l1
l2


 

Ogier átvette a vezetést a Spanyol Ralin, Turánék dobogón! + videók

Október 16.
Remek hajrájának köszönhetően a hazai pálya előnyét élvező Dani Sordo áll az élen a Spanyol Rally első napja után, mögötte az elsősorban a negyedik világbajnoki címét szem előtt tartó Sebastien Ogier és a címért folytatott harcban legnagyobb ellenfele, Andreas Mikkelsen következnek. Turán Friciék kategóriájuk hatodik helyéről várják a folytatást.

A pénteki saras-murvás nap után szombaton egészen másik arcát mutatta a spanyol rali, hiszen napsütésben és aszfalt pályákon folytatódott a verseny. A második versenynapot még Dani Sordó kezdhette az élről, aki komolyan gondolta, hogy aszfalton is győzelemért száll harcba és a nyitó szakaszon mindössze egyetlen tizedmásodperccel maradt el legfőbb kihívója, Ogier mögött.

A folytatásban azonban Ogier rátett még egy lapáttal a kör második két gyorsaságiján már nem volt nála gyorsabb, amivel 10 másodperc alá csökkentette hátrányát az éllovas Sordóval szemben.

A nap második felében Ogier ráadásul már fellélegezhetett, hiszen a bajnokság második helyezettje, Andreas Mikkelsen bukott, ami azt jelentette, hogy innentől kezdve Ogier-nak egyetlen pontot is elég szereznie sorozatban negyedik világbajnoki címe megszerzéséhez. A francia fiú azonban nem elégedett meg ennyivel, a kör négy gyorsaságijából hármat megnyerve ledolgozta hátrányát Sordóval szemben és a befejező napnak már az élről vághat neki.

"Tökéletes nap volt, nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel!" - összegzett tömören Ogier. "Tudtam, hogy Dani nehéz ellenfél lesz a győzelemért vívott harcban és nem lesz könnyű ledolgozni a 17 másodperces hátrányt, mert nagyon gyors aszfalton és ez a hazai versenye. Reggel egy kicsit óvatosan kezdtem, mert néhol még csúszós volt a pálya, de aztán támadásba lendültünk. Hatalmas esélyünk van megnyerni negyedik világbajnoki címünket itt Spanyolországban, ez kíséri minden gondolatunkat, valamint a márka világbajnoki pontok is nagyon fontosak lennének a csapat számára. Semmi kétség, holnap szeretnénk megszerezni a győzelmet, de még emlékszem rá mi történt tavaly, idén nem szeretnénk, hogy ugyanez megtörténhessen."

A Hyundai nem lehet csalódott azok után sem, hogy Dani Sordó a nap végére elvesztett az első helyet, hiszen Mikkelsen kiesésével megnyílt a nyílegyenes út Thierry Neuville előtt a harmadik helyhez, Hayden Paddon a negyedik helyen zárta a napot, a csapat három új generációs i20 WRC-je így az első négyben tanyázva várhatja a befejező napot.

"Őszinte leszek, csalódott vagyok, hogy elvesztettük az első helyet." - mondta Sordo a nap végén. "Tudtuk, hogy nehéz lesz megőrizni, de amikor az ember az élen áll, ösztönösen is meg akarja őrizni a vezetést. Reggel nem kezdtünk rosszul, sikerült tartanunk az előnyünket, de Ogier nagyon keményen nyomta. Volt egy kis alulkormányozottságunk, de összességben elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Amikor kéményen nyomjuk, nagyon könnyű elkövetni egy hibát, ezért kompromisszumot kellett kötnünk. Nem állunk rosszul, nincs nagy hátrányunk, amit holnap még ledolgozhatunk. Nem az vagyok, aki könnyen feladja, ez a haza versenyem, vasárnap az összes spanyol szurkolóért fogok a győzelemért harcba szállni."

Thierry Neuville ugyan jócskán leszakadt Sordótól szombat estére, de a belgának így is bőven van miért örülni, hiszen dobogós helyről fordulhat és Mikkelsen kiesésével átvegye a második helyet a bajnokságban. Mögötte azonban még nincs túl messze Hayden Paddon sem, bár jó eséllyel a kiwi fiú nem fogja borítani a két nap alatt kialakul csapatsorrendet, már csak a márka VB pontok miatt sem.

A WRC2-ben szombaton tovább folytatódott a két gyári Skodás, Tidemand és Kopecky csatája a győzelemért, miközben a harmadik helyre Turán Frigyes kapaszkodott fel! Az élen a papírforma szerint az aszfaltot jobban kedvelő Kopecky áll, Tidemand azonban lőtávolon belül követi. Ami azonban számunkra még ennél is fontosabb, hogy a dobogó harmadik fokára Turán Frici kapaszkodott fel a két gyári autó mellé, és ráadásul a magyar páros hatalmas, több mint nyolcperces előnnyel gazdálkodhat a holland van den Heuvel előtt.

 

A RallyRACC Catalunya állása a második nyap végén:
1. Ogier S./Ingrassia J., Volkswagen Polo R WRC 2:35:12.8
2. Sordo Dani/Martí Marc, Hyundai i20 WRC +5.8
3. Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 WRC +1:03.9
4. Paddon Hayden/Kennard John, Hyundai i20 WRC +1:20.0
5. Meeke Kris/Nagle Paul, Citroen DS3 WRC +1:57.9
6. Östberg Mads/Floene Ola, Ford Fiesta RS WRC +2:35.7
7. Tanak Ott/Mölder Raigo, Ford Fiesta RS WRC +4:24.7
8. Abbring Kevin/Marshall S., Hyundai i20 WRC +6:22.7
9. Prokop Martin/Tománek Jan, Ford Fiesta RS WRC +7:13.3
10. Kopecky Jan/Dresler Pavel, Skoda Fabia R5 +7:41.6...
17. Turán Frigyes/Zsiros Gábor, Ford Fiesta R5 +20:01.8...

Fri