l1
l2


 

Al Attiyah nyerte a Marokkó Rallyt

Október 7.
Sorozatban harmadszor is győzelemmel zárta a Marokkó Rallyt Nasser Al Attiyah, aki ezúttal egy Toyota Hilux-szal zárta az élen a Dakar főpróbáját, másodikként Carlos Sainz érkezett célba a vadonatúj Peugeot-val, a dobogó harmadik fokára Vlagyimir Vasziljev kapaszkodott fel. Fazekas Károly harmadik lett a kamionos mezőnyben, Somfai Matyi a hatodik helyet szerezte meg a quad-osok között

Az utolsó nagy hajrában egy újdonsült szakasz győztessel zárult a Marokkó rali idei felvonása. Cyril Despres a napot ugyan a leggyorsabban fejezte be, a futamot azonban egy magabiztos előnnyel és határozott dominanciával Nasser Al-Attiyah nyerte. A Toyota Overdrive katari versenyzője ezzel az első hellyel a tereprali világkupa bajnoki címét is megünnepelhette.

Nasser Al-Attiyah az október másodikán kezdődő, Dakar rali felkészülés jegyében zajló marokkói futamon csupán kétszer nem autózta a leggyorsabb időt - szerdán Carlos Sainz ugrott elé, míg a zárónapon a másik Peugeot versenyző, Cyril Despres tört borsot az orra alá. Természetesen mindezt már most nem bánja a katari, hiszen magabiztos autózásának köszönhetően összetettben 12 perccel nyerte meg a 2016-os Marokkó ralit – ezzel együtt pedig a sorozat bajnoki címére is szert tett Mathieu Baumel navigátorával. A futamot egyébként már zsinórban harmadszor zárta az élen.

"Egy igazán kemény futamon vagyunk túl. Próbáltunk koncentrálni minden egyes nap egy megfelelő sebességre, mellyel versenytársainkat is szerettük volna sakkban tartani - és végül sikerült. Idén a sorozatban hat versenyt megnyertünk, amivel borzasztóan elégedettek vagyunk. Most egy kis ünneplés következik, majd indul a felkészülés a Dakarra." - mondta Al-Attiyah a célban.

A második helyet az a Carlos Sainz szerezte meg, aki a Peugeot számára egyfajta tesztelést is végzett a legújabb fejlesztéssel, a 3008 DKR-rel. Lényegében a debütálás nem sikerült rosszul, hiszen Marokkóban több dobogós idő után egy szakaszgyőzelmet is szerzett, illetve ha egy ellenőrző pont keresése nem csúszik be a spanyolnak, akkor talán nagyobb elánnal harcolhatott volna még ma a legjobb helyért.

A dobogó legalsó fokára az orosz Vlagyimir Vasziljev kapaszkodott fel egy Minivel, míg a negyedik helyet az argentin Orlando Terranova csípte el.

A motorosok között Toby Price végül behúzta és megnyerte a futamot. Sam Sunderland másodikként ünnepelhetett, míg Pablo Quintanilla ugyan csak harmadik lett, mindezek ellenére azonban a motorosok világbajnoki címét elhódította az idei szezonban. Somfai Mátyás sikeresen célba ért – a magyar quados az ötvenedik időnek örülhetett.

A 2016-os Marokkó rali végeredménye:
AUTÓ
1. AL ATTIYAH Nasser/BAUMEL Matthieu, TOYOTA12:28:28
2. SAINZ Carlos/CRUZ Lucas, PEUGEOT +00:12:08
3. VASILYEV Vladimir/ZHILTSOV Konstantin, MINI +36:09
4. TERRANOVA Orlando/FIUZA Paolo, MINI +43:53
5. PRZYGONSKI Jakub/COLSOUL Tom, MINI +1:09:35
6. ROMA Joan/HARO Alex, TOYOTA +1:24:13
7. CHABOT Ronan/PILLOT Gilles, TOYOTA +1:46:07
8. LACHAUME Pierre/LARROQUE Pascal, MD OPTIMUS +2:01:07
9. GARAFULIC Boris/PALMEIRO Filipe, MINI +2:10:55
10. SCHRODER Jurgen/SCHRODER Maximilian, NISSAN +2:39:07

MOTOR
1. PRICE Toby, KTM 13:06:35
2. SUNDERLAND Sam , KTM +7:44
3. QUINTANILLA Pablo, HUSQVARNA +17:02
4. RODRIGUES Helder, YAMAHA +19:05
5. DE SOULTRAIT Xavier, YAMAHA, +33:04
50. SOMFAI Mátyás, KTM +9:32:32

OPEN
1. LAVIEILLE Christian/GARCIN Jean-pierre, TOYOTA 16:50:41
2. COMMAGNAC Yannick/LAVERGNE Hervé, SMG +27:14
3. HUZINK Gerrit/BUURSEN Robertus/KOZLOVSKY Daniel, RENAULT +28:48
4. ROTSAERT Steven/DENDOOVEN Dirk/CHRISTIAEN Joeri wim, MAN +2:01:38
5. VAUTHIER Rémy/BRUCY Jean, PREDATOR +2:36:00
6. FAZEKAS Károly/CZAKANY Peter/BOGNÁR József, SCANIA +3:33:47

Lara