l1
l2


yf sfdd

 

Színtiszta finn csapatot indít a Toyota

December 13.
Megtartotta hivatalos bemutatkozását a Toyota Gazoo Racing Rally VB-s csapata, mely a csapatvezető és a főhadiszállás után a versenyzők kiválasztásánál is Finnország határain belül maradt, Juho Hanninen mellett Jari-Matti Latvala főállásban, Esapekka Lappi pedig részmunkaidőben teljesíthet szolgálatot 2017-ben

A négyszeres világbajnok Sebastien Ogier után a Volkswagen másik versenyzője is sikeresen elkelt – Jari-Matti Latvala 2017-ben a visszatérő Toyota csapatát erősíti, mely hírt Tommi Makinen a mai napon a Yaris WRC bemutatásával egy időben hivatalos keretek között is megerősített. A Gazoo Racing a héten kezdi meg a felkészülési tesztet a következő évad első megmérettetésére Helsinkiben, melyen már Latvala is aktívan részt vehet Juho Hanninen és Esapekka Lappi mellett.

A Toyota csapata komoly múltra tekinthet vissza a világbajnokságon, 1999-ben azonban lezárult a márka életében a ralis korszak. Hosszú szünet után végül újult erővel és friss háttérrel tér vissza a banda a Gazoo Racing társaságában és az új szabályoknak megfelelően kialakított Yaris WRC-vel. Hetekkel ezelőtt Tommi Makinen bejelentette, hogy Juho Hanninen már biztosan a csapat érdekeit fogja képviselni a világbajnokságokon, ám a másik pilóta kiléte egészen eddig kérdéses volt - a Volkswagen kivonulása után egy ügyes finn versenyző szabaddá vált, akire szinte rögtön rácsapott a csapatfőnök.

Úgy tűnik, sikeres volt az egyezkedés – Jari-Matti Latvala a Toyota ruháját öltheti magára a 2017-es szezonban. Ebből kifolyólag pedig felmerül a kérdés, hogy a sokat emlegetett Esapekka Lappi-val mi lesz? Nos erre is megkaptuk ma a választ, Tommi Makinen a harmadik Yaris WRC-t szánja neki, mellyel valamikor a szezon első felében csatlakozhat az idei WRC2-es világbajnok, addig a csapat tesztpilótájaként segíti a csapat munkáját.

"Nagyon különleges ez a lépés a számomra, hiszen pályafutásomat anno egy Corolla GT-vel kezdtem, így most okkal mondhatom, hogy visszatérek a gyökerekhez." - nyilatkozta Latvala a keddi sajtótájékoztatón.

"Óriási lehetőség ez számomra, amit a Toyotától kaptam, az álmom vált ezzel valóra" - vette át a szót Lappi. "Az elmúlt években nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy eljuthassunk idáig, most sikerült és nagyon boldog vagyok. Alig várom hogy elkezdjük a közös munkát a csapattal, nagy megtiszteltetés a Toyota Gazoo Racing tagjának lenni."

Latvala ugyan az elmúlt héten még visszafogott a Toyotához csatlakozással kapcsolatosan, a Monte Carlo ralin való rajthoz állásban azonban már biztos volt akkor is. Most azonban eldőlt a sorsa, és csapattársa, Sebastien Ogier után ő volt a következő, aki elkelt. A Volkswagen harmadik versenyzője, Andreas Mikkelsen sorsa azonban még nem tisztázódott…

Lara