l1
l2


 

Ogier kezébe vette az irányítást Portugáliában

Május 20.
Támadó üzemmódba kapcsolt a világbajnoki címvédő Sebastien Ogier a Vodafone Rally de Portugal szombati versenynapján, az M-Sport kiválósága átvette a vezetést, Thierry Neuville azonban őt is üldözőbe vette.

Szombaton újabb hat gyorsasági szakasszal folytatódott a Rally Világbajnokság portugál állomása. A nap nagy kérdése, hogy lehet még tovább fokozni a pénteken mutatott izgalmakat, erre három pályán volt lehetősége a mezőnynek, a 17,5 km-es Vieira de Minho, a 22,3-as Cabecelras de Basto és a nap leghosszabbja a 37 és feles Amarante murvás pályák két-két alkalommal kerültek lebonyolításra, tökéletes időjárási körülmények között.

Az korán eldőlni látszott, hogy ez a nap sokkal simább lesz, mint amilyen a végletekig kiélezett pénteki volt, az M-Sport versenyzőivel ezen a napon nehezen tudták tartani a lépést az ellenfelek. A versenynap Sebastien Ogier szakaszgyőzelmével indult, amivel a francia egy csapásra a második helyen találta magát, az élen álló Tanakra pedig 1,1 másodpercre zárkózott fel. A következőn azonban erre Ogier észt csapattársának is megvolt a válasza, Ott egy szakaszgyőzelemmel hat másodperc felé tornászta előnyét az élen. Sajnos azonban ezzel Tanak el is lőtte az összes puskaporát, a délelőtt utolsó gyorsaságiján nagy igyekezetében megütötte a Fiesta bal hátulját, megrongálva a futóművet és búcsút kellett intenie a győzelemért vívott csatának.

Ogier eközben egy újabb szakaszgyőzelemmel foglalta keretbe a szombat délelőttöt és a három szakasz alatt közel 20 másodperces előnyre tett szert az élen. A dobogó második-harmadik fokán két Hyundai csatázott egymással, Dani Sordo időközben kénytelen volt maga elé engedni Thierry Neuvillet, akinek taktikája kísértetiesen hasonlít arra, amit Argentínában produkált, azonban most Ogier-rel valószínűleg még annál is nehezebb dolga lesz, mint amilyen Evans-szel volt legutóbb.

Mindenesetre a belga fiú a nap második felében célba vette Ogier első helyét, rögtön meg is nyerte a kör első szakaszát, amire Ogier azonnal reagált és 5 másodperces fórral jött ki az adok-kapokból. Neuville azonban nem hagyta ennyiben, a nap záró szakaszán ismét övé lett a szakaszgyőzelem, amivel 6,2 másodpercet faragott hátrányából. Ogier előnye így az utolsó versenynapra 17 másodperc alá csökkent, miközben Neuville-nek már csak előre kell néznie, hiszen mögötte csapattársa, Dani Sordo több mint félperces hátránnyal követi a harmadik helyen.

Tanak a második körben egy helyet tudott javítani pozícióján és negyedikként zárta a napot, az ötödik helyen érkező Craig Breen hátránya azonban kevesebb, mint három másodperc.

A WRC2-ben a pénteki forgatókönyv szerint zajlottak szombaton is az események, Andreas Mikkelsen uralma alatt Pontus Tidemand és Teemu Suninen csatázott a második helyért, a dobogós így három skandináv pilóta, egy norvég, egy svéd és egy finn pilóta osztozott.

A Vodafone Rally de Portugal állása a 2. nap végén:
1. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC 3:15:24.6
2. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +16.8
3. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 Coupe WRC +51.3
4. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +1:29.6
5. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +1.32.4
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +3.01.8
7. Juho Hanninen/Kaj Lindström, Toyota Yaris WRC +3:29.8
8. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta WRC +5:16.6
8. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +1:12.3
10. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Skoda Fabia R5 +7:06.6

Fri