l1
l2


 

Vegyes talajon is szerencsét próbál a Citroen

Október 12.
Három DS3 WRC-vel támad a spanyol ralin a Citroen Racing. Korzika után Kris Meeke, Craig Breen és Khalid Al-Qassimi szállhat versenybe az évad egyetlen vegyes talajú megmérettetésén.

A spanyol rali 2010 óta érdekes pontja a világbajnokság menetrendjének, ugyanis ez volt az a szezon, amikor a szervezők eldöntötték, hogy murva-aszfalt bontással teszik közzé a versenykiírást első ízben. Ez az idei felvonásban sem lesz másképp - csütörtökön egy rövid aszfalt szakasszal kezdenek be a srácok Barcelonában, míg pénteken a kavicsos szakaszokon küzdhetnek meg egymással. Péntek este a nagy szerviz keretében a párosok szerelői 75 percet kapnak arra, hogy a versenygépből aszfaltra megfelelő autót varázsoljanak a murvás kilométereket követően. Szombaton és vasárnap már sima, széles aszfaltozott utakon dönthetik el a pontok sorsát.

A vegyes talaj okozta kihívás nemcsak a versenyzők számára okozhatnak izgalmas pillanatokat, hanem a nézők is kedvelhetik a spanyolok futamát, hiszen a pénteki – jó időben – porozás után igazi aszfalt küzdelmeket nézhetnek a rákövetkező versenynapokon.

A Citroen számára ez lesz az utolsó előtti rajthoz állás az idei évben, ugyanis az Abu Dhabi Total csapata úgy döntött, hogy 2016-ban a spanyolok után csak Wales fér bele a menetrendbe.

Kris Meeke számára ez a futam maga a különlegesség. A brit nemcsak első világbajnoki szakaszgyőzelmét szerezte meg 2011-ben, hanem az első pontokat is. A katalánoknál ez lesz a kilencedik menete, bízva abban, hogy a tavalyi ötödik helytől most egy kedvezőbb pozíciót sikerül majd bezsebelnie.

Craig Breen hasonló cipőben jár, mint csapattársa – az észak-ír első VB-s pontjait 2012-ben szerezte meg a spanyoloknál, amikor is egy S2000-es autóval a hatodik lett. Az eseményen ötödik alkalommal áll rajthoz.

Khalid Al-Qassimi csapattársához, Meeke-hez hasonlóan szintén kilencedik rajthoz állással kalkulálhat idén. Legjobb eredményét 201-ben gyűjtötte be – akkor az összetettbeli hetedik helyet csípte el. Az Abu Dhabi feje egyébként nemrég fejezte be a Marokkó ralit, így most arra koncentrál, hogy a terepezés után újból visszaszokjon a WRC-zésbe.

Kris Meeke: "Számos alkalommal versenyeztem már Spanyolországban. Célom ugyanaz lesz, mint Korzikán - meg szeretném találni a helyes ritmust, és keményen készülni a 2017-es szezonra. Az idei szezon a vártnál jobban sikerült, hiszen két győzelemmel büszkélkedhetek, és remélem, e hétvégén sem fog csalódás érni. Nem feltétlen törekszem most győzelemre, hiszen vegyes talajról beszélünk, de bízom benne hogy tudunk a dobogós helyekért harcolni. Kivételes futam következik most, és örülök, hogy ezt nem hagyjuk ki."

Craig Breen: "Nagyon tetszik, hogy pörgünk most, hiszen a Korzika után rögtön elkezdtünk készülni a spanyol versenyre. Minden lelkesedésemet beleadom a hétvégén, hiszen hatalmas motivációval tölt el, hogy 2017-ben és 2018-ban is a Citroennel dolgozhatok együtt. Ez most egy olyan futam lesz, ahol a vegyes felületnek köszönhetően teljes képet kaphatunk majd az autóról - és természetesen magunkról is, bízva abban, hogy hasznos tapasztalatokkal érhetünk majd célba. Nagyon várom a rajt pillanatát!"

Khalid Al Qassimi: "Már egy éve, hogy murván versenyeztem! Egy tesztet az előző héten beiktattunk a menetrendbe, amely során próbáltam a spanyolokra hangolódni. Kicsit át kell állnom, ugyanis a marokkói megmérettetés után minden tekintetben váltanom kell, ha a raliban bizonyítani szeretnék a hétvégén. Örülök, hogy a spanyoloknál ott lesz a Citroen, és én is - a rajongók különleges atmoszférát tudnak varázsolni."

Lara