l1
l2


 

Visszatér a Proton a Rally VB-re

Május 18.
Jövőre újabb gyártó csatlakozik a Rally Világbajnoksághoz, rövid szünet után ugyanis a malajziai Proton, az Iriz alapjaira épített R5-ös versenyautóval, ismét részese lesz a sorozatnak.

A Proton a korábban bevált receptet követve tervei visszatérését a Rally VB-re, vadonatúj modelljüket, az Iriz-t a brit tuning műhelyre, a MEM-re bízták hogy építsenek belőle versenyautót az R5-ös szabályok szerint, melyet a Világbajnokság mellett az FIA Ázsia-Óceánia Bajnokságában versenyeztetnének.

A brit-maláj koprodukció néhány éve a Satria modellből épített S2000-es autóval tett szert hírnévre, a Világbajnokság mellett akkor is az Ázsia-Óceánia bajnokságban szerepeltek, de autóik megfordultak az IRC-ben is, így jártak Magyarországon is, melyet a junior világbajnok P.G. Andersson kormányzott.

"A Protonnal tavaly kezdtük el ismét a közös munkát, és már az első pillantásunk az utcai autóra azonnal izgalomba hozott." - mondta Chris Mellors, a versenyautó születése felett bábáskodó MEM Motorsport feje az Autosportnak. „Az Iriz méretei tökéletesek egy versenyautónak. Minden a helyén van, a teljes hossza rövidebb mint a Satria, azonban a tengelytáv hosszabb, a hűtésnek is nagyon sok hely jut, szóval nagyszerű az alapmodellünk."

A méretek mellett a műszaki tartalom sem elhanyagolható, azonban Mellors ezen a területen is elégedett.”A motor mesés: nagyon erős és könnyű! Az EVO X-es ből ismert motor 1600 köbcentisre csökkentett változata, segít még erősebbé tenni. A nagyszerű motor mellett megvan az XTrac sebváltó, Reiger gátlók, Brembo fékek és Cosworth elektronika.”

A vadonatúj versenyautó a Goodwoodi Sebességfesztiválon mutatkozik be a nagyközönség előtt, a homologizációt 2018. január 1.-én szeretnék megejteni, így jövőre már aktív résztvevői lennének a Rally Világbajnokságnak és az Ázsia-Óceánia Bajnokságoknak.

"Rengeteg teendőnk van még az autónkkal, nagyon sok fejlesztési munka és tesztelés vár még ránk, de nagy megtiszteltetés, hogy a Goodwood Sebesség Fesztiválon már bemutatkozhatunk."

A Proton visszatérése mellett napjainkban egy másik márka épülő R5-ös autója tartja még lázban a közönséget, az Opel Motorsport teljes titokban ugyanis megépítette a Corsa R5-ös változatát, mellyel már útnak is indultak Portugáliába, a bemutatkozásra a hétvégi VB futamon, a Vodafone Rally de Portugal-on kerül sor

Fri