedte az extra pontokat, megelégedett eggyel. Thierry Neuville viszont igyekezett, hogy minél kisebb pontszámszerinti különbség keletkezzen, de igyekezete csak a második helyre volt elég, a legtöbb extra pontot ezúttal Ott Tanak vágta zsebre.

"Nagyszerű hétvége volt." - mondta a célban Ogier. "Fantasztikus érzés újra a dobogó legfelső okán állni! Köszönet illeti a csapatot, ugyanis az új autó, amit kaptam tőlük fantasztikus volt. Elképesztő, Montén is nyertünk az új autóval és most is ugyanez történt.”

Thierry Neuville győzelmi sorozata ugyan megszakadt, de nagyon értékes második hellyel lett gazdagabb, sorozatban negyedszer állt fel a dobogóra és a csapnivaló szezonkezdet után a bajnoki ponttáblázaton is felzárkózott a második helyre, Ogier mögé. "A Power Stage-en igyekeztem a legtöbbet nyújtani, de most ez kevés volt, Ott gyorsabb volt. A hétvégén egy picit szenvedtem az autó hátuljával, de a Fiesták most gyorsabbak voltak, nem tudtuk lenyomni őket."

Portugáliában Dani Sordo is remek teljesítménnyel rukkolt elő, csapatát pedig nagyon értékes pontokhoz segítette a márka világbajnokságon az itt elért harmadik hellyel. "Nagyon boldog vagyok" - mondta Sordo. "Persze van bennem némi csalódottság amiatt, hogy szombaton kiestem a győzelemért vívott csatából, de annak nagyon örülök, hogy végül sikerült megtartani a harmadik helyet. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki a pályán szélén szorított értünk, csodálatos érzés volt ekkora közönség előtt versenyezni."

Ott Tanak szombati hibája után a negyedik hellyel és az 5 extra ponttal vigasztalódik, amivel a bajnokságban felzárkózott Jari-Matti Latvala mögé. A Citroen Racing becsületét ezúttal is Craig Breen mentette meg, az ír mondhatni hozta a kötelezőt, hiszen idén öt versenyen indult, négyszer ért célba, mindannyiszor az ötödik helyen. Elfyn Evans nem tudta megismételni Argentínában mutatott teljesítményét ezúttal a hatodik helyen zárt. A Toyotánál ezúttal Juho Hanninen végzett a legelőkelőbb helyen, Juho a hetedik helyen érkezett célba.

A WRC2-ben több drámai esemény borzolta a kedélyeket a befejező napon, Quentin Gilbert perece mellett a versenyt a rajt pillanatától uraló Andreas Mikkelsen fokozta az izgalmakat. A norvég a záró szakaszon dobta el a Skodát, a győzelem így csapattársa, Pontus Tidemand ölébe hullott, Teemu Suninen pedig végül 11 másodperccel maradt le a győzelemről. A két skandináv versenyző után hatalmas űr keletkezett, majd hét perces hátránnyal következik Simone Tempestini, aki a Citroen DS3-mal állhatott fel a dobogóra.

A Vodafone Rally de Portugal végeredménye:
1. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC 3:42:55.7
2. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +15.6
3. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 Coupe WRC +1:01.7
4. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +1:30.2
5. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +1:57.4
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +3:10.6
7. Juho Hanninen/Kaj Lindström, Toyota Yaris WRC +3:48.9
8. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta WRC +5:29.7
8. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +5:43.6
10. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +8:13.3...

Fri