l1
l2


 

Herczig nyerte az Iseum Rallyt

Május 21.
A bajnoki címvédő Herczig Norbert Szezonbeli második futamgyőzelmével zárult az idei Iseum Rally. A szezon első murvás megmérettetésén Hadik András érkezett célba másodikként, a harmadik helyre Vincze Ferenc érkezett. Az ORC-ben Gyarmati Ariel, a Rallye2-ben Csomós Miklós ünnepelhetett.

A szombaton teljesített hat gyorsasági szakasz után vasárnapra eggyel kevesebb szakasz, szám szerint öt gyorsasági várt az ORB, az ORC és a Rallye2 talpon maradt párosaira. Hogy a sárcoknak vasárnapra se legyen egyszerű dolga, éjjel az időjárás is megkeverte a lapokat, a lezúduló eső egy egészen új versenyt eredményezett.

A megváltozott körülmények után vasárnap reggelt szinte nulláról indult újra a verseny, hiszen az összetett első három helyezettje 10 másodpercen belül volt egymáshoz az első napot követően Herczig előnye mindössze 3,8 másodpercre rúgott az ózdi győztes Hadikkal szemben, aki hat szombaton másodpercet mért a feltörekvő ifjúság jeles képviselőjére, Vincze Ferencre.

A nap nyitószakasz, a Bögöte-Hosszúpereszteg komoly feladat elé állította a versenyzőket, a saras pályákon komoly kihívást jelentett megtalálni a fékutakat, Hadik, Ranga, Botka és Kazár is kisebb nagyobb kalandok árán jött le a szakaszról, az élen álló Herczig szerint is lidérces volt a pálya, ennek ellenére ő jegyezte a legjobb időt, amivel az összetettben egy csapásra 10 másodperc fölé növelte előnyét, miközben Vincze helyet cserélt Hadikkal.

A folytatás is Herczig sikerét hozta, és mivel ezen a pályán Vincze is hibázott előnye az élen csaknem elérte a fél percet, miközben Hadik visszavette a második helyet az abszolútban. A kör záró szakaszán Herczigék egy újabb szakaszgyőzelemmel gyakorlatilag eldöntötték a futamgyőzelem kérdését, az utolsó kör két gyorsaságiján 34,5 másodperces előnyt oszthattak be. Ennek ellenére a hajrára sem hagyott alább a bajnok páros lendülete, az utolsó előtti pályán is Herczigék neve mellé került be a szakaszgyőzelem és ha már így alakult az extra pontokat adó záró szakaszon is odatették magukat és makulátlan vasárnapi mérleggel, ötből öt szakaszgyőzelemmel szerezték meg a futamgyőzelmet és a maximális pontszámot.

"Nagyon nagy öröm sikerült az erőgyorsasági szakaszt is megnyernünk és maximális pontszámmal távozunk Szombathelyről." - mondta Herczig a célban. "Nagyon jó versenyen vagyunk túl, nagyon nagy taktikai csatát sikerült megnyernünk. Nagyon boldog vagyok és az ilyen szakaszokért, mint amilyen ez a 25 kilométeres záró szakasz is volt, ezekért szeretek versenyezni."

A második hely sorsa azonban csak az utolsó métereken dőlt el, Vincze Ferenc ugyanis a Power Stage-re 4.1 másodpercre csökkentette hátrányát Hadikkal szemben, a miskolci pilóta azonban a végén rárakott még egy lapáttal és végül Vinczét 11,6 másodperccel megelőzve szerezte meg a futam második helyét.

Vincze mögött 14 másodperccel lassabb volt a szintén Skodával száguldó Ranga Péter. A pécsi fiú kicsit álmosan kezdett neki az utolsó versenynapnak - a reggeli első szakaszon becsúszott egy árokba, le is fulladt, így nem a tervek szerint sikerült az időeredmény. Nagy hajrá után érkezett az ötödik helyre Kazár Miklós érkezett, míg Botka Dávid a hatodik helyen zárta idei első hazai versenyét.

Az ORC mezőnyében a szombaton élre álló Gyarmati Ariel vasárnap is tovább dominált kategóriájában. Kocsis György navigálásával és egy Mitshubishi Lancer Evo VIII-assal közel két és fél perces előnnyel ünnepelhettek a dobogó legfelső fokán Domonkos László és Horváth István előtt. A csoport harmadik legjobbja a visszatérő Friedmann Zsolt lett.

A Rallye2-ben sokáig úgy tűnt ismét hátsókerekes győzelem születhet, Vizelli Károly a versenynap nagy részében élen állt az R2-es autók sűrűjében, Csomós Miklós azonban a záró szakaszon letaszította a trónról a bajnoki címvédőt így Szombathelyen tovább folytatta idei menetelést, a szezon harmadik versenyén harmadik győzelmét aratta. Vizelliék mindössze 3,1 másodperccel csúsztak le a győzelemről, mögöttük Jánosa Ákos 16 másodperces hátránnyal szorultak a harmadik helyre.

A Iseum Rally végeredménye (nem hivatalos):
1. Herczig Norbert/Bacigál Igor, Skoda Fabia R5 1:15:30.4
2. Hadik András/Kertész Krisztián, Ford Fiesta R5 +47.7
3. Vincze Ferenc/Bazsó Attila, Skoda Fabia R5 +59.3
4. Ranga Péter/Szőke Tamás, Skoda Fabia R5 +1:13.7
5. Kazár Miklós/Ferencz Ramón, Ford Fiesta R5 +1:42.1
6. Botka Dávid/Szenner Zsolt, Citroen DS3 R5 +1:46.0
7. Velenczei Ádám/Szedő Csaba, Hyundai i20 R5 +1:56.7
8. ifj.Kiss László/Béres László, Ford Fiesta R5 +3:23.2
9. Trencsényi József/Verba Gábor, Skoda Fabia R5 +3:24.1
10. Kiss Ferenc/Patkó Gergely, Ford Fiesta R5 +3:40.6...

Lara