l1
l2


 

Visszatérhet a Szafari Rali a VB-re

December 1.
Újból részese lehet a Szafari rali a világbajnokság menetrendjének. Ugyan a kenyai klasszikust csak 2019-re terveznék, de az előkészületeket már most el kell kezdeni annak fényében, hogy két év múlva a helyszín ismét vendégül láthassa a rallysport legjobbjait.

A Szafari rali több, mint egy évtized kihagyás után újból belekerülhet a rali világbajnokság vérkeringésébe. A rali krémjét utoljára 2002-ben láthattuk e helyszínen, azonban a kormány támogatásának segítségével 2019-ben akár ismét beverekedheti magát az éves menetrendbe – természetesen csak akkor, ha a 2018-as kandidáló futamot az elvárásoknak megfelelően bonyolítja le a szervezőség.

A rali világbajnokság körüli munkák a 2012-ben megválasztott Uhuru Kenyatta-nak köszönhetőek, aki egyébként vissza szeretné csábítani az ügyes kezű pilótákat országába. Az elnök tehát elküldte VB-s kérelmét a FIA elnökének, Jean Todt-nak, aki első körben üdvözölte a kenyai lehetőséget.

Todt számára egyébként kifejezetten jól jött ez a kérelem, hiszen régóta szeretné bevenni Afrikát ralis tekintetben. Kenya vezetője mellett természetesen állnak bőven segédek - a kenyai motorsport elnöke, Phineas Kimathi például teljes mellszélességgel támogatja Kenyatta ötletét. A napokban egyébként Kimathi lebonyolított egy beszélgetést Oliver Ciesla-val, a WRC promóterével, bízva abban, hogy a megfelelő támogatás mellett televízió közvetítés szintjén is bizonyíthat majd Afrika.

A Szafari rali első ízben 1973-ban adott otthont a rali világbajnokságnak, mely sorozat egészen 2002-ig kitartott, amikor is finanszírozási gondok miatt végül a naptárból hanyagolni kellett az afrikai helyszínt. A futam ennek ellenére nem szűnt meg, országos szinten természetesen továbbra is lebonyolították a Szafari ralit, illetve 2007-ben és 2009-ben az akkor népszerű IRC mezőnye is ellátogatott az afrikai megmérettetésre.

Lara