l1
l2


 

Walesben is VB címet ünnepelne a Volkswagen

Október 24.
Nagy reményekkel várja a világbajnokság walesi állomását a Volkswagen Motorsport. A wolfsburgi csapat Sebastien Ogier bajnoki címe után Wales-ben a negyedik konstruktőri címet szeretné bezsebelni.

Izgalmas futam elé tekint ezúttal is a Volkswagen együttese. A konstruktőri összetettbeli elsőség mellett külön Andreas Mikkelsen-re is nagy figyelem fordítódik, hiszen a norvég srác egy magabiztos helyezéssel bebiztosíthatja magának az összetettbeli második helyet csapattársa, Sebastien Ogier mögött. Jelen pillanatban az év végi dobogó középső fokára Thierry Neuville is esélyes, akivel egyébként holtversenyben áll Mikkelsen. A második helyért viszont nemcsak ketten vannak még harcban, hanem a hatodik pozícióban toporgó Jari-Matti Latvaláig mindenki esélyes lehet Ogier mögötti végzésre 2016-ban.

Ogier/Ingrassia bónusz menete
A csapat csoda-párosa, Sebastien Ogier és Julien Ingrassia 2013-tól minden évben megkaparintotta a VB címet – idén már a negyediket. A németek bíznak abban, hogy a francia duó mindezek ellenére nem fogja félvállról venni a walesi eseményt, és hozzásegítik a bandát ahhoz, hogy 2016-ban a Volkswagen újból bajnok lehessen a konstruktőri táblán.

Öten harcolnak a második helyért - Mikkelsen-től kezdve, Latvaláig bezárólag
Egészen izgalmas szezonvéggel zárulhat a 2016-os év. A bajnok ugyan már megvan, de a második pozícióra még pontosan öt pilóta esélyes. A jelen pillanatban holtversenyben álló Andreas Mikkelsen és Thierry Neuville áll a legközelebb a dobogó második fokához, azonban nem szabad szem elől téveszteni Hayden Paddon-t, Dani Sordo-t és azt a Jari-Matti Latvalát sem, akit ugyan a hatodikként jegyeznek, de pontbeli lemaradása norvég csapattársához képest mindössze 23 pont.

Klasszikus újratöltve – walesi erdők ellenkező irányban
"Sweet Lamb", "Hafren" vagy "Myherin" - Ha egy rali fanatikus meghallja a következő szakaszok neveit, akkor rögtön tudja, hogy a már-már legendásnak mondható walesi pályákról van szó. A szervezők nem akarták unalmassá tenni a futam versenykiírását, megtartották ugyan a híres részeket de valami újat mégis csempésztek bele – az első két rész az ellenkező irányban lesz megtartva. Erre a felállásra utoljára 1995-ben volt példa.

11 cím három év alatt – hab lehet a tortán a 12.
Egészen pontosan lebontva Sebastien Ogier négy versenyzői bajnoki címére, Julien Ingrassia négy navigátori bajnoki címére és a Volkswagen három konstruktőri címére gondolhatunk. Mindemellett egy igazán páratlan győzelmi sorozatról van szó, hiszen a Volkswagent ötven éve jegyzik a motorsportok könyvében, és ez idő alatt az elmúlt három éve a legsikeresebb a német márkának. Az örömet pedig tovább fokozhatja, ha Ogier, Mikkelsen és Latvala jó eredményéből megszületik a hétvégén a konstruktőri cím, mellyel a 12. elsőségüket ünnepelhetik meg a wolfsburgiak.

Vissza a kezdetekhez – Mikkelsen és Latvala karrierje is Walesben kezdődött el
Jari-Matti Latvala WRC-s karrierje 2002-ben, míg Andreas Mikkelsené 2006-ban indult el – a Wales ralin. Ez idők során a finn versenyző már 14-szer, míg a norvég 6-szor állt rajthoz Walesben. Mindezek fényében nagy csata ígérkezik nemcsak a versenytársak között, hanem a csapattársak között is, ugyanis a futam dobogós helyei mellett külön küzdelem övezi majd az összetettbeli pozíciók eldöntését – így a srácok még nagyobb motivációval vágnak neki a világbajnokság utolsó előtti versenyének.

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1:
"Nagyon boldog vagyok, hogy Walesbe világbajnokként utazhatok. Mindezek ellenére továbbra sem adom alább – motivált vagyok, hiszen a márka számára még be kell biztosítanunk a 2016-os győzelmet. A Wales rali egyike azon futamoknak, amelynek igazi történelme van. Ez egy olyan helyszín, melyhez nem lehet hozzászokni egy verseny alatt – sőt, szerintem kell pár alkalom ahhoz, hogy valaki igazán érezze az ízét. Az elmúlt években sikerült a leggyorsabbnak lennem, és bízom benne, hogy a hétvégén is csatázni fogok a dobogó legfelső fokáért. Egyelőre nem mondanak esőt az időjósok, de természetesen attól még eshet - ez egy ilyen környék. A hangulat csodálatos, még szakadó esőben is fel tudnak villanyozni a szurkolók."

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2:
„A Wales rali az egyik kedvenc futamom. A spanyol murván egész jól felvettem a ritmust, és remélem, hogy ez kitart a hétvégére is. Nagyon fontos versenyek előtt állok most – szeretnék év végén dobogón végezni, így ezt a futamot és a soron következő ausztrál állomást is nagyon meg kell nyomnom ahhoz, hogy elérjem  célomat. A talaj külön kihívás lehet, hiszen ez a murva a ködös, esős időjárás miatt meglehetősen csúszós kanyarokat rejt. A verseny időpontja két héttel korábban van, mint azt megszoktuk, így hátha kevesebb csapadékkal kell majd számolnunk. A pályafutásom 2002-ben itt kezdődött, és úgy érzem, a sok tapasztalatnak köszönhetően komoly harcot fogok vívni a győzelemért."

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9:
„Igazán tetszenek a Wales rali szakaszai  - mindig is szerettem itt versenyezni. Nagyon trükkös részek színesítik a menetrendet, de eddig egészen jól vettem a Polo WRC-vel az akadályokat. A spanyol baleset kicsit megnehezíti most a dolgomat, hiszen értékes pontokat vesztettem. Most nagyon fel kell szívni magam és be kell biztosítanom az összetettbeli második helyet. Thierry-vel már volt néhány nagy csatánk az elmúlt hónapokban, és úgy gondolom, ez most sem lesz másképpen – harcolni fogunk egymással Wales útjain is."

Sven Smeets, a Volkswagen Motorsport vezetője:
"Miután Sebastien Ogier és Julien Ingrassia is 2016 legjobbja lett, most a márka konstruktőri címének a bebiztosításán a sor. Kétségtelenül nem lesz más a célunk, mint a lehető legtöbb pont begyűjtése három kiváló párosunkkal. Úgy gondolom, ezzel nem lesz gond, hiszen csapatunk minden egyes tagja lelkiismeretesen dolgozik azért, hogy a legjobbak lehessünk az idei szezonban is. Andreas és Jari-Matti külön csatát fog vívni az év végi helyezésekért – és minél keményebben dolgozunk mi is azért, hogy mindkét kiválóságunk dobogón végezhessen a szezon befejeztével."

Lara