l1
l2


 

Kihirdette felállását a Citroen

Október 5.
Összeállt a Citroen 2017-es csapata, a franciákhoz Kris Meeke-t már tavaly elkötelezte magát, most azonban másik két versenyzőjének, Craig Breen-nek és Stephane Lefebvre-nek is szerződést kínált, melyet mindkét tehetség elfogadott, így a következő két szezonra megvannak a legújabb C3 WRC sofőrjei.

A versenyzők mellett már a következő szezon beosztása is megtörtént, melyet a Citroen a legújabb fejlesztéssel, a C3 WRC-vel fog teljesíteni. Ebből az autóból a versenyeken először kettőt terveznek rajthoz állítani – az egyik állandó vezetője Kris Meeke lesz, míg a másik autóba felváltva ülhet be Breen és Lefebvre. Yves Matton elmondása szerint lesz három C3-as, és reméli, minél hamarabb bevethetik.

A konkrét futamokról még nem döntött Matton, hogy Breen és Lefebvre mikor, melyik országban bizonyíthat. Mindezek mellett a csapat „mecénása”, az Abu Dhabi Racing elnöke, Khalid Al Qassimi sem szeretne kimaradni a jóból, és pár világbajnoki megmérettetést ő is beiktatna a menetrendjébe.

Matton nem tagadja, hogy több eshetőség is felmerült, ki lenne Meeke mellett a másik Citroen-es versenyző, de végül a fiatalság mellett döntöttek. Meeke egyébként három évre kötelezte el magát a csapathoz - 2015 végén írt alá három évet a franciákhoz.

"Megválasztottuk a fiatalokat, és úgy gondolom, ez nem azt jelenti, hogy az egyszerűbb döntés mellett tettük le a voksunkat." - mondta Matton. "A választás egyébként nagyon jól tükrözi a Citroen gondolkodásmódját. Mindkét versenyzőt láttuk teljesíteni idén, és ezek alapján kiérdemelték a napokban felajánlott szerződés hosszabbítást."

Fiatal koruk ellenére Breen (26) és Lefebvre (24) is néhány éve már aktívan tevékenykedik a PSA csoportnál, mely egységbe a Citroen mellett a Peugeot is beletartozik. Breen a 2015-ös EB-n második volt egy Peugeot-tal, idén pedig négyszer vezethette a DS3 WRC-t, mely szereplések közül az észak-ír fiú számára a finn harmadik pozíció volt a legemlékezetesebb. Lefebvre a francia Peugeot sorozatban második lett, illetve egy JWRC és egy WRC3-as bajnoki cím is kapcsolódik a nevéhez. Ő az a versenyző, aki a németeknél komoly balesetet szenvedett, és regenerálódása még a mai napig tart.

A bejelentés után tehát a konkurens márkánál szereplő Thierry Neuville jövője is tisztázódott - a belga fiú tehát nem kerül vissza korábbi csapatához. Nagy eséllyel továbbra is a Hyundai Motorsportot fogja erősíteni, melynek hivatalosítására a spanyol futamot követően kerülhet sor.

Lara